Hva er forskjellen på pasta og nudler?

Pastakaos på Rema 1000: Ser du forskjellen?

Pasta eller nudler. Er det ett fett hva du velger?

SPAGHETTI OG NUDLER: Ett fett eller stor forskjell?
SPAGHETTI OG NUDLER: Ett fett eller stor forskjell?Vis mer

I Rema 1000s «Middag under 100-lappen»-serie får man kjøpt pakker med spagetti og nudler til en billig penge.

De to pakkene har forskjellige navn, men identisk pris, emballasje og ingrediensliste; semolina av durumhvete (83 %), egg (12 %) og vann.

Hvorfor gi to like produkter forskjellige navn?

Ifølge ferskvaredirektør Ole Førre Skogstø er det ikke bare navnet som skiller deres nudler og spagetti, til tross for at de to produktene lett kan forveksles.

- Det som skiller disse produktene fra hverandre er tykkelsen på pastaen. Spagetti er tykkere enn nudler da den tradisjonelt serveres med tykkere saus, sier Skogstø til Dagbladet.

Han forteller at pasta og nudler består av de samme hovedingrediensene; mel av durumhvete (Tipo 00) og vann, og i noen tilfeller - som her - egg.

- Rema 1000 sine ferske nudler og fersk spagetti lages på den tradisjonelle måten med de samme ingrediensene, sier Skogstø til Dagbladet.

- Ferske nudler og fersk spagetti produseres i pastaens hjemland, Italia. Grunnen er enkel: Vi skal tilby kundene våre varer av høy kvalitet til laveste pris.

Det er også en fordel at varene produseres samme sted av miljøhensyn.

- Begge produktene har blitt svært populære, og det er spagettien som troner på topp.

- Har studert ramen på molekylnivå

Ifølge David Quist kan nudler og pasta være det samme, men det må ikke være det.

- Nudler sier noe om formen (lange strimler), mens pasta kan ha mange forskjellige former, sier han til Dagbladet.

Amerikanske Quist har doktorgrad i mikrobiologi fra Berkley, California, og har også studert fermentering på Noma-kjøkkenet. Han er kjøkkensjef og medeier i den nyåpnede ramen-restauranten Hrimnir i Oslo.

RAMENEKSPERT: David Quist er kjøkkensjef og medeier i den nyåpnede ramen-restauranten Hrimnir i Oslo. Foto: Lava Oslo
RAMENEKSPERT: David Quist er kjøkkensjef og medeier i den nyåpnede ramen-restauranten Hrimnir i Oslo. Foto: Lava Oslo Vis mer

- En amerikaner kan blande de to, men en italiener vil aldri kalle spagetti for nudler, sier Quist. - Hva du kaller et produkt er veldig viktig i land som Italia og Frankrike.

Tenk bare på parmaskinke og parmesan, chianti, champagne og konjakk - og hvordan italienske kokker og bestemødre kan gå av skaftet om noen våger å foreslå at man skal ha fløte i spagetti carbonara.

(Fløte bruker for øvrig Trine (s matblogg) Sandberg i sin Spaghetti carbonara, som var blant hennes mest populære oppskrifter i 2017. Matredaktør i Aller Media, Christopher Sjuve gjør det på originalmåten.)

Kjøp billignudler til Ramen

Quist synes det er helt uproblematisk at Rema selger to nesten identiske produkt med forskjellige navn. Deigen er den samme i en rekke typer pasta og nudler.

Når det kommer til ramen, er det ikke tilfeldig hvilke nudler du bruker, forteller Qvist, og presiserer:

- Jeg er ingen kokk, jeg kan bare lage én rett - ramen. Den har jeg til gjengjeld studert på molekylnivå.

Innholdet i ramen-nudler skiller seg fra de fleste andre typer nudler og pasta ved at det er tilsatt alkaliske saltblandinger. Dette for at du skal kunne servere ramen med nudler som ikke går i oppløsning, forklarer Quist. Spagetti er ikke egnet.

- Du kan ikke bruke semolina for å lage en motstandsdyktig nudel.

Selv lager han nudlene fra bunnen, en prosess som involverer langtidstørking av natron i stekeovnen, men har forståelse for at dette kan oppleves litt uoverkommelig i hverdagen.

- Skal du lage ramen, anbefaler jeg å kjøpe de billige pakkene. De er stort sett helt greie å bruke som suppenudler, men kast pakken med pulver som følger med.

Bruker du egen kraft, litt miso-paste eller en buljongterning, har du et fint utgangspunkt.

- Heller Knorr enn de pakkene, råder Quist.