Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Endrer alkoholloven

Polet: Derfor endrer vi åpningstidene

Regjeringen foreslår at Vinmonopolet holder åpent fra 10 til 16 på lørdager.

ENDRER ÅPNINGSTIDER: Kø utenfor polet i Markveien i Oslo er et vanlig syn lørdag ettermiddag, også utenfor corona-tider. Arkivfoto: Elisabeth Dalseg
ENDRER ÅPNINGSTIDER: Kø utenfor polet i Markveien i Oslo er et vanlig syn lørdag ettermiddag, også utenfor corona-tider. Arkivfoto: Elisabeth Dalseg Vis mer

I dag ble det kjent at Vinmonopolets åpningstider på lørdager kan bli endret. Regjeringen har foreslått at pol kan holde åpent mellom klokken10 og 16 på lørdager, melder NTB.

- Intensjonen er å tilpasse seg endringer i folks handlevaner, sier Jens Nordahl, pressekontakt i Vinmonopolet, til Dagbladet.

ENDRER ÅPNINGSTIDER: Jens Nordahl forteller at Polet vil endre åpningstider for å tilpasse seg folks handlemønster. Foto: Vinmonopolet
ENDRER ÅPNINGSTIDER: Jens Nordahl forteller at Polet vil endre åpningstider for å tilpasse seg folks handlemønster. Foto: Vinmonopolet Vis mer

- Det normale salgsmønsteret, om vi ser bort i fra corona-tider, er stigende antall kunder og stigende antall liter gjennom dagen

Han legger til at det er store variasjoner. Mandag til fredag har polet en salgstopp mellom klokken tre og fem, som er ganske lik for hele landet, mens lørdagene er det et mer differensiert bilde.

- Små steder i Distrikts-Norge er ikke lørdagen en stor salgsdag, men i de store byene, særlig i sentrum, er det en salgstopp mot stengetid lørdag. Vi stenger gjerne butikkene med kunder i på lørdager.

Totalen for landet viser også at det er en stigende salgskurve mot stengetid lørdagen.

Ikke utvidet, bare endret

Regjeringens forslag medfører ikke en utvidelse av åpningstidene, men en endring.

I dag kan Vinmonopolet ha åpent mellom klokken 8.30 og 15 på lørdager og dager før helligdager. I praksis kan det likevel bety at flere pol utvider åpningstidene, da de aller fleste polene åpner klokken 10 og stenger klokken 15.

Ifølge NTB hadde alle Vinmonopolets 332 utsalg åpent på lørdager (september 2019).

I Granavolden-plattformen går det fram at regjeringen vil flytte rammene for Vinmonopolets åpningstid på lørdager til klokka 10 til 16.

- Polets totale åpningstid endrer seg ikke, så dette viser at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast, understreker Lønseth.

- Vil løse hverdagsproblemer

Selv om åpningstidene blir forskjøvet, regner ikke polet med noen nevneverdig økning i hverken omsetning eller konsum.

- Vi støtter oss til Folkehelseinstituttets vurderinger av dette: Dersom dette vil medføre noen økning i den totale alkoholomsetningen, vil denne økningen trolig være av svært beskjeden størrelse.

«Vi stenger gjerne butikkene med kunder i på lørdager.» Jens Nordahl, pressekontakt i Vinmonopolet

Han viser til at polet og regjeringa flere ganger har gjennomført endringer for å tilpasse seg folks handlemønster. Tidligere da det var salg over disk, var polkø et mye omtalt tema. Dette var en av grunnene til at man fjernet diskene og fikk såkalte selvbetjeningspol.

- Vi hadde en prøveordning fra 1999, og så ble det vedtatt å fjerne diskene fra 2001, nettopp for å tilpasse oss endringer i folks handlevaner.

- Dette handler om å løse hverdagsproblemer. Hverdagen har endret seg for folk. Nå kommer regjeringen med forslag om å endre Vinmonopolets åpningstid slik at vi kan handle fram til 16 på lørdager, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H), som er medlem av helse- og omsorgskomiteen til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!