Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye dagligvarer vinter 2018, middag:

Perfekt for oss som elsker OL: De nye middagene er ferdig på én - to - tre

Vi har sett på rettene og løsningene som skal hjelpe deg til raske og gode middager, når du har bedre ting å gjøre enn å lage mat. Ikke alle imponerte like mye.

FERDIGMIDDAGER: At utvalget nå er så stort og bredt kan vi takke Fjorland-eiernes tålmodighet - og Bremykt for.
FERDIGMIDDAGER: At utvalget nå er så stort og bredt kan vi takke Fjorland-eiernes tålmodighet - og Bremykt for. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Henriette Schønberg Erkens ferdigmiddager? Det er jo veldig gøy! Jeg lurer på hvordan de har fått til det?

Professor Runar Døving ved Høyskolen Kristiania biter seg merke i spesielt to av årets ferdigmatnyheter, når vi spør ham om hvilke av årets nye ferdigmiddager og middagsløsninger han har troen på.

Den første er Coops nye ferdigmatserie Henriettes, oppkalt etter Henriette Schønberg Erken, den andre er Toros nye middagsbaser.

Totalt sett synes han imidlertid det blir noe trygt og kjedelig. Det roper ikke innovasjon og revolusjon for hverdagsmiddagene.

FORBRUKSFORSKER: Vi har bedt Runar Døving kommentere årets nye middager. Foto: Høyskolen Kristiania
FORBRUKSFORSKER: Vi har bedt Runar Døving kommentere årets nye middager. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

- Det er lite endringer her, stort sett kun justeringer i smak, eller nye merker, sier Døving.

Likevel: Den eneste lanseringen han ikke tror vil lykkes av dem vi nevner er nettopp noen som har valgt å tenke litt nytt: Santa Marias nye serie med latin-amerikanske sauser og -risblandinger.

Ingen Bremykt, ingen ferdigmat?

Døving husker godt da Fjordland entret markedet. Ferdige middagsløsninger for single, kule folk i 30-årene som likte eksotisk mat. Det gikk ikke helt etter planen, de fleste single var studenter eller enker, og hadde lite å rutte med. De eksotiske Fjordland-middagene var priset for høyt, og det tok mange år før ferdigmiddagene fikk kvittet seg med de røde tallene i regnskapet.

BREMYKT: Smøret som finansierte Fjordland gjennom de første, vanskelige årene, ifølge Runar Døving. Foto: NTB Scanpix
BREMYKT: Smøret som finansierte Fjordland gjennom de første, vanskelige årene, ifølge Runar Døving. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Takket være Bremykt kunne de drive med tap i 15 år, hadde det ikke vært for Bremykt (og lettvarianten Brelett, red.anm.), hadde de aldri overlevd.

Underveis skjedde det et skifte. Litt færre av de eksotiske middagene, litt mer tradisjonsmat, som ikke minst passer godt til sous-vide-konseptet. Dette sammenfalt med at man begynte å knipe inn på hjemmehjelpstjenester, og for fem-ti-år siden løsnet det for ferdigmatgiganten.

- Dette bidro til en voldsom vekst - og da hoppet de andre aktørene ned fra gjerdet.

- En god start

André Gobel, Administrerende direktør i Fjordland, kjenner seg ikke helt igjen i beskrivelsen fra Døving.

SATSER: André Gobel i Fjordland rosere eierne for vilje til å satse ordentlig.
SATSER: André Gobel i Fjordland rosere eierne for vilje til å satse ordentlig. Vis mer

- Nå har jeg bare vært her i seks-syv år, men dette blir en for grov forenkling, sier Gobel til Dagbladet.

Han forteller likevel at lønnsomheten for Fjordland i starten ikke var spesielt god, og at smørpakkene har bidratt positivt på bunnlinja. Selskapet kunne starte med et produkt i porteføljen som var lønnsomt, i stedet for å starte firma med null i omsetning.

Nå har Fjordland enda flere ben å stå på: Meieri-delen er utvidet med Yoplait-yoghurt og Kos-desserter, fra tidligere bare å være smør.

- Og nå har vi akkurat startet en ny kategori: Spiseklare ferdigmåltider, Litt mat-serien vår.

I vinter utvides denne serien med to salater, og tre smoothie-bowls.

ON TREND: Tre smoothie bowls fra Fjordland, det vil si skåler med smoothie - og fruktbiter.
ON TREND: Tre smoothie bowls fra Fjordland, det vil si skåler med smoothie - og fruktbiter. Vis mer

Langsiktig

Gobel roser eierne for at de har tålmodige, og våget å tenke langsiktig. Fjordland var tidligere heleid av Tine, nå eier også Nortura og Hoff poteter en andel. Døving stemmer i:

- Det skal Tine ha. Vil du få til en endring, så må du ha en stayerevne. Det å tørre når du først ha lansert, og ta den plassen, og virkelig insistere på at du har et produkt markedet vil ha.

Også handelen skal ha sin del av æren for at ferdigmatkategorien ikke forsvant før den hadde kommet ordentlig i gang.

- Handelen var tålmodig, og så at det lå en langsiktig mulighet i å bygge opp en helt ny kategori, sier Gobel.

Siden starten på midten av 90-tallet, har markedet vokst til 1,2 milliarder kroner i dag.

Ferdigmat:

Før vi hadde Ingrid Espelid, Hellstrøm og Ole Martin Alfsen med Godtlevert, var det Henriette Schønberg Erken som lærte landet å lage mat.

Schønberg Erken var lærer på husmorskole og forfatter av flere kokebøker, blant annet «Stor kokebok for større og mindre husholdninger» som fortsatt er i salg.

HENRIETTES: Tre av de fire første ferdigrettene inspirert av Henriete Schønberg Erken.
HENRIETTES: Tre av de fire første ferdigrettene inspirert av Henriete Schønberg Erken. Vis mer

Dagligvarekjeden Coop har gjort det kuppet at de har klart å få bruke navnet hennes på en serie matvarer. Vi har i flere år kunnet kjøpe Henriettes pinnekjøtt, nå kommer også en serie ferdigmiddager, inspirert av matmoderen; Storferagu, Storfegryte, Lapskaus og Gulasjgryte.

Dette er blant rettene Døving har mest tro på. Tradisjonsmat er populært, og dette er retter som bare blir bedre av å stå litt - og bli varmet opp igjen - perfekt for ferdigmat.

Det er forøvrig Fatland som har rettighetene til navnet, og de leverer eksklusivt til Coop.

Fjordland med vindu

Ferdigmatgiganten Fjordland har et par nye grep med sin nye serie Mersmak; en forsiktigere varmebehandling av grønnsaker skal gi bedre smak og konsistens, og de har også krympet pappemballasjen, slik at man kan se hvordan retten ser ut.

NY EMBALLASJE: Mindre papp og synlig innhold i de nye ferdigmiddagene fra Fjordland.
NY EMBALLASJE: Mindre papp og synlig innhold i de nye ferdigmiddagene fra Fjordland. Vis mer

Mersmak kommer foreløpig i ulike smaker: Kyllingwok med nudler, Tortellini med ostesaus og brokkoli og Kylling Bulgur med tomater og bønner.

Ingen grensesprengende nyheter på papiret, kanskje, men det blir spennende å se om den nye fremstillingsmåten imponerer testpanelet når vi tester årets nye ferdigmiddager.

Her kan du se hva vårt testpanel synes om nyhetene som kom i høst.

I tillegg til disse kommer Fjordland med en pakke nøkkelhullsmerkede kjøttboller, tilsatt grønnsaker i tomatsaus med fullkornspasta og grillede grønnsaker.

Frossenpizzanyhetene finner du her:

Suppe på boks

Toro, den uofisielle Norgesmesteren i fornorsking av utenlandske smaker, byr denne gang på en Indisk mangocurry med kylling og brokkoli. Nå har vi ikke planer om å reise til India med det første, men vi tipper den ville fått omtrent samme reaksjoner som Meksikansk gryte fikk da vi serverte den til meksikanere i Mexico.

Vi vil dog garantert kunne servere den til mormorgenerasjonen med litt sartere ganer.

TORO TOMATSUPPE: Nå i fersk versjon, med biter av grønnsaker i.
TORO TOMATSUPPE: Nå i fersk versjon, med biter av grønnsaker i. Vis mer

Også fra Toro kommer en serie med ferske supper, Toro chunky supper; Italiensk tomatsuppe, Thai red curry og Fiskesuppe. Alle er kjølevarer og kan varmes i mikro eller i gryte, de har små biter av grønnsaker, kjøtt eller fisk - og alle har sitt motsvar i posesuppehyllen.

- Dette er den innovasjonstypen som gir oppmerksomhet til hovedmerkevaren, samtidig som den viser at du er innovativ. Man er helt nødt til å prøve og feile litt, og de aller fleste produkter feiler, men Orkla kan gjøre dette, fordi de har så god distribusjon, sier Døving.

Døving har tidligere beskrevet dette som Grandiosa-trikset.

Han peker også på dette som et smart produkt, fordi folk er så vant til at Toro-suppene er en base, og at man justerer gjerne litt etter familiens smak.

Ferdigfisk

Findus lanserer også to ovnsklare fiskretter i form, en fiskefilet med italiensk saus og en med bladspinatsaus.

RETT I OVNEN: Serveres med grønnsaker og ris eller poteter.
RETT I OVNEN: Serveres med grønnsaker og ris eller poteter. Vis mer

Et godt initiativ, all den tid bransjen og helsemyndighetene jobber for at vi skal spise mer fisk, men vi stusser litt over at det ikke er kommunisert hvilken fisk det er snakk om.

Her blir det også spennende å følge med hos Meny: I Ferskvaredisken kommer de med et helt nytt fiskekonsept, Fisk på 1-2-3, som er laget med tanke på å få de litt yngre forbrukerne på kroken.

BYGGESETT: Menys nye fiskekonsept i ferskvaredisken pakker gryteklare ingredienser for kunden, men steke og varme opp må man gjøre selv.
BYGGESETT: Menys nye fiskekonsept i ferskvaredisken pakker gryteklare ingredienser for kunden, men steke og varme opp må man gjøre selv. Vis mer

Der vil det være flere typer ferdigmarinert fisk, samt ulikt tilbehør; i første omgang blir det Laks med ramsløk og tomat, Laks med kokos og ingefær, Torsk med honning og chipotle og Torsk med rosmarin og hvitløk. Som tilbehør er det urtepoteter, potetmos, ratatouille, ertepuré, bønne- og linsesalat, appelsin- og gulrotsalat. En kan plukke og mikse som en selv vil, eller velge ferdigpakkete porsjoner for 89 kroner.

Menys nye fiskedisk ble lansert i uke seks i alle kjedens butikker.

Latinamerikanske vibber

Santa Maria, som de fleste kanskje forbinder mest med taco, lanserer en serie ferdige sauser og risblandinger inspirert av det Latin-Amerikanske kjøkken: Peruvian style garlic and tomato, en mojo-inspirert saus, Cuban style spicy chili sauce, Costa Rican style creamy coconut & tomato sauce, Carribbean style sweet & sour Pineapple sauce.

LATINAMERIKANSK: Nye smaker fra Santa Maria, men Døving er skeptisk.
LATINAMERIKANSK: Nye smaker fra Santa Maria, men Døving er skeptisk. Vis mer

Sausene er ferdig, og du kan tilsette kjøtt, fisk, kylling eller grønnsaker - og servere med ris. Det hører også med to ferdigkokte risblandinger i serien, ris med bønner og ris med sitron og hvitløk.

Døving er skeptisk:

- Her har de bommet fullstendig. Santa Maria har fredagstacoen, de får ikke forskjøvet den til onsdag og torsdag. Jeg setter en tusenlapp på det!

Findus har også gått for en en karibisk-inspirert rett i sin grønne serie med eksotiske retter: Caribbean hotpot med linser, søtpotet, koksmelk, currypasta og ris er vegetaris - og en av to veganske ferdigretter som lanseres i dette vinduet - den andre er pizzaen med Oumph! fra Folkets.

Middagsbaser

Toro Smaksrike baser er en serie med utgangspunkt som skal gjøre det lettere å lage ulike gryter, supper og sauser. Tenk: Toro-poser i flytende form.

BASER: Toro lanserer elleve baser til supper, sauser og gryter.
BASER: Toro lanserer elleve baser til supper, sauser og gryter. Vis mer

Disse skal være enkle å bruke, du tilsetter et par ingredienser i sauser og supper, og tre-fire til grytene. Her er basene som skal gjøre det enklere å lage sauser som hollandaise og bearnaise, thai- eller fiskesuppe, samt bolognaise, chili con carne eller tikka masala.

Synes du at du drar kjensel på disse? Toro skulle ha lansert disse i høst, men det ble problemer med emballasjen, så de måtte trekke basene fra markedet.

Sauser

ENKELT: Kan du lage hvit saus, kan du også lage fiskeboller i karrisaus, som mange har som hverdagsfavoritt! Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Unil har utviklet en rekke ulike ferske sauser for NorgesGruppen, og nå er det Spar sin tur å få merket på sausen. Neste uke lanseres tre ferske sauser, klare til bruk: Ostesaus, fløtesaus og tomatsaus.

Kikkoman er for mange synonymt med soyasaus, men i utlandet har de lenge hatt flere ulike sauseblandinger. Nå kommer Ponzu-sausen til Norge, i en enkel versjon med sitron - ikke mirin og yuzu som er i originaloppskriften.

Orkla har mistet agenturet på Kikkoman, og lanserer nå en ny japansk soyasaus, Yamasa, i tre versjoner; vanlig, mindre salt og uten gluten (tamari).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!