Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pesten brer seg: - Tragedie

En bakterie truer hele Europas olivenoljeproduksjon. Kostnadene kan beløpe seg til 20 millarder euro, sier forskere.

ANGREPET: Dette bildet er fra Salento i Sør-Italia og viser trær som er angrepet av bakterien. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANGREPET: Dette bildet er fra Salento i Sør-Italia og viser trær som er angrepet av bakterien. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

En bakterie truer nå store deler av olivenolje-produksjonen i Europa. Bakterien hindrer trærne å ta opp vann og næring - og fører sakte, men sikkert til at treet dør.

I en ny studie i Proceedings of the National Academy of Sciences har de skissert opp flere scenarioer. Om man ikke får kontroll på situasjonen, kan skadene beløpe seg til så mye som 20 milliarder euro, viser studien. Det er BBC som først omtalte den nye studien.

Det dødelige patogenet har allerede kostet olivenindustrien millioner av euro i tapte inntekter og døde oliventrær. Det er i første rekke Italia som hittil har blitt rammet av Xylella fastidiosa. Der har man blitt tvunget til å rive opp trærne og legge store arealer bare, i et forsøk på å hindre spredning. Men, nå har bakterien spredt seg til flere land.

- Alvorlige følger

- Skaden på oliventrærne fører også til at eiendommene blir mindre verdt, og til at turismen i regionen går ned, sier forsker Maria Saponari fra det italienske nasjonale forskningsinstituttet for bærekraftig plantevern til BBC.

Hun legger til:

- Dette har hatt en alvorlige følger for den lokale økonomien og jobber i jordbruket.

Bakterien ble først oppdaget i Puglia i Sør-Italia i 2013. Selv om bakterien har vært kjent i lang tid, har det ikke lykkes forskerne å finne en måte å håndtere plagen på. Det virker heller ikke som en farbar vei å utrydde insektene som sprer sykdommen.

SPREDER: Små skumsikader er et av insektene som sprer den farlige bakterien. Foto: Shutterstock
SPREDER: Små skumsikader er et av insektene som sprer den farlige bakterien. Foto: Shutterstock Vis mer

Bakterien sprer seg fra tre til tre via insekter som lever av å suge ut plantesaft fra trærne. Særlig et insekt som kalles små skumsikader knyttes til sykdomsspredningen.

Forskerne antar at sykdommen kom til Europa via import av prydplanter fra Sør-Amerika. Bakterien forårsaker sykdommen OQDS, en forkortelse for olive quick decline syndrome.

Ifølge beregninger i studien har Italias produksjon sunket med hele 60 prosent siden bakterien ble oppdaget i 2013.

Sprer seg raskt

Italia, Spania, Tyrkia og Hellas står til sammen for om lag 95 prosent av all olivenoljeproduksjon i Europa. Spania alene står for 30 prosent. Foreløpig har Spania sluppet billig unna, men det er mye som tyder på at bakterien nærmer seg de store plantasjene sør i landet.

MÅ FJERNES: Her fjernes et infisert tre i Sør-Frankrike. Hittil har det vært eneste kur. Nå øyner man håp om at en nytt middel skal få bukt med problemet. Foto: Shutterstock
MÅ FJERNES: Her fjernes et infisert tre i Sør-Frankrike. Hittil har det vært eneste kur. Nå øyner man håp om at en nytt middel skal få bukt med problemet. Foto: Shutterstock Vis mer

I 2016 ble bakterien påvist på Mallorca. Den gangen ble den funnet på kirsebærtrær på et hagesenter. Den spanske storavisa El Mundo var kjapt ute med å karakterisere tresykdommen som «Ebola for oliventrær».

Myndighetene trodde først de hadde kontroll på situasjonen. Men, pesten spredte seg raskt til flere områder både på Mallorca, Menorca og Ibiza. Året etter avslørte prøver at bakterien hadde nådd Alicante, øst på fastlandet.

Sykdommen har også blitt påvist i det sørlige Frankrike. Nå advares hele bransjen og alle blir bedt om å være spesielt påpasselig. I et område som Jaen i Andalucia (i Sør-Spania) er det hele 67 millioner oliventrær, og olivenoljeproduksjon er dermed bærebjelken for hele økonomien.

Sykdommen rammer slett ikke bare oliventrær, selv om de virker særlig utsatt. Man har også sett sykdommen på kirsebær-, mandel- og plommetrær.

Mulig løsning

- Foreløpig har ikke dette gitt stort utslag på prisene. Men, prisene på olivenolje fastsettes gjennom forventet produksjon. Og de siste åra har vi faktisk sett høy produksjon, sier Stig Engelhardt Karlsen som har jobbet med olivenoljer i firmaet Haugen-Gruppen gjennom en årrekke.

EKSPERT: Olivenoljeekspert Stig Engelhardt Karlsen har i en årrekke jobbet med olivenolje i Haugen-Gruppen.
EKSPERT: Olivenoljeekspert Stig Engelhardt Karlsen har i en årrekke jobbet med olivenolje i Haugen-Gruppen. Vis mer

- Det er en tragedie for bransjen om dette når Sør-Spania. Skjer det, vil det åpenbart få enorme konsekvenser for produksjon, økonomi og prisen i butikken, sier han til Dagbladet.

Det gjøres et stort arbeid for å få bukt med problemene. Det mest lovende hittil har vært å finne fram til de oliventrærne som klarer seg best mot sykdommen. Og så langt er det to kultivarer (sorter) som viser gode tegn til motstand.

Denne uka kunne bransjebladet Olive Oil Times melde om at det muligens er lys i tunnelen. Forskerne har eksperimentert med et antibakterielt stoff av sink, kobber og sitrus-syre. Patentet betegnes som økologisk og virker som en lovende vei å gå.

- Det er potensielt kapabelt til å nå bakterien i oliventreets vedvev, forteller Marco Scortichini som leder forskningsarbeidet til Olive, Fruit Trees and Citrus Center til fagbladet.

Strategien med bruk av patentet må likevel gjøres sammen med andre tiltak, som å ta i bruk nye kultivarer (som også kan podes på eldre trær) og å få kontroll på ugresset som insektene lever i.

Francesca Minosi driver sin plantasje i Lecce, Italia er forsiktig optimist:

- Vi startet med denne behandlingen og begynte ganske raskt å få synlige resultater. Så vi fortsatte.

Hun understreker at man nå må gjøre de samme forebyggende tiltakene som spanjolene nå iverksetter:

- Denne måneden er det avgjørende å eliminere plantene som insektene klekker i. Vi må pløye, klippe og redusere ugresset så mye vi kan, slik at insektene i og rundt oliventrærne ikke blusser opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!