Ernæringstest av ferdige pepperkaker:

Pepperkakene får pepper - bare én inneholder smør

Her er det mye sukker og kalorier.

PEPPERKAKER: Her er det mye fett og sukker, men noen er hakket sunnere en andre.
PEPPERKAKER: Her er det mye fett og sukker, men noen er hakket sunnere en andre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, kanskje ikke fordi vi syns det er så fryktelig godt heller, men det er hyggelig!

Det er vel få ting som gir så julestemning som pepperkaker, selv de du kjøper i butikken som står fremme i butikker, på jobben, og alle andre steder.

Tjukk av pepperkaker?

Så hva om du er en av dem som tar deg en pepperkake hver gang du går forbi et pepperkakefat? Kanskje flere dager i uken fra slutten av november og langt ut i desember?

Da kan det fort bli en del ekstra kalorier, fett og sukker.

Spiser du 10 pepperkaker om dagen, noe som egentlig er ganske lett å få i seg, får du i deg 300 kalorier ekstra.

Dette er like mye som en liten lunsj, men metter langt dårligere fordi pepperkaker inneholder lite fiber og protein.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul! Det gjelder bare å begrense inntaket.

Fri for palmeolje - og nesten fri for smør

For noen år siden var det mange pepperkaker som inneholdt palmeolje.

Palmeolje er verken særlig bra for miljøet eller helsa. Den er nemlig rik på en mettet fettsyre som heter palmitinsyre, som er svært kolesteroløkende.

Ingen av pepperkakene vi har testet denne gangen inneholder palmeolje. Bare en av dem inneholder smør.

- Plantefett er rimeligere, så det er ikke rart at de bruker dette i de fabrikkproduserte pepperkakene. Det er ikke det samme kvalitetskravet til disse, sier Morten Schakenda, kanskje best kjent som bakeren i Lom, og forfatter av «Morten Schakendas pepperkakebakebok».

- Vi kan ikke konkurrere med ferdigpepperkaker på pris, så vi må lage de beste pepperkakene, og da må vi ha smør!, sier Schakenda til Dagbladet.

Det er imidlertid ikke alle som sverger til smør i pepperkaker.

Liv Gregersen Kongsten, kvinnen som sto bak i kulissene og «juksa litt» for Ingrid Espelid Hovig, velger margarin når hun skal bake tynne og sprø julekaker som pepperkaker.

Årsaken? Bakeegenskapene.

Pepperkaker har også så mye egenskap at smørsmaken ikke blir så viktig, mens andre kaker faller helt gjennom uten smørsmaken.

- Berlinerkranser er en slik kake, den må ha smør, har hun tidligere sagt til Dagbladet.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, sukker, salt og mettet fett. Mye energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned. Ettersom ingen av pepperkakene kan sies å være sunne, har vi ikke gitt høyere terningkast enn 4.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Vitamin D mot forkjølelse?
La førjulstiden bli stressfri!
Derfor bør ungdom lære mer om ernæring

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer