Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matjuks:

Pizzakjedens konkurs ryster Danmark

Domino's er konkurs i Danmark. Også i Norge er tallene røde.

IKKE DOMINOEFFEKT: Danske Domino's er nå konkurs. Det skal ikke ha noe å si for selskapets drift i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKKE DOMINOEFFEKT: Danske Domino's er nå konkurs. Det skal ikke ha noe å si for selskapets drift i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domino's pizza er konkurs i Danmark, melder det danske bransjenettstedet Fodevarewatch.dk.

Fredag var siste dag i normal drift, men lørdag ble kundene møtt av en telefonsvarermelding om at kjeden var konkurs. Den danske nettsiden er også nede.

Årsaken tillegges i stor grad den omfattende avsløringen fra dansk TV2. En av deres journalister gikk undercover i en av Domino's filialer og avdekket en kultur for juks med matvarer og datomerking som gjennomsyret hele bedriften, ikke bare enkeltstående filialer.

I etterkant av avsløringene gjennomførte det danske Mattilsynet en kontroll av selskapets 30 filialer. 22 av dem fikk sanksjoner.

Anmerkningene handlet om dårlig rengjøring og juks med datomerking.

Vil gjenreise tilliten

Selskapets norske markedssjef Frank Otterbeck henviser til en uttalelse fra Domino's Pizza International i en e-post:

- Vi er klar over omstendighetene som har ført til den uheldige finansielle situasjonen som har rammet franchisen i Danmark. Vi håpet at den uavhengige eieren av denne virksomheten ville ha vært i stand til å unngå dette utfallet.

- På grunn av komplikasjonene og de juridiske omstendighetene kan vi ikke gi noen annen kommentar på det nåværende tidspunkt, annet enn å si at Domino's har et nært forhold til Danmark og vi håper å gjenvinne tilliten hos det danske folket og gjenreise vårt image, til slik det er i resten av verden.

Ifølge Otterbeck vil Domino’s Pizza Norge fortsette å drifte sine 43 restauranter som normalt, og planlegger å ekspandere. I april er det to nyåpninger, på Strømmen og i Eiksmarka.

- Ambisjonene er å passere 50 utsalgsteder i løpet av året.

Minus 74 millioner

Det er ikke bare danske Domino's som sliter. Domino's Pizza Groups (som eier Domino's Norge) resultat falt med to prosent i fjerde kvartal i fjor, og det norske markedet trekkes spesielt fram som årsaken til dette, ifølge E24.no.

Samme avis melder at Domino's i Norge leverte sitt 2017-regnskap først i januar 2019. I denne perioden økte omsetningen - men også underskuddet på driften, som var på 74 millioner.

- I løpet av 2017 økte vi antall Domino's Pizza-utsalgssteder fra 12 til 27 i Norge, og ble den tredje største pizza-aktøren i det norske markedet. Underskuddet for regnskapsåret 2017 var forventet grunnet betydelige investeringer knyttet til integrasjonen av Dolly Dimple’s, som vi kjøpte i 2017, skriver Otterbeck i en e-post til Dagbladet.

Uttalelsen er ord for ord lik den Domino's norgessjef Kenneth Lorentzen ga til E24 i februar.

Ifølge Otterbeck er selskapet fortsatt sikre på det langsiktige potensialet i det norske markedet:

- Vår ambisjon er å bringe Domino’s-merkevaren til flere kunder ved å åpne flere butikker i nye områder.

Selv om Domino's driftsresultat er negativt, ble selskapets resultat etter skatt reddet av salg av eierandelen det hadde i Domino's Sweden.

Domino's Norge har ikke, og har aldri hatt, en eierandel i danske Domino's så helgens danske konkurs skal ikke påvirke det norske selskapets resultat for 2019.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!