To faktorer avgjør om vinen er kalorilett eller ei

Polets slanke-hemmelighet: - Mange spør

Vinmonopolet opplever at stadig flere etterspør kalorifattige varer. Ekspertene ber deg sjekke et bestemt tall.

LETT VALG: Vinmonopolet har gjort det enkelt for deg som ønsker å helsebevisst. Foto: Privat
LETT VALG: Vinmonopolet har gjort det enkelt for deg som ønsker å helsebevisst. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du på slankern, men har lyst på et glass vin? Fortvil ikke, for det er fullt mulig å velge rett - og lett - i jungelen av viner der ute. Noen viner er nemlig mye mindre kaloritette enn andre.

LES PÅ KANTEN: - Se etter vin med lite sukker, tipser Marianne Tyldum i Vingruppen. Foto: Arcus
LES PÅ KANTEN: - Se etter vin med lite sukker, tipser Marianne Tyldum i Vingruppen. Foto: Arcus Vis mer

- Bevisstheten omkring innholdet i vinen vi drikker har økt generelt, og mange er spesielt opptatt av sukkerinnholdet, forteller Marianne Tyldum, markedssjef i Arcus-eide Vingruppen.

Mens du ikke så lett kan lete deg fram til informasjon om hvor mye kalorier en vinflaske inneholder, kan du bli litt klokere av å se på sukkerinnholdet i vinen. Dette oppgis både i Vinmonopolets vareoversikt på nettet, og på hyllekanten foran hvert produkt i utsalget.

KNUSKTØRR: En chablis, som denne fra Laroche, har mindre enn tre gram sukker per liter, og dermed færre kalorier enn mange andre.
KNUSKTØRR: En chablis, som denne fra Laroche, har mindre enn tre gram sukker per liter, og dermed færre kalorier enn mange andre. Vis mer

- Se etter vin med under 3 gram sukker per liter, anbefaler Tyldum, som i dag og i morgen deltar på den årlige mat- og vinfestivalen Spis & Drikk i Oslo Spektrum.

Er du ekstra oppmerksom når du er på polet, vil du kunne finne flasker som er merket med at de inneholder lite sukker. Merking av denne typen skal imidlertid være borte fra flaskene før 1. september, opplyser Tyldum. Det har Vinmonopolet bestemt.

Tyldum minner også om at jo mer alkohol det er i en vin, jo flere kalorier inneholder den.

- Alkoholprosenten har mye å si. Styr unna de kraftigste rødvinene med mye alkohol. Gå heller for lyse og lette klassikere som chablis og champagne.

Tyldum trekker også fram roséviner som lettere, tørrere viner for dem som teller kalorier. Særlig er de europeiske variantene gode valg i denne forbindelse.

- Ikke glem at dessertviner ofte har mye sukker og dermed mange kalorier, legger hun til.

Stor interesse om temaet

Grunnen til at sukkerinnholdet i vinen nå oppgis på informasjonsetiketten på hyllekanten i Vinmonopolets utsalg, er nettopp at kundene har etterlyst dette, opplyser Tom R. Tyrihjell i Vinmonopolets avdeling for Kommunikasjon og Samfunnsansvar.

MANGE SPØRSMÅL: Vinmonopolet, her ved Tom Tyrihjell, opplever stor interesse for viner med lite sukker. Foto: Vinmonopolet
MANGE SPØRSMÅL: Vinmonopolet, her ved Tom Tyrihjell, opplever stor interesse for viner med lite sukker. Foto: Vinmonopolet Vis mer

- Både i butikkene og på vårt kundesenter er det mange spørsmål omkring dette temaet. Folk er helt klart blitt mer opptatt av innholdet i produktene, og spesielt det som går på sukker og kalorier.

Vinmonopolet setter den økte interessen for innholdet i vinen i sammenheng med at folk er blitt mer opptatt av livsstil og helse.

- Vi ser at salget vårt har dreiet i retning av mer lyse og lette produkter, som alkoholfritt, øl, sider, hvitvin fremfor rødvin og hvitt brennevin fremfor brunt, opplyser Tyrihjell.

Lett året rundt

Anne Eliasson i vinimportøren VCT og Concha y Toro Norway merker den lyse og lette trenden godt.

- Vi venter at den bare vil øke. Det er helt tydelig at folk foretrekker lettere viner, og de gjør det året rundt, påpeker hun.

TYDELIG TREND: Vinimportør Anne Eliasson merker tydelig trenden som sier lysere, lettere viner.
TYDELIG TREND: Vinimportør Anne Eliasson merker tydelig trenden som sier lysere, lettere viner. Vis mer

Her er hennes stalltips til dem som gjerne vil drikke et glass rødt innimellom, men som ønsker å unngå de tyngste, søteste og mest kaloritette vinene:

- Velg rødviner av druer som har en litt lettere struktur, som for eksempel Pinot Noir.

Hennes råd er å sette seg inn i vinens innhold, gjennom å lese på Vinmonopolets nettside, og på hyllekant-informasjonen.

CHILENSK: Eliasson anbefaler en let og tørr chilensk Chardonnay-vin for dem som teller kalorier.
CHILENSK: Eliasson anbefaler en let og tørr chilensk Chardonnay-vin for dem som teller kalorier. Vis mer

- Det går ikke an å generalisere og si at man skal velge vin av en bestemt drue, dersom man vil ha kalorifattige viner. Til det er produksjonsmetodene for forskjellige, fastslår Eliasson, som er en av mange vinimportører som møter publikum på landets største, årlige mat- og vinmesse, Spis & Drikk, i Oslo Spektrum i helgen.

SLIK REGNER DU UT KALORIENE I VINEN

Teller du kalorier, og lurer på hvor mange det er i favorittvinen? Alkoholstyrken er ofte viktigere enn sukkerinnholdet. Her er et par eksempler, og en huskeregel for hvordan du kan regne ut kaloriinnholdet:

  • En hvit bestselger fra Tyskland til rundt kr 100 for en flaske (0,75 l) inneholder 8,5 % alkohol og 46 gram sukker per liter (glukose og fruktose). Totalt inneholder flasken 490 kilokalorier. 138 kilokalorier kommer fra sukkeret og 352 kilokalorier kommer fra alkoholen.
  • En tørr fransk hvitvin (0,75 l) med 12,5% alkohol, f.eks. en Sancerre, med 2 gram sukker per liter, inneholder totalt 524 kilokalorier, der 6 kilokalorier kommer fra sukkeret og 518 kilokalorier kommer fra alkoholen.
  • Teller du kalorier bør du velge viner med lavere alkohol og så lite sukker som mulig. Må du velge, bør du gå for den med lavest alkohol.
  • Du kan regne ut kaloriinnholdet i vinen ved hjelp av denne formelen: Innhold i ml x alkoholprosenten x 56 : 1000 = antall kalorier. Formelen gjelder for flasker på 0,75 l. For andre mengder blir det et lite avvik på +/- 50 kcal.
  • Eksempel: En flaske (0,75 l) spansk, musserende vin, Castellblanc Organic Brut Nature, (vnr. 1126801), har for eksempel et alkoholinnhold på 11,5 %, og 2 gram sukker per liter: 750 ml x 11,5% x 56 = 483 kalorier

Kilde: Ronny Bjørklund, Orbis Wine og Decanter.com

Ikke tema på Frogner

Sissel Kvello ved den italienske vin- og matbaren Enoteca i Bygdøy Allé i Oslo reagerer kontant på spørsmålet om gjestene hennes er opptatt av kaloriene i vinen hun serverer:

- Nei, vet du hva! Dette er ikke et tema på Frogner. Herregud, hva skjer med verden? Hvitvin har minst kalorier. Men sherrysalget har gått ned. Er det kaloriene som er grunnen?

Vi gjør oppmerksom på at den omtalte Spis & Drikk festivalen arrangeres av Aller Media, som også eier Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer