Nye dagligvarer, vegetar og vegan, vår 2017

På vei til butikken nå: Ferdigmaten som er bra for helsa

Ferdigmatprodusentene frir til vegetarianere, veganere og fleksitarianere. 

VEGETAR: Her er noen av ferdigmatnyhetene som ventes i butikk i neste uke for deg som vil kutte eller kutte ut kjøtt fra kostholdet. 
VEGETAR: Her er noen av ferdigmatnyhetene som ventes i butikk i neste uke for deg som vil kutte eller kutte ut kjøtt fra kostholdet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagligvareslippet i mai har tradisjonelt vært kjøtt-tungt.

Det er snart 17. mai, det er nå grillsesongen starter for fullt, og vi elsker flintsteker, grillpølser og burgere, og det er her dagligvarekjedene og -produsentene vanligvis setter inn støtet når nye matvarer introduseres på markedet i mai.

Men det har skjedd en ikke så liten endring.

Det grønne skiftet

Det begynte for et knapt år siden i fjor, da Coop lanserte to grønnsaksburgere akkurat i tide for grillsesongen, og sin Vegetardag-serie.

I høst ballet på seg, med en rekke kjøttfrie erstatningsprodukter hos Coop og hos Norgesgruppen, både egne merkevarer og import av det svenske suksessmerket Oumph! og på nyåret kom Rema 1000 med.

Blant de grønne nye produktene som ble lansert i vinter var også et par vegetariske ferdigretter, og nå får de følge av flere: Fjordland lanserer hele seks vegetariske produkter i mai, og NorgesGruppens Fersk & Ferdig lanserer tre.

Grønt når du er litt sulten

Fjordland har latt seg inspirere av utenlandske mattrender, og lanserer nå serien Litt mat, med små, spiseklare mellommåltider, alle vegetarianske.

- Fjordland ønsker å tilby et praktisk og næringsrikt alternativ til takeaway-mat og det søte og meieribaserte, som det finnes mye av i norsk dagligvare, sier markedssjef Ellen Molstad Dale i en pressemelding.

LITT MAT, her ved Thai-versjonen.  Serien lanseres 2. mai, og de små mellommåltidene har en veiledende pris: 25-27 kroner.
LITT MAT, her ved Thai-versjonen.  Serien lanseres 2. mai, og de små mellommåltidene har en veiledende pris: 25-27 kroner.

Vis mer

Litt mat kommer i tre versjoner, Thai er den sterkeste, med chili- og ingefærkrydret ris, edamamebønner og grillet paprika, med dressing av mango og chili. Orient er en midtøsteninspirert bulgursalat med bygg, grillet squash, aubergine, tomat og linser, med hummus og Italia er en pastsalat med soltørkete tomater, grillet squash, basilikum og oregano - med urtedressing.

Rettene skal nytes kalde, og det følger med gaffel.

Fersk & ferdig for Kiwi

For noen handler grønne valg om å spise grønnsaker, og få mest mulig ut av dem. Andre ønsker av ulike årsaker å kutte kjøttintaket, men vil gjerne ha konsistensen.

Der kommer Oumph! inn, som tok markedet med storm da det ble lansert i høst, og Oumph! solgte bedre enn Grandiosa i lanseringsuka på Meny på Grunerløkka i Oslo.

DIGG Vegetar fra Fersk & Ferdig for Kiwi med kjøtterstatninger, de to med Oumph! er veganske, lasagnaen er vegetarisk. 
DIGG Vegetar fra Fersk & Ferdig for Kiwi med kjøtterstatninger, de to med Oumph! er veganske, lasagnaen er vegetarisk.  Vis mer

Nå har Fersk & Ferdig utviklet en egen serie ferdigmiddager med kjøtterstatninger i sin nye serie DIGG Vegetar; én vegetarisk lasagne med kjøtterstatning, to veganske gryter med Oumph!, én tex-mex, en med karri & kokos.

- Frukt og grønt har vært den viktigste varegruppen for Kiwi de siste ti årene, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Dagbladet.

En vegetarsatsning er for dem ikke bare i tråd med dagligvarekjedens satsning på sunnhet, men det er også miljøvennlig å kutte kjøttinntaket.

- Oumph! er et kvalitetsprodukt som har blitt veldig godt mottatt i våre butikker. Salget av vegetarprodukter har skutt i været de siste årene, og det gjenspeiles i kundehenvendelsene våre. Med disse nye ferdigrettene blir det enda lettere å velge vegetarisk når man har dårlig tid. Vi har derfor stor tro på serien, sier Aakvaag Arvin.

Grønne gryter

Fjordland lanserer også vegetarmat i større porsjoner. De har valgt å gå i en litt annen retning enn Kiwi og dropper grønnsakserstatningene, og lanserer i stedet to grønne gryter.

GRØNNE: Sunne, lette og vegetariske alternativer i ferdigmatdisken.
GRØNNE: Sunne, lette og vegetariske alternativer i ferdigmatdisken. Vis mer

Indisk gryte har kikerter, byggryn og store grønnsaksbiter i krydret karrisaus og inneholder 57 prosent grønnsaker. Meksikansk grønnsaksgryte med tomat- og bønnebase og har hele 78 prosent grønnsaker.

Disse lanseres andre mai, og antas å koste fra 43 - 46 kroner.

På vei til butikken nå:  Ferdigmaten som er bra for helsa

Fjordland lanserer i tillegg en premium rømmegrøt i samarbeid med Arne Brimi. Denne er laget på tradisjonelt selskapsvis, med fersk fløte, og kombinasjonen rømme og fløte skal gi en mildere rømmegrøt. Eller rømmegraut, som denne heter.

Her er det ikke så mye grønt å hente, men om du spiser med smør, sukker og kanel, passer det for vegetarianere som spiser meieriprodukter.

Veiledende pris på premiumgrøten vil være mellom 30 og 32 kroner.

Dagligvarenyhetene

Det er snart tid for årets andre storlansering av nye dagligvarer.

Noen nyheter har allerede funnet veien inn i butikkhyllene, og de neste ukene, vil det komme flere hundre flere.

Rema og Coop har foreløpig ikke svart hvorvidt de også lanserer ferdig vegetarmat denne våren.

Dagbladets matredaksjon vil følge nyhetene tett, og mens vi venter kan du ta en titt på noen av godbitene som ble lansert i vinter:

Smakstest av årets nye iskrem

Smakstest av svensk frokostsuksess

Smakstest av Meatish kjøttfri deig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer