Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Eksplosiv vekst i Oslo:

Overlege advarer mot «partysukker»: - Denne teskjeen kan ta livet ditt

Politiets beslag av party-dopet MDMA ser ikke ut til å stoppe.

KRYSTALLINSK MDMA: Politiets store beslag av party-dopet MDMA, virkestoffet i ecstasy, bekymrer Kripos. MDMA kan komme i både pille- og pulverform. Sistnevnte likner brunt sukker, og blir stadig mer populært. - Én enkel rusdose MDMA (bildet) kan føre til livstruende forgiftning og død, sier Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: KRIPOS-KTS/FOTO)
KRYSTALLINSK MDMA: Politiets store beslag av party-dopet MDMA, virkestoffet i ecstasy, bekymrer Kripos. MDMA kan komme i både pille- og pulverform. Sistnevnte likner brunt sukker, og blir stadig mer populært. - Én enkel rusdose MDMA (bildet) kan føre til livstruende forgiftning og død, sier Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: KRIPOS-KTS/FOTO) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Aldri har det vært så mange beslag av MDMA som nå, sier Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen.

I 2017 ble det beslaglagt 22 200 tabletter og cirka 4,8 kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale fordelt på 558 beslag. MDMA beslaglegges ifølge Kripos stadig oftere, og i første halvdel av 2017 var det en økning på 18 prosent i antall beslag sammenliknet med første halvdel av 2016. De beslaglagte mengdene er også høyere enn de to foregående årene. Det viser narkotikastatistikken for første halvår av 2017.

Kripos' narkotikastatistikk er en total nasjonal statistikk som inneholder både toll- og politibeslag.

MDMA-BESLAG: Slik kan MDMA se ut i pille- og pulverform. (Foto: Kripos)
MDMA-BESLAG: Slik kan MDMA se ut i pille- og pulverform. (Foto: Kripos) Vis mer

- MDMA blir nå omtalt på en måte som er med på å ufarliggjøre stoffet. Dette er bekymringsfullt, fordi det kan medføre at MDMA når ut til miljøer som har liten eller ingen erfaring med illegale stoffer fra før. Som ved forrige bølgetopp, rett etter årtusenskiftet, er nok MDMA-bruk fremdeles knyttet til ungdom og unge voksne som går på byen for å danse, men det er ting som tyder på at stoffet også er i ferd med å nå ut til folk utenfor disse miljøene, sier Johansen.

Kan være dødelig

- Noen få rapporter, som denne, viser at én enkel rusdose MDMA kan føre til livstruende forgiftning og død, sier Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo universitetssykehus.

Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: Privat)
Merete Vevelstad, overlege og spesialist i klinisk farmakologi ved Oslo Universitetssykehus. (Foto: Privat) Vis mer

En rusdose regnes som cirka 100-150 milligram rent MDMA, ifølge Faglig rådgivningsgruppe for forbudsgrenser.

- Felles for klassiske sentralstimulerende rusmidler er at de ikke er ansett som spesielt giftige, men noen personer vil kunne få en dødelig forgiftning. Årsaken er ukjent. To personer som tar samme dose MDMA kan altså få totalt forskjellige opplevelser, sier Vevelstad.

Kripos: - Bekymret

Da MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, ble populært, var det først og fremst i pilleform. Men de siste årene har politiet og tollvesenet beslaglagt stadig mer MDMA i krystall- og pulverform.

- Krystallene er noe vi ser mest av. Dette likner litt på brunt sukker, sier Elisabeth Drange, senioringeniør i Kripos' seksjon for narkotikaanalyse.

Hun tror at grunnen til de høye beslagstallene skyldes god tilgjengelighet, i tillegg til politiets innsats.

- Jeg er bekymret over de store beslagene som dessverre ikke ser ut til å stoppe. Å være avhengig av et rusmiddel for å oppleve lykke er ikke bra, sier Drange, som har ansvar for de kjemiske analysene av politiets funn.

Elisabeth Drange, senioringeniør i Kripos' seksjon for narkotikaanalyse. (Foto: Kripos)
Elisabeth Drange, senioringeniør i Kripos' seksjon for narkotikaanalyse. (Foto: Kripos) Vis mer

- Det er snakk om illegale rusmidler, ikke legemidler. MDMA er ikke bra for kroppen og kan medføre risiko for overdose for eksempel i form av overoppheting og død. Det vil også alltid være forurensingsstoffer og tilsetningsstoffer i MDMA som gjør at man ikke vet hva man får i seg. Risikoen for å få i seg feil stoff er alltid der.

Drange legger trykk på hvor risikofullt bruk av MDMA er.

- Fordi kroppen venner seg til stoffet, vil den kreve en høyere dose for hver gang. Det er ikke sikkert at kroppen tåler den økende doseringen, og i verste fall kan dette føre til overdose, sier hun.

Selvfølelse på topp

MDMA er det vanligste ecstasystoffet i Norge, og virkningene av dette kan ansees som typisk for alle stoffene i ecstasy-gruppen. MDMA virker ved å øke nivået av visse monoaminer og da spesielt serotonin i nervesystemet ditt, ifølge Store Norske Leksikon.

Disse økningene kan forklare virkninger som økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt, rusfølelse med hevet stemningsleie, kritikkløshet, sammentrekning av kar, rask puls, blodtrykksstigning, samt særlig ved høyere dosering: Illusjoner, hallusinasjoner og forbigående psykotiske reaksjoner.

- Det kan ta 30-60 minutter før rusvirkningen inntreffer. En normal brukerdose ligger vanligvis mellom 75-150 milligram MDMA, sier Johansen.

Bivirkninger: Angst- og depresjon

Det er ikke slik at MDMA er spesielt dødelig, og det er heller ikke veldig avhengighetsdannende, ifølge Johansen.

- Den største problematikken er knyttet til angst- og depresjonsproblemer, sier han.

Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen. (Foto: Velferdsetaten, Oslo kommune)
Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen. (Foto: Velferdsetaten, Oslo kommune) Vis mer

Via den anonyme informasjonstjenesten Rustelefonen tilbyr, har en mann på 28 år sendt inn et anonymt spørsmål, som beskriver problematikken Johansen snakker om:

«Jeg fikk plutselig angst, bevgynte å gråte og klarte ikke å kontrollere meg.» Anonym mann (28) om «MDMA-nedturen»

«Jeg tok MDMA for akkurat en uke siden i dag og har aldri tatt det før. Søndag følte jeg meg ganske sliten, men natt til mandag fikk jeg plutselig angst, begynte å gråte og klarte ikke å kontrollere meg. Dette resulterte i veldig dårlig søvn. Tirsdag var den verste dagen. Jeg ble deprimert, opplevde ukontrollert grining, hadde til dels synsforstyrrelser, og en slags gnist i hele kroppen. Jeg føler meg plutselig trist, sliter med svimmelhet, klarer ikke å fokusere, klarer ikke å jobbe og klarer heller ikke å være alene uten at jeg blir trist. Hva kan jeg gjøre for at jeg skal gå tilbake til normalt?»

Ifølge Johansen er ikke dette en uvanlig henvendelse i hans hverdag som seksjonsleder i Rustelefonen.

- Det han beskriver er en ganske typisk nedtur på MDMA. Ved bruk av MDMA skiller kroppen ut store deler av serotoninlagrene, noe som fører til at du får et underskudd av serotonin etter bruk. Dette er årsaken til at du føler deg nedstemt, sier han.

Hvor lang tid det tar før «systemet» er i balanse igjen varierer en del fra person til person, og fra gang til gang, ifølge Johansen:

- Noen kan føle seg helt normale igjen 24-48 timer etter inntak, for andre kan det ta en ukes tid. Som regel vil det ikke være noen merkbare effekter etter fire-åtte dager.

Rustelefonen anbefaler alltid å kontakte helsepersonell ved usikkerhet om rus.

- Det er greit å få snakket med lege dersom man ikke føler seg bedre etter hvert. Vi kjenner ikke til at det er noe man kan gjøre for å komme seg gjennom nedtursperioden raskere, sier han.

- Styr unna

- Det tryggeste rådet når du blir tilbudt narkotika er å styre fullstendig unna, sier Johansen.

- Hvem er de typiske brukerne av MDMA?

- Her skal man være forsiktig med å være for bastant, men det er fremdeles slik at det er mest utbredt blant unge mennesker som drar på byen for å danse, selv om det ganske sikkert har nådd en del andre miljøer også, sier han.

Her er RUStelefonens råd som kan gjøre risikoen for at noe går galt mindre:

  • Ikke ta MDMA ofte (flere dager på rad). Ideelt bør det gå flere måneder mellom hver gang man tar det.
  • Drikk nok vann, men unngå overhydrering; drikk sportsdrikker med elektrolytter, men lite sukker.
  • Vær oppmerksom på tegn på dehydrering eller overoppheting (forvirring, svimmelhet, økt hjertefrekvens, bevisstløshet, feber, hodepine og muskelkramper).
  • Unngå å ta mer hvis du ikke kjenner noen effekt med en gang. Det kan variere hvor fort effekten kommer, og hvis du ikke venter tilstrekkelig lenge kan du ende med å ta en overdose.
  • Hvis du danser energisk, ta pauser og hvil.
  • Vær sammen med venner som kan føre tilsyn med deg fysisk og emosjonelt.
  • Ikke bland med andre stoffer.
  • Ikke kjør når du er påvirket.

RUStelefonen tilhører Oslo kommune. Det frarådes på det sterkeste å bruke MDMA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!