GUILTY PLEASURE: - Jeg elsker å leve og er en mann helt uten bekymringer og stress! Petter Stordalen er ikke flau over noe han spiser eller gjør - men holder seg langt unna mat fra utrydningstruede arter, og russisk kaviar.
GUILTY PLEASURE: - Jeg elsker å leve og er en mann helt uten bekymringer og stress! Petter Stordalen er ikke flau over noe han spiser eller gjør - men holder seg langt unna mat fra utrydningstruede arter, og russisk kaviar. Vis mer

En bit av livet:

Petter Stordalen: Kaviar, sjokolade og vin - hver dag

- Selv etter sikkert 2000 middager med Gunhild er det alltid noe nytt. Noe jeg kan bli bedre på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg elsker mandager og hverdager, jeg!

Glem russisk kaviar (utrydningstruet), østers og champagne. Selv om det siste neppe er et fremmedord i det stordalenske hjem på Bygdøy. Når Petter Anker Stordalen, hotellkonge, investor, kunstsamler, og etter hvert forlagseier, spiser middag, trenger det ikke være med livets mest eksklusive råvarer. Men det er med tente lys, servietter, krystallglass og sølvtøy. Hver dag.

- Jeg er en sånn som dekker opp. Skal jeg ha et glass vin, er det fra krystallglass. Selv når jeg er alene, dekker jeg opp til meg selv med sølvtøy. Det gir meg en egen ro rundt måltidet, sier Stordalen.

Det glimrer sannsynligvis like mye i stua som av den raust dekorerte Dolce & Gabbana-skinnjakka han har på seg. For hvorfor vente til helgen med å pynte, og nyte livet, når man kan finne fram krystallglasset og åpne en tørr hvit burgunder i dag?

Felles samlingspunkt

Det var ikke mye sølvtøy på hverdagene da Stordalen vokste opp på 60- og 70-tallet i Porsgrunn. Det sparte de til konfirmasjoner og andre store anledninger. Men mat var viktig gjennom hele oppveksten, og måltidene var faste samlingspunkt for familien.

Faren drev dagligvarebutikk, mens den husmorskoleutdannede moren holdt hus og hjem. Hver dag smurte hun trofast matpakker, som hun sendte med mann og barn på jobb og skole. Og middagen sto klar klokka fire hver dag.

KAVIARELSKER: - Når noen spør: spiser du mye kaviar, svarer jeg, ja masse! Men da er det ikke sånn du tenker. Russisk kaviar bør man ikke spise. Støren er utrydningstruet, sier Petter Stordalen.
KAVIARELSKER: - Når noen spør: spiser du mye kaviar, svarer jeg, ja masse! Men da er det ikke sånn du tenker. Russisk kaviar bør man ikke spise. Støren er utrydningstruet, sier Petter Stordalen. Vis mer

- Middagen var alltid felles. Da kjørte fatter'n hjem fra butikken, vi var hjemme fra skolen - og så spiste vi middag sammen klokka fire.

Lørdagene var det litt mer avansert, og Stordalen husker godt hvordan han kunne komme hjem fra fest, og åpnet kjøleskapet på jakt etter rester. Der fant han alltid noen kalde kjøttkaker, medisterkaker eller koteletter ...

- Vi snakket ikke om matsvinn. Det var ingen problemstilling. Alt forsvant jo!

Og det som ikke forsvant fra kjøleskapet i nattas mulm og mørke ble til pytt i panne.

Frokost

Petter Anker Stordalen starter fortsatt dagen med en solid frokost. Og den spiser han helst hjemme. Han brygger kaffe, og skjenker opp vann, juice og melk.

Så spiser han knekkebrød, av det groveste slaget. Den dagen vi møtes har han spist ett med kaviar og ost, ett med leverpostei, agurk og pepper, og ett med ost og pølse.

Så spiser han et par gode håndfuller med blåbær, så et egg. Også det med kaviar.

KA VI HAR OG KA VI IKKE HAR: I begynnelsen av mars så Stordalens kaviarsamling slik ut. Den sølvfargede i midten er blant favorittene. Foto: Petter A. Stordalen
KA VI HAR OG KA VI IKKE HAR: I begynnelsen av mars så Stordalens kaviarsamling slik ut. Den sølvfargede i midten er blant favorittene. Foto: Petter A. Stordalen Vis mer

- Egg og kaviar er helt fantastisk. Jeg tror jeg er den i Norge som spiser mest kaviar! Jeg overdriver ikke, jeg tror jeg har sju tuber?

Han har ni. En time etter at intervjuet er ferdig sender han et bilde, direkte fra kjøkkenbenken på Bygdøy. Ni tuber med kaviar, og 18 forskjellige plater med mørk sjokolade.

For nettopp sjokolade er neste post på frokostprogrammet. Til sjokoladebiten trakter han en ny kopp kaffe. Duften er like viktig for frokostritualet som selve kaffen, mener han.

SJOKOLADE: Stordalen foretrekker mørk, bitter sjokolade. Han spiser én rute til frokost hver dag. Men det hender det blir flere i løpet av dagen. Foto: Petter A. Stordalen
SJOKOLADE: Stordalen foretrekker mørk, bitter sjokolade. Han spiser én rute til frokost hver dag. Men det hender det blir flere i løpet av dagen. Foto: Petter A. Stordalen Vis mer

Det blir også en ekstra godbit til hunden.

- Jeg skal egentlig bare gi bikkja tørrfôr, men jeg klarer ikke det når jeg sitter der med nytraktet kaffe og sjokolade.

Spiser ute flere ganger i uka

Det er ikke bare frokosten som har utviklet seg etter bardommens fellesfrokoster i Porsgrunn. Hjemmelagde medisterkaker og pizza Grandiosa er byttet ut med et litt grønnere kosthold, inspirert av kona Gunhild. Men det er fortsatt pizza flere ganger i uka. Favoritten? Den med sik, som Ole Jonny Eikefjord serverer på pizzarestauranten Teatro i Oslo.

- Jeg drikker vin hver dag, men jeg drikker to glass. Jeg er ikke sånn som sparer meg til helgen. Du tror det kanskje ikke, men jeg har et stort innslag av disiplin i livet mitt.

Petter og Gunhild spiser mye ute, både på reise og hjemme. I Oslo besøker de gjerne Stordalens egne restauranter som Annen etasje, Fjord, Bella Bambino - eller Teatro.

- Mat er mer enn bare maten. Det er settingen, selskapet, menneskene. Jeg spiser veldig ofte med Gunhild, og det blir aldri kjedelig. Selv etter sikkert 2000 middager er det alltid noe nytt, noe jeg kan bli bedre på.

- Jeg elsker å leve!

Stordalen er synlig stolt over kona Gunhild, og refererer flere ganger til hva «ei blond jente fra Muggerud» har fått til.

Dr. Gunhild Stordalen har ikke bare hatt en direkte påvirkning på mat- og miljøprofilen til Stordalens hoteller. Gjennom stiftelsen EAT har hun samlet verdensledere og ledende forskere for å jobbe for et sunt og bærekraftig kosthold for hele jordas befolkning.

Samtidig har de siste åra vært sterkt preget av Gunhilds sykdom, men nå ønsker de å se framover. I Harald Eias podkast Big Fire forteller Stordalen at nå har de grått nok. Nå er det livet som skal feires.

Dette blir ikke minst synlig når vi drar igjennom et par standardspørsmål på slutten av intervjuet, og kommer til spørsmålet om hva han ville ønsket som sitt siste måltid.

- Siste måltid? Jeg kommer aldri noensinne til å bruke en kalori på å tenke på dødsdagen og hva som skal være mitt siste måltid! Jeg elsker å leve!

- Og hva med guilty pleasures i matveien?

- Guilty pleasures? Her sitter det en som er helt uten bekymringer og stress og som ikke reflekterer så mye over sånne ting. Nei, jeg har ingen guilty pleasures.

- Har du en livrett, da?, prøver vi.

- Et måltid kan bestå av så mangt. Mitt beste måltid i fjor var på sommeren i Gamle Hellesund, kanskje en av de fineste dagene jeg har hatt der noensinne. Vi satt ute, det var tropenatt. Vi hadde fisket fersk fisk som ble grillet, og så satt jeg der med barna, de valgte musikk som hadde betydd mye for dem. Den kvelden husker jeg at jeg tenkte: «Jeg håper denne kvelden aldri slutter».

Det blir ingen faktaboks. Ingen putter Stordalen i en boks.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer