KOSTER: Flere steder koster lutefisken over 600 kroner om du vil spise den på restaurant. Restaurantene synes ikke de flår kundene. Foto: NTB Scanpix
KOSTER: Flere steder koster lutefisken over 600 kroner om du vil spise den på restaurant. Restaurantene synes ikke de flår kundene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Julebord på restaurant:

Over 600 kroner for julematen: - Viktig ikke å være gjerrig

Nordmenns spisevaner i særstilling, mener professor.

Lutefisk til 610 kroner og pinnekjøtt til 625 kroner. Vil du smake på jula i en av Oslos aller eldste bygninger, er det prisen du må ut med i år.

På restaurant Gamle Raadhus kommer lutefisken fra Lofoten, ringerikspotetene er håndskrelte og huset frister med eget lutefiskbacon. Likevel: Har priskarusellen løpt løpsk?

GAMMELT: Tradisjonsrike restaurant Gamle Raadhus ligger i et av Oslos eldste hus.  Foto: Morten Holm/NTB SCANPIX
GAMMELT: Tradisjonsrike restaurant Gamle Raadhus ligger i et av Oslos eldste hus. Foto: Morten Holm/NTB SCANPIX Vis mer

Stor avstand hverdag og helg

Runar Døving, sosialantropolog og professor ved Høyskolen Kristiania er ikke så sikker på det. Han mener nordmenns spisevaner står i en særstilling.

- Nordmenn skiller veldig på hverdag og helg, fritid og høytid - og spiser sjelden ute. Når de først gjør det, er det for å feire en spesiell anledning, og da er det viktig ikke å være gjerrig, sier han.

- I Sverige eller Tyskland, hvor folk går ut og spiser til hverdags fordi de er sultne, ville nok et slikt prisnivå på høytidsmaten blitt sett på som for dyrt.

Arnt Steffensen, leder i kost- og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon i Delta, mener julebordsgjestene skal vite at de subsidierer driften ellers i året:

- Mange restauranter overlever takket være desember. Men når restaurantene fire- og femdobler innkjøpsprisen på råvarene, og kaster ut gjestene etter to timer slik at de kan fylle restauranten én gang til i løpet av en kveld, så viser det at pengene er viktigere enn gjesten. Jeg synes det er grådig, men så lenge folk godtar det, så er det innafor, sier forbundstoppen.

Forsvarer prisen

- Jeg tror ikke vi er den eneste restauranten som tar over 600 kroner i år. Sjekk Continental, sier restaurantsjef Marco Becher da Dagbladet ringer.

GAMLE RAADHUS: Ingen klager på prisen, ifølge restaurantsjef Marco Beche. Foto: Gamle Raadhus.
GAMLE RAADHUS: Ingen klager på prisen, ifølge restaurantsjef Marco Beche. Foto: Gamle Raadhus. Vis mer

Becher har rett. Prisen er den samme på Theatercaféen på Hotel Continental. Theatercaféen tar på sin side samme pris for lutefisk og pinnekjøtt, mens Gamle Raadhus antakelig har årets prisrekord på pinnekjøttet; 625 kroner.

- Utnytter dere folk, Becher?

- Nei, jeg synes ikke det. Prisen kom etter en lang diskusjon. Vi mener produktet er verdt det og har bare gått opp 15 kroner fra i fjor.

- Alt handler om tilbud og etterspørsel. Når de mest populære priser seg så høyt, tyder det på at folk vil betale, og at markedet er stort, sier professor Runar Døving, og legger til:

- Å åpne en sesongrestaurant, som i november og desember kaller seg «Lutefisken», ser ut til å være en god forretningsidé.

Høysesong i seks uker

Stortorvets Gjæstgiveri tar samme pris for både lutefisk og pinnekjøtt, 528 kroner.

FULL FART: November og desember sørger for 40 prosent av omsetningen på Stortorvets Gjæstgiveri. Foto: Stortovets Gjæstgiveri
FULL FART: November og desember sørger for 40 prosent av omsetningen på Stortorvets Gjæstgiveri. Foto: Stortovets Gjæstgiveri Vis mer

- Vi mener vi har priset oss riktig, sier daglig leder Rune Johansen.

Dampende julemat, øl og akevitt sørger for at pengene strømmer inn. Rundt 40 prosent av årsomsetningen hankes inn i november og desember, med en topp fra månedsskiftet og litt inn i desember.

Johansen tror smertegrensa går rundt 550-600 kroner. Slik tenker andre aktører også. På tradisjonsrike Engebret og Lorry må du ut med 575 kroner, Ekebergrestauranten tar 525 kroner, mens brune, slitte Schrøder tar 489 kroner.

GODE TIDER: Daglig leder Rune Johansen på Stortorvets Gjæstgiveri egner med å servere15 tonn lutefisk før jul. Foto: Privat
GODE TIDER: Daglig leder Rune Johansen på Stortorvets Gjæstgiveri egner med å servere15 tonn lutefisk før jul. Foto: Privat Vis mer

I de andre store byene ligger prisen på 400-500 kroner, viser en kjapp prissjekk hos populære restauranter.

Restauratørene minner om at man får to serveringer for prisen. Noen restauranter lar også gjestene velge ulik mat første og andre servering. Enkelte restauranter går med på en servering og lavere pris.

- Har man en god grunn, ordner vi det, sier Johansen på Stortorvet.

Stappfulle hus

Mange julebordgjester booket bord da de reiste seg fra julebordet i fjor. Jevnt over rapporteres det om fulle hus og lange ventelister.

HENDENE FULLE: Servitørene løper på Engebret Café. Restauranten vil forsøke å holde prisen på julematen under 600 kroner så lenge som mulig.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HENDENE FULLE: Servitørene løper på Engebret Café. Restauranten vil forsøke å holde prisen på julematen under 600 kroner så lenge som mulig.Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Julebord er ikke en luksus forbeholdt dem med representasjonskonto. Det er like mange vennegjenger som forretningsfolk, mener restauratørene. Gamle Raadhus kjører to bordsetninger og bruker en ekstra sal for å få plass til alle.

- Vi kan ha opp til 500 spisegjester på en dag, forteller restaurantsjef Marco Becher.

Ifølge Becher har ingen klaget på prisen så langt.

LUTEFISK: Vi spiser tonnevis med lutefisk før jul. Bacon og ertestuing hører med. Foto: Stortorvets Gjæstgiveri
LUTEFISK: Vi spiser tonnevis med lutefisk før jul. Bacon og ertestuing hører med. Foto: Stortorvets Gjæstgiveri Vis mer

- Enkelte dager kunne vi fylt restauranten to ganger, forteller Rune Johansen på Stortorvets Gjæstgiveri. Han har noen få ledige bord mandager og tirsdager i ukene framover, ellers er det fullt.

- Her er der fullt hus både til lunsj og til middag, forteller daglig leder Kay Johnsen på restaurant Engebret.

«Moden fisk»

Engebret serverer fisk som har hengt ute, og har aldri sett så «moden» lutefisk som i år.

- Veldig flott fisk. Det skyldes mye regn en periode, sier han.

Restauratørene forteller at det er kamp om den gode fisken. Man starter planlegging av årets julebord i januar og bestiller så tidlig som mulig for å få råvarene vel i hus på høsten.

Finn Norges beste juleoppskrifter her!

- Selve fisken er ikke så dyr, men alt koster. Vi har priset oss ut fra hva markedet er villig til å betale, sier Rune Johansen på Stortorvets Gjæstgiveri.

Medeier i Gamle Raadhus, Erik Strøm Lillebø, synes det er greit å selge Oslos dyreste lutefisk.

- Resten av året er folk fornøyd med 160 gram kjøtt til over 400 kroner. Vi gir dem 1,1 kilo fisk og 250 gram bacon, masse proteiner, for et par hundre kroner til, sier han.

- Andre restauranter gir like mye, til langt lavere pris?

- Jeg kjenner ikke grunnen. Noen restauranter våger ikke ta det maten koster. Det er også stor forskjell på lutefisk og lutefisk. Vi kjøper stor, flott fisk.

DYREST: Slik ser lutefisken ut på Gamle Raadhus, som sammen med Theatercafeenm, topper prislista før jul. Foto: Gamle Raadhus
DYREST: Slik ser lutefisken ut på Gamle Raadhus, som sammen med Theatercafeenm, topper prislista før jul. Foto: Gamle Raadhus Vis mer

Ifølge Strøm Lillebø er det mengden gjester som får mat laget av få kokker, servert av relativt få servitører, som får regnestykket til å gå opp. Lutefisken gir knapt bidrag i kassa, pinnekjøttet er et tapsprosjekt.

- Hadde folk bestilt 70 prosent pinnekjøtt og 30 prosent lutefisk, hadde vi ikke kunnet tilby julebord. Da hadde det blitt à la carte hele året. Så lite har vi å gå på, sier Strøm Lillebø.

Halve folket på julebord

56 prosent – eller 2,3 millioner nordmenn – har tenkt seg på julebord enten før eller etter jul, viser en undersøkelse fra NHO Reiseliv utført av Kantar TNS.

– Julebordtradisjonen står fremdeles sterkt i Norge, men vi ser noen endringer. Mange bedrifter har byttet ut kveldsjulebord med julelunsjer, og julebord midt i uka er også blitt vanligere, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Restauranter NHO Reiseliv har vært i kontakt med, melder om like mange julebordbestillinger som i fjor eller flere. 36 prosent av oss skal på ett julebord, mens 18 prosent skal på to eller tre julebord. To prosent skal på flere enn tre julebord.

20 prosent svarer at de har fått mindre gratis alkohol av arbeidsgiver de siste åra.

- Fyll er ikke tolerert lenger, og både kvinner og menn skal ha det like hyggelig når man er ute, sier NHO Reiseliv-sjefen.