SØPLA: Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn mat, ifølge matvett.no. Overmoden frukt og bær kan lett gjøres appetittelig igjen i en smoothie, mener ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SØPLA: Hvert år kaster nordmenn over 230 000 tonn mat, ifølge matvett.no. Overmoden frukt og bær kan lett gjøres appetittelig igjen i en smoothie, mener ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIXVis mer

Smoothieoppskrifter:

Overmodne bær og frukt bør i smoothien - ikke i søpla

Hvorfor kasteklar frukt og grønt gir den beste smoothien!

- Har du mye bær og frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten eller bærene og bruk det i smoothie, tipser ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese Glemminge Arnesen.

Råtten, eller?

Overmoden frukt og bær passer supert i smoothier der konsistensen likevel er flytende, og smaken fra de kanskje litt slappe bærene kommer til sin rett.

Bananer, for eksempel, ser ofte verre ut enn de egentlig er. Skallet blir fort brunt og flekkete, mens selve bananen er søt, god og fullstendig spiselig.

- Det er altså ingen grunn til å kaste overmodne bananer, sier matkonsulent i opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen til Dinside.

Gulbrandsen, forteller at de beste og enkleste tipsene for overmodne bananer er å skrelle og skjære dem i biter, og så fryse dem ned eller bruke dem i smoothies med en gang.

Matblogger og caterer Julie Ilona Balas bruker også gjerne bær som er litt på hell i smoothier.

- Det er perfekt bruk av bær som ikke er helt ferske, men fortsatt er gode, sier Balas til Dagbladet.

Tips: Den beste lagringstemperaturen for bananer er mellom 12-14 grader. Bananer skal ikke ligge i kjøleskapet da de blir grå og mister smaken.

Moden frukt gir mer sødme

Det beste med å bruke overmoden frukt eller bær i smoothie er at det tilfører en del sødme helt naturlig.

BLØTE OG SØTE: Jordbær som har begynt å bli litt myke er helt fine å bruke så lenge de ikke er fulle av mugg. Gjør som Andreas Viestad og kok dem til en lake. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
BLØTE OG SØTE: Jordbær som har begynt å bli litt myke er helt fine å bruke så lenge de ikke er fulle av mugg. Gjør som Andreas Viestad og kok dem til en lake. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

- Dette er hvorfor moden frukt egner seg godt! Det gir mer søtsmak, og bruker du for eksempel en godt moden banan slipper du å tilsette sukker eller honning, sier Glemminge Arnesen.

Hun deler gjerne flere smoothie-tips:

  1. Lag smoothie basert på friske eller frosne bær og frukter, sammen med yoghurt eller syrnet melk.
  2. Urter gir en ekstra frisk smak! Ønsker du en ekstra spiss på smaken kan du tilsette friske urter som sitronmelisse eller mynte.
  3. Tykkere konsistens? Banan, yoghurt og isbiter gjør konsistensen tykkere, mens melk og juice gjør konsistensen tynnere.
SMOOTHIE BOWL: Smoothie med tykkere konsistens kan du ha i en skål med tilbehør i stedet for å drikke den. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
SMOOTHIE BOWL: Smoothie med tykkere konsistens kan du ha i en skål med tilbehør i stedet for å drikke den. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer

- Dersom du føler at en smoothie metter for lite, kan du med noen få enkle grep lage trendretten smoothie bowl, som har en litt tykkere konsistens enn tradisjonell smoothie, sier ernæringsrådgiveren.

- Hell den tykkere smoothie-blandingen i en skål, og dekorer med frukt og bær, frø og nøtter så har du med en gang noe som metter litt mer.

Bruk-alt-konseptet

- Begynner jordbærene å bli litt bløte, lag en lake av de slappe jordbærene, sier Dagbladets matskribent Andreas Viestad. Han er en stor forkjemper for at nordmenn skal bli flinkere til å utnytte matressursene våre bedre.

- Det jeg gjør, er å ha disse ikke-optimale jordbærbitene (uten noen spor av mugg) og sukker i ei gryte og varme opp, forklarer Viestad.

Det trenger nemlig ikke bare være smoothie du lager av de overmodne bærene og frukten. Her er det mange muligheter.

Avokadoer har også en tendens til å forfalle bare du snur ryggen til.

Heldigvis smaker det himmelsk med avokado i hjemmelagde ispinner. Alt du behøver er å ha den overmodne avokadoen i en blender sammen med mango, ingefær, lime og biola, som du senere fryser.

Det samme kan gjøres med banan eller rester av smoothie du har laget

- Hell restene i små saftisformer og nyt en sunn, næringsrik is, sier Glemminge Arnesen. Du kan selv velge og vrake i ulike frukter og grønnsaker!