Da kjøttgiganten fjernet favoritten:

Pensjonister tømte butikk for boksemat

Kundestorm mot Nortura etter produksjonsstopp i høst.

TURKAMERATER: Odd Karlsrud (til venstre) og Bjørn H. Karlsen er strålende fornøyd med at Snurring nå er tilbake i butikkhyllene. Foto: Jørn W. Holthe
TURKAMERATER: Odd Karlsrud (til venstre) og Bjørn H. Karlsen er strålende fornøyd med at Snurring nå er tilbake i butikkhyllene. Foto: Jørn W. Holthe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Nå er det skikkelig krise her! Vi er tre pensjonister som siden 2011 har tatt en skitur, en trugetur eller en fottur en gang i uka. I sekken har vi nesten bestandig Snurring. Vi har nå passert 380 turer på disse åra og satt til livs 346 bokser som tilsvarer 130 kg med Snurring. Men nå er butikkene tomme! Hva skjer? Du erstatter ikke Snurring med trøndersodd eller lapskaus! Med hjertesukk og Snurring-hilsen.»

Snurring fra Terina. De små boksene med grovmalt kjøtt, flesk, erter, ris og krydder «til lekre småretter» har vært i norske butikker i drøye 70 år.

I fjor byttet Terina-eier Nortura produksjonssted, og i den forbindelse fikk de et litt lenger opphold i produksjonen enn ventet.

På seinsommeren forsvant den lille boksen gradvis fra butikkene, og hyllene ble stående tomme. Det gikk ikke upåaktet hen.

«Jeg har vært på sju butikker, og finner Snurring ingen plass. Nå er det krise her!! Jeg ønsker meg så gjerne, så har dere noe til overs tar jeg imot! Hilsen en snurring-elsker, sommer som vinter!! Har dere prøvd snurring i taco? Anbefales!»

- Overraskende mange har savnet den folkekjære hermetikkboksen i butikkhyllene. Nå har vi en gladnyhet: Snurringen er tilbake!, sier Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, til Dagbladet.

Snurring

Forbruksforsker og matsosiolog Annechen Bahr Bugge kjenner ikke til Snurring privat, men er ikke overrasket over at den folkekjære boksen ble savnet i hyllene.

- Våre studier viser at folk er veldig konservative i matveien, og matvanene endrer seg sakte. Når gamle tradisjonsprodukter blir borte, er det mange som reagerer, sier Bahr Bugge til Dagbladet.

TESTPANEL: Slik gikk det da vi serverte «Spaghetti à la Capri» til den italienske ambassadøren, og ambassadens kokk. Video: Per Ervland og Elisabeth Dalseg Vis mer

Hvert år blir flere tusen nye produkter introdusert i dagligvarebutikkene. Etter få år er bare et par hundre igjen.

- Det er vanskelig å få nye produkter inn på markedet, og de fleste forsvinner rett ut uten at noen merker det. Det blir mye mer bruduljer når man fjerner folkekjære produkter, sier Bahr Bugge.

FORTSATT TOMME HYLLER: På Coop Mega på Hasle i Oslo er det fortsatt et stort hull der Snurringen skal stå, men nå skal den være på vei tilbake i butikk. Foto: Elisabeth Dalseg
FORTSATT TOMME HYLLER: På Coop Mega på Hasle i Oslo er det fortsatt et stort hull der Snurringen skal stå, men nå skal den være på vei tilbake i butikk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

«Har vært en ivrig Snurring-spiser de siste 30 år. Begynte da min far tok meg med på fisketur fra jeg var ti år. Har i voksen alder fortsatt å spise Snurring cirka én gang i uka, spiser som regel snurring på brødskive med tomat, rødbeter eller egg. Det er utrolig, men er fortsatt ikke gått lei. Har aldri skrevet inn til noen på nett før, men er nødt å gjøre det nå. Er det noe informasjon angående Snurring-situasjonen i Tromsø?»

- Fast dagen derpå-mat

En av dem som jevnlig har hatt Snurring på menyen, er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Snurring er hans guilty pleasure:

LAST I LIVET: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen koser seg med Snurring når han er alene hjemme. Skjermdump: Facebook
LAST I LIVET: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen koser seg med Snurring når han er alene hjemme. Skjermdump: Facebook Vis mer

Første gang han smakte Snurring var som 16-17-åring, på tur med en kamerat fra speideren. Siden har det blitt mer, og ikke bare på tur i skogen.

- Da jeg var yngre var Snurring fast dagen derpå-mat. Nå er det langt færre slike dager, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Nå koser han seg helst med Snurring når han er alene hjemme, et par-tre ganger i halvåret. Han inntar det alltid på samme måte: Godt stekt og med ketsjup. Og kanskje et egg til.

Noen «lekre småretter» blir det imidlertid ikke, ifølge ministeren, «hvis ikke det å steke og ha på ketsjup regnes som lekkert».

Pensjonister tømte butikkene

Turkameratene Jørn W. Holthe, Odd Karsrud og Bjørn H. Karlsen puster nå lettet ut over at Snurring er tilbake på plass i butikk.

ALLE SKAL FÅ: Karsruds irske setter Maja er også alltid med på tur, og venter tålmodig på at også hun skal få sin smak. Foto: Privat
ALLE SKAL FÅ: Karsruds irske setter Maja er også alltid med på tur, og venter tålmodig på at også hun skal få sin smak. Foto: Privat Vis mer

- Vi gikk jo på en skikkelig smell i høst da det viste seg at Snurringen ble borte fra butikkene. Men vi besøkte butikker i en stor omkrets og sammen med at vi tærte på lagrene våre, slapp vi unna med bare noen få turer uten Snurring, sier Bjørn H. Karlsen.

Det tre pensjonistene har gått tur hver uke i litt over åtte år.

- Det er ingenting som egner seg bedre som turmat, og dette er jo noe som vi stiftet bekjentskap med i barndommen.

- Vi ante uråd da Nortura kunngjorde at sortimentet skulle halveres, men heldigvis skal Snurringen leve videre!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer