Smakstest:

Påskens beste egg: - Wow! Så elegant!

Klassisk nykommer imponerte selv gourmetkokkene på À l'aise.

KLAR, FERDIG, PÅSKE: Aldri før har det vært så mange egg å velge mellom i butikkene. Vi har testet.
KLAR, FERDIG, PÅSKE: Aldri før har det vært så mange egg å velge mellom i butikkene. Vi har testet.Vis mer

Ingen påske uten jakt på påskeegg. Men hvilke egg kommer påskeharen med i år?

Vi har fått hjelp av to av kokkene fra À l'aise; Ulrik Jepsen, kjøkkensjef og eier, og Amandine Jacob til å vurdere årets påskeegg, og de er ikke i tvil om hvilket egg de ville ha valgt.

Det er ikke mange år tilbake at valget sto mellom Kinderegg og Freias melkefylte påskeegg, men i år er det langt mer å velge mellom. Med inntoget av den nye matkjeden Iceland får vi nå også den britiske klassikeren Cadbury creme eggs, som for millioner av briter er obligatorisk når påsken skal feires.

Cadbury har flere varianter, men det er de originale som virkelig begeistrer testpanelet. Sjokoladeeggene er fylt med en tofarget krem, slik at det ser ut som et ordentlig egg, med gul plomme, når man deler det, og kokkene lar seg imponere.

- Wow, så kult!

Stridens påskeegg

Freia har fått skarp kritikk for bruk av palmeolje i sine påskeegg de siste åra, men det Mondelez-eide selskapet står støtt i stormen, og holder fast ved at det er greit å bruke palmeolje så lenge den er bærekraftig.

- Vi mener at løsningen ikke er boikott, men heller gjøre det vi kan for å løse problemene i palmeoljesektoren, sier Celin Huseby, kommunikasjonssjef i Mondelez International som eier Freia.

Nidar har på sin side utviklet palmeoljefrie påskeegg for Rema 1000, men disse har tidligere kommet til kort både på smak og konsistens.

Denne testen en smakstest, og gjennomført som en blindtest, så vi har ikke tatt hensyn til bruk av palmeolje i vurderingen. Det er likevel tatt med i oversikten, slik at de som ønsker det kan gjøre et vektet valg når de skal handle.

TESTPANELET: Ulrik Jepsen, Eloise Koldrup og Amandine Jacob har smakt på årets påskeegg for Dagbladet.
TESTPANELET: Ulrik Jepsen, Eloise Koldrup og Amandine Jacob har smakt på årets påskeegg for Dagbladet. Vis mer

Slik testet vi

  • Vi har testet sju forskjellige typer innpakkede påskeegg.
  • I testpanelet er Ulrik Jepsen, kjøkkensjef og eier av À l'aise restaurant i Oslo, kollega Amandine Jacob. Eloise Koldrup (12) har også kommet med innspill underveis, men det er de profesjonelles vurderinger som er lagt til grunn for terningkastene.
  • Eggene er vurdert ut ifra utseende, duft, konsistens og smak. Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Palmeoljeinnhold har for mange blitt et viktig kriterium i valg av påskeegg. Vi har ikke tatt dette med i vurderingen, men oppgir for hvert enkelt egg.
  • Eggene er handlet inn i Oslo sentrum og prisene er fra uke 13.

Cadbury: Dairy Milk Egg'nSpoon

Per 100 g: 570 kcal / 52 g sukker / 37 g fett
Per 100 g: 570 kcal / 52 g sukker / 37 g fett Vis mer

4 egg / 130 gram
59,90 kroner
Inneholder palmeolje

Disse sjokoladeeggene er fylt med sjokolademousse, men dessverre fungerer verken egget eller moussen.

- Herregud. Det er ikke lov å si om mat kanskje, men dette er bare ekkelt!

Sjokoladen er tørr og kornete, og minner testpanelet litt om sjokoladepåleggsplatene som er vanlig i blant annet Danmark og Nederland.

- Presentasjonen er morsom og leken. Men det fyllet er fælt!

Nidar: Påskeegg for Rema 100

Per 100 gram: 570 kcal / 55 g sukker / 36 g fett
Per 100 gram: 570 kcal / 55 g sukker / 36 g fett Vis mer

4 egg / 144 gram
48,20 kroner
Inneholder ikke palmeolje

Nidars kremfylte påskeegg vekker også begeistring når de kommer på bordet. De er pakket inn i en gul folie med grønne prikker, og panelet kjenner påskefølelsen kommer snikende.

Dessverre treffer verken sjokoladen eller fyllet blink. Sjokoladen er litt kjedelig, mens fyllet blir for kompakt, for søtt og det hele er alt for mektig for testpanelet.

- Jeg elsker innpakningen, men dette hadde jeg aldri orket å spise.

Smarties Påskeegg

Per 100 gram: 541 kcal /52,4 g sukker / 31,7 g fett
Per 100 gram: 541 kcal /52,4 g sukker / 31,7 g fett Vis mer

4 egg / 70 gram
35,90 kroner
Inneholder ikke palmeolje

Hule sjokoladeegg fylt med mini-Smarties, som testpanelet tipper vil falle i smak også hos de aller minste - det er nesten som en rangle.

Sjokoladen er klassisk søt Smarties-sjokolade, og treffer nok også de minste ganene bedre enn de voksne. Det blir for søtt for testpanelet, men liker du Smarties, vil du like denne.

- Denne skiller seg positivt ut, og det er fin mengde sjokolade.

Ferrero: Kinder Surprise

Per 100 gram: 557 kcal / 52,1 g sukker / 34,5 g fett
Per 100 gram: 557 kcal / 52,1 g sukker / 34,5 g fett Vis mer

1 egg / 20 gram
17,50 kroner
Inneholder ikke palmeolje

Å blindteste et kinderegg blir vanskelig uten bind for øynene. Her vet du også hva du får. Testpanelets yngste jubler når hun ser denne sjokoladen, mens voksenpanelet er litt mer skeptisk.

Sjokoladen er som ventet veldig mild og veldig søt, og det mest positive er kanskje at det ikke er så mye av den. Her er hovedpoenget den lille gaven som ligger inni. Og eventuelt litt nostalgi for dem som er vant til Kinderegg i påska.

- Det er litt som McDonald's, et billig masseprodukt med en plastgave. Men barna liker det, på tross av sjokoladen.

Cadbury Egg'n'spoon Oreo

Per 100 gram: 561 kcal / 50 g sukker / 35 g fett
Per 100 gram: 561 kcal / 50 g sukker / 35 g fett Vis mer

4 stk. / 136 gram
52,90 kroner
Inneholder palmeolje

Disse sjokoladeeggene er fylt med melkekrem med biter av Oreo-kjeks. Ikke helt ulikt Freias, men disse var dessverre utsolgt i de butikkene vi besøkte.

Sjokoladen er søt og bløt, og har en lett karamellaktig smak, noe som ikke nødvendigvis er et pluss, men fyllet imponerer her. Det er ikke like søtt som flere av de andre, og har en fin konsistens. Ikke minst gir de knuste Oreo-bitene en fin tekstur.

- Smaker du på fyllet alene, ser det ut som om det også er skilt, men konsistensen er likevel blant de mest vellykkede i testen.

Cadbury Creme egg

Per 100 gram: 440 kcal / 66,5 g / 15 g fett
Per 100 gram: 440 kcal / 66,5 g / 15 g fett Vis mer

5 egg / 197 gram
64,90 kroner
Inneholder palmeolje

Disse eggene er hakket mindre enn de andre eggene i testen, men er til gjengjeld fylt til randen av en sukkerkrem.

Deler av fyllet er farget gult, slik at det ser ut som et egg når du skjærer over, og dette imponerte selv de rutinerte gourmetkokkene.

- Wow! Så kult at det ser ut som et egg når du skjærer over!

Sjokoladen er grei på smak, og fyllet er fryktelig søtt, men testpanelet holder likevel en liten ekstra knapp på denne.

- Det er mye sukker i det fyllet, men så kul effekt med plomme i egget!

Litt bedre konsistens, og kanskje en egen smak på «plommen», så kunne dette blitt full pott.

Freia påskeegg

Per 100 gram: 568 kcal / 52 g sukker / 37 g fett
Per 100 gram: 568 kcal / 52 g sukker / 37 g fett Vis mer

4 egg / 136 gram
49,50 kroner
Inneholder palmeolje

Freias påskeegg med melkefyll er pakket inn i en knallgul folie med fargesterke border på. Testpanelet synes eggene er supersøte og gir god påskestemning, men det er smaken som imponerer mest.

Ikke bare er selve sjokoladen klart best av alle i testen, men fyllet utklasser alle de andre eggene. Det har en unik, kremet tekstur, og jo, det er litt søtt, men testpanelet lar seg likevel sjarmere.

- Det er veldig mektig, og det kan nok bli litt mye, men jeg liker denne virkelig.

- Min favoritt!