GÅR UNNA: I går og i dag er prisene også kraftig justert på typiske julemiddager i lavpriskjedene. Foto: Lars O Gulbrandsen
GÅR UNNA: I går og i dag er prisene også kraftig justert på typiske julemiddager i lavpriskjedene. Foto: Lars O GulbrandsenVis mer

Pinnekjøttet første gang under 100 kroner kiloen: - Nærmer seg nivået fra i fjor

Julematkrigen går nå inn i en ny fase - hvor lavpriskjedene kappes om å være billigst på middagsmaten også.

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet avsløre at prisene på flere hundre matvarer hadde endret seg - og at lavpriskjedene Kiwi, Rema 1000 og Extra følger hverandre nøye i kampen om å være billigst.

Ikke før er stridighetene om alt som skal inn i kjøkkenskapet og kjøleskapet ditt i gang, før også middagsmaten til juledagene kastes inn i kampen. Siden helgen har prisene rast på alt fra ribbe til pinnekjøtt, lutefisk og masse tilbehør.

Pinnekjøtt til under 100 kroner kiloen

- Ja, det stemmer. Julepølser, medisterdeig, pinnekjøtt, vossakorv, medisterkaker, ribbe og lutefisk er eksempler på ferskvarer som har gått kraftig ned på kort tid. I går satte vi eksempelvis ned kiloprisen på pinnekjøtt fra 148,50 til 99 kroner, forteller kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin.

I går uttalte prisdirektør i Rema 1000 Stian Mårdalen at kjeden ikke skal være den som gir seg først i kampen om å ha de laveste prisene. Kvalitetsdirektør Martina Rabsch i samme kjede bekrefter overfor Dagbladet at middagene er sentrale for kundene i høytiden:

- Vi er stolte av kvaliteten på julevarene våre, ribba er bedre enn noen sinne og hva gjelder pinnekjøtt er det ekstra gøy å kunne tilby lokale varianter av pinnekjøtt rundt om i landet, sier Rabsch.

Også kjededirektør Christian Hoel i Extra bekrefter at det er stort prispress:

SPRØ SVOR: Dette er metoden som garanterer sprø svor. Video: Dagbladet Mat Vis mer

- Prisene er svært lave og nærmer seg nivået fra i fjor. Butikkene våre er fulle av julemat og det skal ikke være noen fare for at ikke alle skal få det de trenger hos lavpriskjeden Extra til julemiddagen.

Lar seg friste

Forbruksforsker Annechen Bahr Bugge i Sifo følger priskrigen tett fra sidelinjen.

FÅR KONSEKVENSER: Annechen Bahr Bugge advarer mot konsekvensene av den billige maten. Foto: SIfo
FÅR KONSEKVENSER: Annechen Bahr Bugge advarer mot konsekvensene av den billige maten. Foto: SIfo Vis mer

- Forbrukerne lar seg friste og kjøper antakelig også langt mer enn det de trenger. Ikke bare kan dette «overforbruket» ha negative konsekvenser for helsen, men også for våre omgivelser, miljø og bærekraft. Antakelig er de lave prisene på kjøtt særlig viktig.

Hva slags virkning har slike priskriger?

- Det å senke pris på sesongvarer er et effektivt virkemiddel som lokker kundene inn i butikken. Undersøkelser av forbrukernes i juletiden viser at ritualet betyr mye for de aller fleste. Mat og måltider, som danner rammen for samvær med familie og venner, fremheves som særlig betydningsfull. Svært få kan tenke seg å bytte ut de tradisjonelle rettene. Helse og sunnhet betyr nærmest ingenting ved kjøp av høytidsmat, sier Bahr Bugge og fortsetter:

- I julen brukes mer penger på mat og drikke, særlig det usunne, enn ellers i året. Da er det ikke helse, men tradisjon som er prioritert. Det skal være nok og rikelig. Vi kjøper langt mer enn vi greier å spise - og lokkepriser bidrar nok til at vi også kjøper enda mer, fremholder Bahr Bugge.

Salget tar seg opp

- Etter en rolig start på julehandelen satte Extra sist uke omsetningsrekord med over 500 millioner kroner gjennom kassa, og vi forventer at omsetningen vil øke dag for dag inn mot jul, forteller Hoel i Extra.

- Hvordan prisbildet blir utover uken er vanskelig å spå. Vi har lovet at vi skal være minst like billige som konkurrentene og kommer til å jobbe for lave priser helt frem til julaften, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge

OBS! Kiwi, Extra og Rema følger hverandre tett og prisene endrer seg hele tiden. Priseksemplene er hentet fra lavpriskjedene i dag:
VarerFør
Billigste tynnribbe krydder64,0049,90
Pinnekjøtt billigste pr. kg148,5099,00
Lutefisk hel side billigste54,0039,00
Kalkun49,9029,90
Medisterdeig 400g29,9018,50
Julesylte rund halv billigste98,5087,50
Vossakorv billigste29,3021,10
Medisterkaker 800g billigste43,9036,40
Lutefiskbacon billigste19,9014,50
Geisha grøtris20,8012,40
Surkål Nora9,705,70
Ribbefett 250g19,906,20

De tre lavpriskjedene er fullt overens om hvor viktig middagene er som kategori:

- Julehandelen er viktig for oss i Kiwi, og målet er at våre kunder skal finne alt de trenger til julen i våre butikker, enten de foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller kalkun, sier Arvin i Kiwi.

Kvalitetsdirektør Rabsch i Rema understreker også at jula handler om mer enn mat:

- Jeg tenker at julemat handler om følelser og tradisjoner og kanskje om å legge litt ekstra tid og kjærlighet i måltidene - derfor er det viktig for oss at vi er gode på det. Du unner deg litt ekstra i julen og det er klart vi skal kunne tilby kundene våre de laveste prisene på de varene de ønsker å kjøpe.