Et forsøk på å samle alle spagetti-trådene:

Pastafadese kan bli ordførers fall

Virginio Merola er trolig litt spagetti i beina etter all viraken han forsårsaker denne uka.

INNVIKLET: Historien om pasta og italienere er temmelig innviklet. Foto: Erik Hannemann
INNVIKLET: Historien om pasta og italienere er temmelig innviklet. Foto: Erik HannemannVis mer
Pastafadese kan bli ordførers fall

Se det for deg: Turister fra alle verdenshjørner med tykke lommebøker stimler til restaurantene på Bryggen for å bestille Bergensk fiskesuppe.

Hva blir de møtt av?

Skarre-r-kelnere som grrrriner på nesa over å måtte forklare at nei, det du egentlig vil ha er ikke Bergensk fiskesuppe, men en bisque. Og den serveres ALDRRRI med så små potetbiter.

For eksempel. Eller en annen presisering som serveringspersonalet er luta lei av å forklare at ikke er en autentisk, bergensk fiskesuppe.

Slik er det altså med stakkars Bologna. Fortvilte italienere må finne seg i å bli assosiert med retten spaghetti bolognese. Som altså betyr spagetti fra Bologna, men som visstnok ikke finnes.

Sakens kjerne er at italienere, og særlig dem fra denne regionen, aldri ville servere denne kjøttsausen med så tynn pasta. Det blir sett på som helligbrøde, kunne Alberto Colella, den italienske ambassadøren, fortelle meg: - Dette ville aldri bli servert på en restaurant i Bologna!

Pastaen passer ikke, nemlig. Til en grov kjøttsausen må man ha tagliatelle, altså en bredbåndet pasta, selvsagt. Pastasituasjonen er prekær, uutholdelig og i ferd med å ødelegge byens, og landets, gode rykte.

Ordføreren tenker: - Hva skal folk tro om oss, liksom? At vi spiser så tynn pasta til kjøttsaus?

Jeg har vondt for å se borgermester Herman Friele vifte febrilsk med hendene overfor turistene og NeiNeiNei, dette må ta slutt!

Da er det enklere å se Friele med åpne armer, varm kaffe og merkantilt smil: - Velkommen til byen med verdens mest berømte fiskesuppe!

I Bologna er situasjonen nå så fortærende at ordføreren i Bologna, Virginio Merola, tar til orde for å samle bilder av spagetthi bolognese fra hele verden for å lage en diger fotomontasje. Den skal henge til spott og spe på det flunkende nye Fico Eataly - fornøyelsesparken med mat i sentrum.

Søk i våre 5000 oppskrifter

- Haha! Ser hvor idiotisk folk er! Folk spiser kjøttdeig med spagetti, liksom!

Jeg også. Flere ganger i måneden, i perioder. Jeg må innrømme: Det har aldri slått meg at pastaen er for tynn. Det er heller ikke noe problem, med mindre du er en ortodoks gastro-italiener.

Hvis det viser seg at Bologna nå opplever turistnedgang som følge av ordførerens utspill - gjengitt i en rekke av Europas største medier - kan pastafadesen bli Merolas fall.

Jeg har jo sansen for at folk holder på sitt i matveien. Men, jeg klarer ikke la være å tenke på at dette er temmelig tåpelig. På den annen side er det kanskje et tegn på en viss harmoni når det er plass til å diskutere om dette - og ikke større saker.

Den første referansen til denne retten finnes i en kokebok fra 1891 og er skrevet Pellegrino Artuso. Rikmannssønnen skrev for første gang om italiensk mat. Den kan godt være at Garibaldi samlet Italia under ett flagg, men det var kanskje mer vågalt av Artuso å forsøke å samle det italienske kjøkkenet mellom to permer.

For, i likhet med spaghetti bolognese, så vil mange fortsatt diskutere det i det hele tatt finnes.