Norge topper den raskest økende kreftformen:

- Overvekt og sol er en farlig kombinasjon

Ny norsk forskning viser hvordan vekta påvirker hvor utsatt du er for føflekk-kreft.

PASS PÅ: Norge er blant landene med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft. De overvektige hadde en tykkere og dermed farligere svulst enn normalvektige. Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ: Norge er blant landene med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft. De overvektige hadde en tykkere og dermed farligere svulst enn normalvektige. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en ny norsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Dermatology har postdoktor og førsteforfatter Jo Stenehjem og hans forskerkolleger i Kreftregisteret funnet tydelige sammenhenger mellom overvekt og svulsttykkelse ved føflekk-kreft.

Er du overvektig?

Verdens helseorganisasjon (WHO) opererer med en BMI på 25-29.9 (kg/m2) som overvektig og med BMI = 30 kg/m2 eller mer som fet. Her finner du faktaside fra WHO. Postdoktor Jo Stenehjem mener det er viktig å presisere at dette målet ikke tar hensyn til målt fettprosent og derved kan være gjenstand for feilklassifisering.

Studien baserer seg på informasjon og oppfølging av over 290 000 nordmenn som deltok i landsomfattende helseundersøkelser som pågikk fra tidlig på 70-tallet og fram til 2003. Blant disse var det fram til 2014 rundt 3000 som hadde utviklet føflekk-kreft.

- Det er unikt i verdenssammenheng at man har fulgt en så stor gruppe over så lang tid, og fordi målinger av høyde og vekt ble gjennomført før kreftsykdommen. Vi kjenner heller ikke til at noen tidligere har studert et menneskes kroppsform og tykkelsen på svulsten blant nordmenn, sier postdoktoren.

FORSKER: Jo Stenehjem i Kreftregisteret er førsteforfatter i den nye studien.
FORSKER: Jo Stenehjem i Kreftregisteret er førsteforfatter i den nye studien. Vis mer

Norge er blant landene i med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft - og 85 prosent kan tilskrives overdreven soling.

- Akkurat som vi vet at røyking og lungekreft hører tett sammen, så er soling sammen med overvekt viktige risikofaktorer for føflekkreft - i hvert fall gruppen som blir brent. I så måte er overvekt og sol en farlig kombinasjon, men sol betyr mest, sier Jo Stenehjem.

Unngå sol mellom 10 og 14

- Mener du at overvektige ikke skal kunne sole seg?

- Jo selvsagt skal de det, men denne gruppen gjør klokt i å være ekstra forsiktige, bruke solkrem med høy faktor, beskytte hud og øyne, og ta pauser fra de sterke strålene midt på dagen. Dette gjelder uansett vekt og fettprosent.

Hva folkehelseminister Åse Michaelsen mener om å innføre forbud mot solarium? Les lenger ned i saken!

Tidligere studier viser at overvektige i mindre grad enn andre er opptatt av å følge med på endringer ved kroppen sin.

- Dette gjelder særlig for menn, og det kan spille inn at man generelt er lite tilfreds med kroppen - og derfor ikke så nøye med å studere den spesifikt. Men det er en farlig holdning, for dermed kan føflekksvulster vokse uoppdaget og er tykkere ved diagnose. Vår nye studie bekrefter at jo høyere Body Mass Index (BMI) og vekt, jo tykkere var svulsten, forteller Jo Stenehjem til Dagbladet.

Det som vakte litt oppsikt blant forskerne, var at blant de aller største individene blant oss, flatet kurven ut og avtok.

- Vi gjetter på at det har årsak med at de aller kraftigste sjelden kler av seg og heller ikke oppsøker strendene like ofte som mange andre, sier Stenehjem.

Dagbladet har tidligere skrevet om studier som viser sammenheng mellom overflødig fett og større kreftrisiko.

Føflekk-kreft er den raskest økende kreftformen i Norge. I 2016 fikk 2114 personer diagnosen. En av årsakene til at overvektige er spesielt utsatte, forklarer Stenehjem med at ekstra kilo kan bidra til å svekke immunforsvaret, som igjen kan skape et gunstig mikromiljø for kreftutvikling.

- Her er det viktig å dele mellom dem som blir oppdaget tidlig versus seint. I en tidlig fase kan man som oftest bare skjære vekk føflekken og alt er bra igjen. Blir imidlertid føflekksvulsten oppdaget seint, og det er spredning, er sjansen langt dårligere for overlevelse, framholder postdoktoren.

Reduserte vekt og risiko

Han ber alle generelt følge med på føflekker som endrer seg over tid i farge, form eller utseende. Helst bør man ta en sjekk hver gang man dusjer, om mulig. For å studere ryggen, anbefaler man et speil eller at man får hjelp av noen i familien.

- Hva er årsaken til at Norge topper føflekk-statistikkene?

- Landet vårt er i en særstilling; både for vi generelt er velstående og fordi det fortsatt er et ideal for mange å se frisk og brun ut. Etter at jeg begynte å forske på temaet, bruker jeg alltid solfaktor 30 eller mer når jeg er ute. Til alle: Pass på å ikke bli brent! understreker postdoktor Stenehjem.

I en studie publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Cancer høsten 2017, viste postdoktor Stenehjem og hans kolleger at overvektige menn har høyere risiko for føflekk-kreft. Den gode nyheten er at overvektige som går ned i vekt, også blir mindre utsatt for å få diagnosen:

- Ja, de som gikk ned 2 kilo eller mer over en tiårsperiode reduserte risikoen sin med over 50 prosent sammenliknet med dem som holdt en stabil vekt, forteller postdoktor Jo Stenehjem.

Vil ha regulering av solariebruk

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) var til stede da Kreftforeningen nylig arrangerte Hudkreftdagen. 30. mai tok hun opp den økende forekomsten av hudkreft i Stortingets spørretime:

REAGERER: Kjersti Toppe (Sp) ønsker seg massive kampanjer om solvett. Foto: Senterpartiet
REAGERER: Kjersti Toppe (Sp) ønsker seg massive kampanjer om solvett. Foto: Senterpartiet Vis mer

- Jeg hadde større forhåpninger når vi har fått landets første folkehelseminister. Svaret var at det skal lages en strategi og at vi får vente på den, og ellers at det er litt dumt ifølge folkehelseministeren at mange mener det er «in» å være brun. Vi topper føflekksstatistikken i Europa og kreften er svært dødelig og rammer unge voksne. Derfor hadde jeg ønsket helt annen handlekraft. Jeg forventer faktisk at regjeringen viser større vilje her til å ta tak i dette området, og løfte det fram politisk, ikke bare vise til en strategi, sier Toppe til Dagbladet.

Sp-politikeren er tydelig på hva som er de beste virkemidlene for å redusere faren for hudkreft:

- Økt informasjon og kunnskap er det klart viktigste. Både ut til folket og til fagfolk - for eksempel hos fastlegene. Jeg tenker vi burde ha massive informasjonskampanjer om solingsvett, og hvordan man skal beskytte seg. Det må også ut informasjon om rett bruk av solkrem, at det faktisk kan øke kreftrisikoen om man bruker for lav styrke. Ellers mener jeg at solariumsbruk må reguleres bedre. For eksempel med krav til bemanning, sier Toppe.

I sitt svar til Toppe på Stortinget, svarte statsråd Åse Michaelsen at det er viktig at befolkningen får vite hvorfor soling og solarier er farlige, og hva de selv kan gjøre for å beskytte seg.

- Jeg er kjent med at det er innført forbud mot solarier i Brasil og Australia. Jeg tror ikke forbud er veien å gå, men det er viktig at folk får god informasjon om risikofaktorer ved soling og at de beskytter seg mot skadelige effekter av soling, sier statsråd Åse Michaelsen til Dagbladet.

Statsråden lover nye tiltak

95 prosent av hudkrefttilfellene kan forebygges ved mindre soling. Reguleringen av solarier er betydelig strammet inn de siste årene. Blant annet stilles det nå krav til informasjon om risikofaktorer til den enkelte og vi har et system for alderskontroll. Det stilles også krav om at de som jobber i solariene har kunnskap om risikoen for hudkreft.

- Hva mener du er de beste grepene man kan ta for å redusere antallet som rammes av hudkreft- og føflekk-kreft?

- Det er bekymringsfullt at Norge er blant landene på topp i verden når det gjelder føflekkreft. Vi jobber nå med en nasjonal strategi for å redusere forekomst og dødelighet av hudkreft i Norge. Statens Strålevern leder dette arbeidet. Jeg vil i løpet av året komme tilbake til hvilke tiltak som vil inngå i denne strategien, fremholder eldre- og folkehelseministeren.

- Gjennom langvarige nasjonale informasjonskampanjer har man lykkes med å få forekomsten av hudkreft til endelig å avta i Australia, og i likhet med Brasil har man forbudt bruk av solarium. En holdningsendring i befolkningen er avgjørende: Kun 16 prosent av dem med langt framskredet føflekk-kreft med spredning, er i live fem år etter diagnose, konstaterer forsker Stenehjem.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer