Denne uka senkes undervannsrestauranten:

På denne norske restauranten får du 2 500 kr i bot dersom du ikke møter opp

Over fire tusen nordmenn står i kø for å spise middag under vann. At du får skyhøyt gebyr for ikke å dukke opp, skremmer ikke professor.

RESTAURANT UNDER: Den undersjøiske restauranten Under i Lindesnes åpnes i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka står nervene i helspenn for alle involverte i undervannsrestauranten «Under», for torsdag starter prosessen med å senke konstruksjonen. Dersom alt går som planlagt, vil restauranten være på plass, fem meter under vann, til Dagsrevyen-tid fredag kveld.

SKAL SENKES: Denne uka blir konstruksjonen til undervannsrestauranten senket på plass, til sin nye adresse.
SKAL SENKES: Denne uka blir konstruksjonen til undervannsrestauranten senket på plass, til sin nye adresse. Vis mer

- Hele prosessen rundt nedsenkingen er svært spennende. Det er spesielt to kritiske punkter: Det første er når vi «slipper» den fra lekteren den står på. Da skal hele bygget få oppdrift og flyte. Da vil det nok krible litt ekstra. Det andre punktet er når den skal slepes på plass og treffe festepunktene, forteller Gaute Ubostad. Sammen med broren Stig eier han restauranten som etter planen skal åpnes i april 2019.

Flere tusen har bestilt bord

Undervannsrestauranten Al Mahara i Dubai og undervannshotellet med restaurant på Maldivene kan vente seg konkurranse fra Norge. Byggingen av Norges og Europas første - og verdens største - undervannsrestaurant startet i vinter.

SPENT: - De neste to dagene blir særs spennende, medgir Gaute Ubostad.
SPENT: - De neste to dagene blir særs spennende, medgir Gaute Ubostad. Vis mer

Restauranten vil komme like ved Lindesnes Havhotell og sette Sørlandet på kartet, håper investorene, som punger ut rundt 45 millioner kroner for den nye restauranten.

Etter at konstruksjonen denne uka er firet ned i dypet under kontroll av mobilkran, er planen at interiørarkitekter skal rykke inn, med møbler og treverk som skal skape lun stemning og belysning som kan justeres etter forholdene utenfor.

Allerede har 4.500 nordmenn satt seg på venteliste for å spise på undervannsrestauranten med plass til 40 gjester, hvor danske Nicolai Ellitsgaard er hyret inn som kjøkkensjef.

- Vi har fortsatt noen få ledige bord for 2-4 personer i juni og juli. I dagene etter senkingen åpner vi også august og september 2019, forteller Ubostad.

Kuvertpris: 2500 per person

Restauranten befinner seg på havbunnen, men prisene for å utebli fra bordreservasjonen er himmelhøye. I februar var Dagens Næringsliv de første til å avsløre prisen du må betale for ikke å dukke opp: 2500 kroner per person!

Overfor Dagbladet forsvarer medeier Gaute Ubostad den høye «boten» på følgende vis:

- Selve kuvertprisen mener vi er et riktig bilde av hva markedet vil betale. At vi også sier at de som booker ikke vil få refundert pengene dersom de ikke møter opp, handler også om at vi har en god etterspørsel. Vi vil være behjelpelig med å bytte besøksdato dersom det ikke passer. Gjestene vil også kunne overføre bookingen til andre dersom de ikke kan, sier han.

Professor Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI - kjent som er en av Norges fremste eksperter innen markedsføring - mener at den store interessen for å bestille bord på «Under», viser at folk har høy betalingsvilje for konsepter som tilbyr noe unikt i markedet.

- Flere destinasjoner i Norge kunne lært av denne tenkningen, sier hun til Dagbladet.

Professoren mener at samarbeidet med arkitektkontoret Snøhetta har vært med å skape et mediefokus den nye restauranten nå drar nytte av.

POSITIV: Professor Ragnhild Silkoset finner mye positivt ved den nye undervannsrestauranten. Foto: BI
POSITIV: Professor Ragnhild Silkoset finner mye positivt ved den nye undervannsrestauranten. Foto: BI Vis mer

- De har fått mye internasjonal presseomtale, og dette er selvfølgelig med på å skape etterspørsel. I neste fase blir det uhyre viktig å leve opp til forventningene. Dette er et bereist kundesegment som krever profesjonalitet i hvert ledd. Utfordringen blir å opprettholde interessen når konseptet blir kopiert av andre, konstaterer Silkoset.

- Undervannsrestauranten krever kr 2500 av deg som gjest, dersom du ikke møter opp på bordreservasjonen du har gjort. I hvilken grad vil det påvirke publikums interesse?

- Dette vil nok kundene anse som rettferdig. Det er et lite volum med få bord, og uten mulighet til å fylle opp med andre gjester. I tillegg er det med på å gi kundene en følelse av eksklusivitet, noe som vil forsterke opplevelsen.

DANSK STJERNE: Nicolai Ellistgaard har hyret inn som kjøkkensjef under vann.
DANSK STJERNE: Nicolai Ellistgaard har hyret inn som kjøkkensjef under vann. Vis mer

Medeier Gaute Ubostad er overveldet over den vanvittige mottakelsen prosjektet har fått så langt. Han medgir at byggeprosessen har hatt sine utfordringer, men at det er løst fortløpende - og at nedsenkingen denne uka markerer en svært viktig milepæl.

- Hva med gjester som er redde for å bli rammet av klaustrofobi på fem meters dyp?

- Dette har vi jobbet mye med i designet av bygget. Flinke fagfolk har vært med å forme bygget slik at vi ikke skal oppleve det klaustrofobisk. Dette handler om lyd, akustikk og innredningen generelt, forklarer Ubostad.

BYGD FOR STORM: Konstruksjonen i betong og akrylglass skal tåle de kraftigste vinterstormene. Restauranten vil være åpen hele året. - Jeg tror den flotteste opplevelsen kan bli når det er uvær utenfor, sier prosjektleder Rune Grasdal.
BYGD FOR STORM: Konstruksjonen i betong og akrylglass skal tåle de kraftigste vinterstormene. Restauranten vil være åpen hele året. - Jeg tror den flotteste opplevelsen kan bli når det er uvær utenfor, sier prosjektleder Rune Grasdal. Vis mer

Når bygget i helga er godt forankret på bunnen, fortsetter arbeidet for full styrke. En viktig del av veien videre er fokuset på det marinbiologiske og livet på bunnen, utenfor vinduet.

- Arbeidet på bunnen har «grumset» det til litt, og vi går nå inn i en viktig fase med å få tilbake den naturlige settingen som blir en viktig del av det vi vil tilby gjestene våre, sier en av ressurspersonene bak undervannsrestauranten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer