Norge topper den raskest økende kreftformen:

- Overvekt og sol er en farlig kombinasjon

Ny norsk forskning viser hvordan vekta påvirker hvor utsatt du er for føflekk-kreft.

PASS PÅ: Norge er blant landene med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft. De overvektige hadde en tykkere og dermed farligere svulst enn normalvektige. Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ: Norge er blant landene med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft. De overvektige hadde en tykkere og dermed farligere svulst enn normalvektige. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en ny norsk studie publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Dermatology har postdoktor og førsteforfatter Jo Stenehjem og hans forskerkolleger i Kreftregisteret funnet tydelige sammenhenger mellom overvekt og svulsttykkelse ved føflekk-kreft.

Studien baserer seg på informasjon og oppfølging av over 290 000 nordmenn som deltok i landsomfattende helseundersøkelser som pågikk fra tidlig på 70-tallet og fram til 2003. Blant disse var det fram til 2014 rundt 3000 som hadde utviklet føflekk-kreft.

- Det er unikt i verdenssammenheng at man har fulgt en så stor gruppe over så lang tid, og fordi målinger av høyde og vekt ble gjennomført før kreftsykdommen. Vi kjenner heller ikke til at noen tidligere har studert et menneskes kroppsform og tykkelsen på svulsten blant nordmenn, sier postdoktoren.

Norge er blant landene i med høyest forekomst og dødelighet av føflekk-kreft - og 85 prosent kan tilskrives overdreven soling.

- Akkurat som vi vet at røyking og lungekreft hører tett sammen, så er soling sammen med overvekt viktige risikofaktorer for føflekkreft - i hvert fall gruppen som blir brent. I så måte er overvekt og sol en farlig kombinasjon, men sol betyr mest, sier Jo Stenehjem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer