Øyeblikket som ga femmer'n: - Dette! Åh

Mekk-maten-din-selv er til å bli i godt humør av.

HAPPOLATI: Robinson og Fredag har besøkt restauranten på St. Olavs Plass. Foto: John T. Pedersen
HAPPOLATI: Robinson og Fredag har besøkt restauranten på St. Olavs Plass. Foto: John T. PedersenVis mer

- Å jobbe for føden har aldri vært morsommere, gliste Robinson og helte finhakket sjalottløk over i en bolle med tartar av kveite.

- Ta oppi litt sesamfrø og kinesisk vårløk også, da. Og glem ikke en god dæsj med korianderpaste, befalte Fredag.

Øyeblikket som ga femmer'n: - Dette! Åh

De satt på en av Oslos bedre restauranter med et brett komponenter mellom seg og en konsentrert mine. Nå gjaldt det å montere retten selv: Som en slags taco?

- Ja, var det ikke det servitøren sa da? Her er det to typer asiatiske blader, shiso og amaranth, som vi skulle fylle med fiskerøra …

Robinson klemte på et kremmerhus med hjemmelaget piripirimajones, og voila! Nå var det bare å rulle bladet sammen rundt innholdet og føre helheten inn i munnen.

- Dette! Åh.

Det var et sånt øyeblikk da man må lukke øynene og tygge i andektighet.

SUKSESS: På Happolati må man montere retten selv. Foto: John T. Pedersen
SUKSESS: På Happolati må man montere retten selv. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Rommet rundt meg opphører å eksistere, sukket Robinson.

Happolati traff ganens g-punkt også da Robinson og Fredag første gang besøkte restauranten for tre år siden. Den gang hadde favoritten Ylajali nettopp takket for seg i de gamle apotekergårdens buede spisesal på Sankt Olavs plass. Arvtakeren, oppkalt etter Hamsun-skikkelsen Ylajalis far, er innredet japansk-nordisk minimalistisk, med lyst treverk og en svartbeiset bar som rommets sentrale midtpunkt. Elegant, men uformelt.

At bordene fortsatt fylles opp med gjester måtte tolkes som et godt tegn. Robinson og Fredag satt fingeren resolutt i spisekartet: Stor meny, takk. Full pakke.

- Her er det høy wow-faktor, erklærte Fredag allerede under forrettene.

Etter et råmarinert, litt for intenst sitrussmakende kamskjell med høvla strimler av asparges og sukkertang, ankom for eksempel en vedkubbe. Jepp. Vi snakker bjørkeved. I denne var det saget seks hakk, og i hvert av disse stakk et flak irrgrønt ramsløkschips opp. Kreasjonen ble servert med en skål like grønn ramsløksmajones til å dippe i. Lekkert.

Til sammen skulle servitøren varte dem opp med ni underholdende retter på rappen. Det gjennomgående grepet var at flere av rettene krevde egeninnsats:

En honningglasert torskehale måtte lirkes av beinet før fiskekjøttet kunne nytes sammen med misofylte svartkålblader, bonitoflakes og blomkålpure. Shortribs av okse måtte pakkes i lefse med fermentert reddik, fritert grønnkål og XO-saus. Til og med desserten var aktiviserende: To ulike typer is – bananis og limesorbé – skulle fylles i karamelliserte baos, asiatiske hveteboller. To små spruteflasker minnet om ketsjup og sennep i en pølsebod, men inneholdt lakrissaus og lemoncurd til å sprute over isen. Strøssel kom i form av karamellisert popkorn og krystallisert hvit sjokolade.

BJØRKEVED: Rettene var lekkert dandert av Happolati. Foto: John T. Pedersen
BJØRKEVED: Rettene var lekkert dandert av Happolati. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Det er hva ungdommen kaller DIY, do it yourself. Happolati-kjøkkenet sysselsetter gjestene sine, og det kan jeg like, sa Fredag.

- Absolutt. Men … ta denne desserten. Er det litt form over innhold, stusset Robinson som ikke falt pladask for smakskombinasjonen banan-lakris-sitrus og rause mengder sukker.

Blant de andre rettene var det også innslag som ikke traff blink. Fritert softshellskrabbe, pak choi og brokkolini vendt i thaisaus framsto litt uinspirert. En nudelsuppe med ferske eggnudler og dashi-kraft kokt på shitake, akkar stekt i smør og kinesisk vårløk var derimot flytende fullkommenhet. Med kompetente vinanbefalinger i glasset, tysk Riesling fra Julian Haart med nok sødme til å tåle den spicy thaisausen, mørk Bordeaux fra Chateau Senejac med tørr og lett tanninstruktur til oksen, var det ingen tvil om at totalopplevelsen endte i det øvre sjikt. Happolati leverte til fem av seks stjerner denne kvelden.

FEM AV SEKS: Noen av rettene trakk ned totalsummmen. Foto: John T. Pedersen
FEM AV SEKS: Noen av rettene trakk ned totalsummmen. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- For å få seks av seks må hele måltidet ligge på nivå med de asiatiske bladene med kveitetartar, oppsummerte Fredag.

Robinson nikket salig.

- Åh. De shisobladene! Når rommet forsvinner i pur nytelse har kokken virkelig gjort noe riktig. Fredag måtte le:

- Ja, kokken og vi selv. Glem ikke hvem som faktisk satte sammen herligheten.