DET GRØNNE GULLET: Innkjøpsprisene på avokado har steget 15-20 prosent det siste året. Foto: NTB Scanpix
DET GRØNNE GULLET: Innkjøpsprisene på avokado har steget 15-20 prosent det siste året. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etterspørsel globalt driver prisene til værs

Politiet advarer mot avokado-kjøp på Facebook: - I Norge selges smuglervarene fra biler

Mattilsynet mistenker at kriminelle bruker sosiale kanaler for å avtale salg av smuglervarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Politiet på New Zealand melder at kriminelle tar i bruk Facebook for å selge stjålet avokado. Samtidig kan Mattilsynet her hjemme fortelle om kriminelle som selger diverse matvarer fra biler, hvor trolig sosiale medier brukes som salgskanal. Det illegale matmarkedet er stort og skjuler store mørketall.

I sommer ble tre menn arrestert i California - mistenkt for å ha stjålet avokado i stor stil. Ifølge BBC hadde tyveriet en verdi på hele 300 000 dollar, altså omtrent to og en halv million kroner.

Den globale etterspørselen etter avokado har det siste året økt med opp mot 20 prosent, ifølge tall Bama har hentet inn. - Like mye har prisene inn til norske butikker steget sammenlignet med i fjor, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Nina Hynne i Norgesgruppen.

Tidligere i år blåste det opp til full storm, etter at en rapport avslørte omfattende miljørasering i Chile. Gravende journalister fra Danwatch avdekket at plantasjer i den chilenske provinsen bruker så mye vann til å dyrke avokadoene, at lokalbefolkningen er rammet av akutt vannmangel. Avsløringen førte til at to av Danmarks største dagligvarekjeder endret sine innkjøpsrutiner.

FACEBOOK: Politiet på New Zealand har tatt i bruk sosiale medier for å advare mot kjøp av stjålne avokadoer.
FACEBOOK: Politiet på New Zealand har tatt i bruk sosiale medier for å advare mot kjøp av stjålne avokadoer. Vis mer

Nå melder politiet på New Zealand at kriminelle har tatt i bruk Facebook for å selge stjålet avokado.

«Hvis du dyrker avokado i hagen din eller bor i nærhet av en slik plantasje, så vær på utkikk etter mistenkelig aktivitet. Kontakt oss umiddelbart hvis du oppdager noe. Dersom du får et tilbud om å kjøpe avokado, enten som privatperson eller du har egen butikk, så undersøk slik at du er trygg på den du handler av, » uttalte overbetjent David Sutherland i en melding nylig som ble sendt til en rekke medier.

Risikerer lang fengselsstraff

Bakgrunnen for at politiet aktivt løfter temaet på banen, er meldingene om en rekke tyveriraid - noe som har kostet avokadodyrkerne dyrt. I verste fall risikerer de skyldige opp mot ti års fengselsstraff.

ADVARER: - Vi advarer sterkt mot å kjøpe matvarer til mistenkelig lave priser i sosiale medier, sier fagdirektør Keren Bar-Yaacov i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
ADVARER: - Vi advarer sterkt mot å kjøpe matvarer til mistenkelig lave priser i sosiale medier, sier fagdirektør Keren Bar-Yaacov i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Hverken Kripos eller Økokrim kjenner til konkrete episoder hvor kriminelle nettverk har solgt mat via Facebook i Norge. Fagdirektør Keren Bar-Yaacov i Mattilsynet bekrefter imidlertid at de her hjemme er kjent med at lukkede, sosiale nettverk kan blir benyttet til matkriminalitet.

- Vi øker ikke prisene

De store matkjedene i Norge bekrefter at etterspørselen globalt gir stort prispress på avokadoen.

Rema 1000: -Kundene våre vil finne avokado til laveste pris i år som i fjor i sin lokale butikk. Vi er positive til å kunne møte etterspørselen fra våre kunder ut året. (Stig Eriksson, kategoridirektør for frukt og grønt)

Coop: - Coop har faste og langsiktige leverandøravtaler med våre produsenter som sikrer kundene våre god tilgang og priser som vil ligge på dagens nivå i de kommende månedene. (Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef)

Norgesgruppen: - Prisene varierer veldig, nærmest fra dag til dag. Dette på grunn av den sterke konkurransen kjedene imellom. Tilgangen på avokado er 100 prosent i høst. (Nina Hynne, kommunkasjonsrådgiver)

- Vi har hatt flere saker i Østlandsområdet med sjåfører som selger matvarer fra bilen sin, og hvor dette høyst trolig er produkter som enten er stjålet eller smuglet inn i landet. Vi kjenner ikke til at Facebook er benyttet som salgskanal, men det er trolig at de kriminelle opererer med kanaler for å varsle helerne, bekrefter Bar-Yaacov overfor Dagbladet.

BESLAG: Mattilsynet har gjort en rekke beslag etter funn av ulovlige matvarer i biler. Foto: Mattilsynet
BESLAG: Mattilsynet har gjort en rekke beslag etter funn av ulovlige matvarer i biler. Foto: Mattilsynet Vis mer

Fagdirektøren inngår i teamet som jobber med matkrim i Mattilsynet. Etter en rekke vellykkede samarbeidsaksjoner med tollerne, har man de senere år lykkes å stoppe eller redusere forsyningen av blant annet illegalt kjøtt til småbutikker og restauranter i Oslo-området.

- Stor helserisiko

- Hva bør forbrukere tenke på, dersom de for eksempel i sosiale medier blir tilbudt matvarer til mistenkelig lave priser?

- At det er ulovlig. Er det for godt til å være sant, er det ikke sant! Dessuten er det viktig å få fram at det er en stor helserisiko å kjøpe smuglet eller stjålet kjøtt. En stor del av disse varene er håndtert helt forferdelig før de ankommer Oslo eller hvor maten skal selges. Vi har funnet slakt i søppelsekker, og destruert kjøtt som er forsøkt solgt. Dette er brudd på alle regler fra A til Å og understreker hvor viktig det er at Mattilsynet jobber for fullt videre innen feltet, sier fagdirektør Keren Bar-Yaacov.

I 2016 ble det importert 12,4 tonn avokado til Norge. Bama - som er Norges største selskap innen frukt og grønt - stod for 59 prosent (7,4 tonn).

Selskapet fremholder at kundene vil få dekket behovet i butikken sin framover.

- Dette skyldes god planlegging og forutsigbarhet. Vi opplever at leveransene våre prioriteres når det er underskudd på produkter, og vi skal klare å dekke etterspørselen til kundene våre, understreker kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer