Grensehandel etter sukkeravgiften:

Overraskende grensehandeltall fra Statistisk sentralbyrå

Sukkeravgiften har kanskje ikke slått så uheldig ut som antatt.

GRENSEHANDEL: Grensehandelen har økt det siste året, men falt marginalt etter at sukkeravgiften ble innført 1. januar i år. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
GRENSEHANDEL: Grensehandelen har økt det siste året, men falt marginalt etter at sukkeravgiften ble innført 1. januar i år. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spådommene om økt grensehandel etter at sukkeravgiften ble innført 1. januar i år har vært mange.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det har vært en økning det siste året på 4,1 prosent. Ser man på salgstallene fra mars og ett år tilbake, handlet vi for 15,1 milliarder kroner. Det er opp fra 14,5 milliarder målt mot ett år tidligere.

- Vi har reist litt mer, men har brukt litt mindre penger, så det kan se ut som om vi har brukt litt mindre penger på hver Sverige-tur, sier Guro Henriksen i SSB til Dagbladet.

Handlet mindre i første kvartal?

Går vi dypere inn i tallene er det kanskje likevel ikke så dramatisk som det kan virke som.

Vi tok 1,79 millioner turer over grensa, og brukte 3,29 milliarder kroner i svenske butikker. Dette er ned fra 2,02 millioner turer og 4,55 milliarder kroner i siste kvartal i fjor.

Sammenlikner vi med samme periode i fjor har det vært en marginal økning. Da dro vi 1,74 millioner dagsturer, og la igjen 3,32 milliarder kroner.

Tallene omfatter ikke netthandel. Norske myndigheter fører ikke statistikk på netthandelen, men alt tyder på at netthandelsbutikkene som selger brus og godteri har gode dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer