Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Petter (18) om beskjeden fra Slottet: - Overlykkelig

- Det er viktig at alle har noe å stå opp for, sier Slottets kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard.

KONGELIG PRAKSIS: Petter (midten foran) med Slottets kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard til venstre - og resten av Slottets kokketeam. Foto: Privat
KONGELIG PRAKSIS: Petter (midten foran) med Slottets kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard til venstre - og resten av Slottets kokketeam. Foto: Privat Vis mer

Å jobbe på slottet er en drøm for mange. For Petter (18) ble den virkelighet. Det var ingen selvfølge. Petter har Downs syndrom, noe som krever spesiell tilrettelegging. Det hadde de ingen erfaring med på Slottet, men de sa likevel ja.

- Det er viktig at alle har noe å stå opp for, og at alle kommer i jobb, sier Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef på Slottet, til Dagbladet.

Han var aldri i tvil da han fikk forespørselen om arbeidstrening. Dette er tydelig noe han brenner for. Og den blide 18-åringen har gjort et sterkt inntrykk. Denne uka delte han et rørende bilde av de to fra slottskjøkkenet på sin Instagram-konto.

- Det har vært veldig kjekt, veldig givende og hyggelig å ha Petter på kjøkkenet, sier Lundsgaard.

Petters mor, Amy Christina Baumann, har bare lovord å si om teamet på slottskjøkkenet.

- Det har vært helt fantastisk. Nicolai er et helt fantastisk menneske, i tillegg til at han helt sikkert er en dyktig kjøkkensjef, sier Baumann til Dagbladet.

Hun forteller at de ikke hadde hatt kandidater med slikt tilretteleggingsbehov tidligere, og det hadde de lyst til. Dette var Petters første arbeidssted, og ved siden av å ivareta ham på en veldig hyggelig og menneskelig måte, var de flinke til å gi opplæring.

- De har virkelig tatt det på alvor, de har ikke bare sett på dette som en utplassering, men tatt opplæringen på alvor.

«Nei» fra Stortinget, «ja» fra Slottet

Ambisjonen til Petter var egentlig å jobbe i kantine, forteller Baumann. Å jobbe på Slottet fortonte seg som en uoppnåelig drøm, så han prøvde seg først på Stortinget. Der fikk han avslag.

- Så sa han at «da må vi bare prøve Slottet da, selv om vi sikkert får nei der også». Og det var en helt overlykkelig gutt som fikk beskjeden om at Slottet hadde funnet en plass til ham.

SKRYTER: Amy Christina Baumann er full av lovord for hvordan kokkene på Slottet tok imot og tok vare på Petter. Her er Amy, Petter og far Geir Tore. Foto: Privat
SKRYTER: Amy Christina Baumann er full av lovord for hvordan kokkene på Slottet tok imot og tok vare på Petter. Her er Amy, Petter og far Geir Tore. Foto: Privat Vis mer

Blant høydepunktene er da han fikk være med på juleavslutningen for alle ansatte og hilse på kronprinsparet og Dronningen.

- Han har også lært seg å lage en nydelig potetsalat han har laget hjemme, og mye om mat, matlaging og hygiene.

Etter et halvt år i kongelig tjeneste hver mandag hadde Petter sin siste dag 22. desember. Nå venter nye utfordringer. Men, det blir nok ingen karrière på kjøkkenet for ham.

- Han trodde det var dette han ville, men det ble litt for slitsomt. Det var veldig hektisk, og de står hele dagen, og det er en tung jobb med mye tunge løft, sier Baumann, og legger til: - Men det er jo helt OK! Han er fortsatt på videregående, på Dønski, en skole der poenget er å få testet ut ulike arbeidssteder og arbeidsoppgaver over flere år.

Tilrettelagt opplæring

Dønski videregående skole tilbyr flere ulike studieretninger, blant annet et program for tilrettelagt opplæring. Her går elevene i små grupper, på maks fire personer, og elevene får tilpasset opplæring.

Elevene får muligheter for utplassering i arbeidslivet, og målet er å forberede dem best mulig på en selvstendig livssituasjon med alt det innebærer; bolig, sosial kompetanse, arbeid og fritid.