Frykter falsk trygghet

Politiet advarer mot nytt armbånd: - Slår alarm når du er for full

Et nytt armbånd lover å holde oversikt over om du begynner å bli påseilet.

SCKÅL: Armbåndet leser av svetten i huden din og kommuniserer deretter med en app på smarttelefonen. Foto: Produsenten
SCKÅL: Armbåndet leser av svetten i huden din og kommuniserer deretter med en app på smarttelefonen. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Av utseende framstår det akkurat som aktivitetsarmbåndet mange allerede bruker for å regne ut effekten av treninga. Men i stedet for å måle kalorier eller hvordan søvn du har hatt siste natt, lover det nye armbåndet Proof at det kan måle promillen din.

SKAL BARE SJEKKE MOBILEN: På displayet kan du se hvor lang tid det tar før glasset med rødvin er ute av kroppen. Foto: Produsenten
SKAL BARE SJEKKE MOBILEN: På displayet kan du se hvor lang tid det tar før glasset med rødvin er ute av kroppen. Foto: Produsenten Vis mer

Dermed skal du kunne lese av om du er edru nok til å kjøre hjem, skriver Mashable.com. Den danske avisa BT har også omtalt nyvinningen fra den amerikanske produsenten Proof by Milo Sensors og melder at armbåndet slår alarm når du er for full.

Ifølge produsenten blir alkoholprosenten målt ved å avlese kjemikaliene i i svetten som kommer i kontakt med armbåndets sensorer.

Via en app på smarttelefonen din kan du deretter til enhver tid sjekke din promille. Har du for eksempel inntatt et glass rødvin til biffen du nettopp har kost deg med, kan du på mobilskjermen din se hvor lang tid det går før alkoholen er ute av kroppen - og du er edru igjen.

- Kan ikke være rettesnor

Proof-armbåndet vil trolig ha en pris rundt 800 kroner (100 amerikanske dollar) når det kommer i salg. Ifølge produsentens hjemmeside gjenstår fortsatt noe utvikling.

EKSPERT: Overlege Merete Synnøve Vevelstad ser flere svakheter ved det nye produktet. Foto: Privat
EKSPERT: Overlege Merete Synnøve Vevelstad ser flere svakheter ved det nye produktet. Foto: Privat Vis mer

Overlege Merete Synnøve Vevelstad ved avdeling for rettsmedisin på Oslo Universitetssykehus - Ullevål ser noe pluss, men også noe minus ved den nye oppfinnelsen:

- Det fremstår praktisk og enkelt å kunne følge sin egen promille bare ved å ha et armbånd rundt håndleddet, men denne typen målinger er like usikker som et alkometer du kjøper i butikken: Kjennetegnet er at de er uspesifikke og unøyaktige, og ikke som troverdige måleinstrumenter som baserer seg på annen metodikk og krever regelmessig kalibrering. Videre gjøres måleanslaget via en ørliten mengde svette og ikke i blod. Dessuten er det noen fallgruver som ikke fanges opp; for eksempel om du har rester av medikamenter i blodet og eller hvor kjørbar du egentlig er – uavhengig av promille på målingstidspunktet, sier hun.

SKEPTISK: - Slike armbånd kan ikke være rettesnor for om du kan kjøre bil eller ikke, advarer politioverbetjent Kai Voldengen. Foto: Politiet
SKEPTISK: - Slike armbånd kan ikke være rettesnor for om du kan kjøre bil eller ikke, advarer politioverbetjent Kai Voldengen. Foto: Politiet Vis mer

Politioverbetjent Kai Voldengen, som er fungerende distriktsleder ved utrykningspolitiet Øst og Innlandet Politidistrikt, advarer mot promilletester-målere kjøpt på nett eller i butikk:

- Er du noe som helst i tvil om hvor mye du har drukket kvelden i forveien, så la bilen stå. Ikke spekuler på å lene deg til promilletestere du har kjøpt selv, for de kan ikke være rettesnor for om du kan kjøre bil eller ikke, framholder han overfor Dagbladet.

Paal-Gunnar Mathisen, distriktsleder i Trygg Trafikk Østfold, er også skeptisk til det nye produktet:

SKEPTISK: Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold
SKEPTISK: Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold Vis mer

- Teknologi er fantastisk og gjør at vi i framtida kanskje får oppleve å ikke ha noen trafikkdrepte. Biler med stadig bedre sikkerhetssystemer setter vi stor pris på. Men når folk skal spekulere i promille, blir det helt feil, sier han til Dagbladet.

- På hvilken måte?

- Vi ønsker at folk skal være rusfrie når de kjører bil. Hvis man hele tiden må sjekke armbåndet om man har promille eller ei før man kjører bil, bør alarmklokkene kime hos vedkommende uansett. Dette blir en falsk trygghet.

PASS PÅ: - Særlig ungdom bør unngå dette produktet, sier Cecilie Widnes i den ruspolitiske organisasjonen IOGT. Foto: IOGT
PASS PÅ: - Særlig ungdom bør unngå dette produktet, sier Cecilie Widnes i den ruspolitiske organisasjonen IOGT. Foto: IOGT Vis mer

Frykter konkurranseelement

Generalsekretær Cecilie Widnes i den ruspolitiske organisasjonen IOGT mener det er solid oppslutning i befolkningen om at man ikke skal kjøre når man har drukket alkohol og det er grunn til å advare mot å sette seg bak rattet på bakgrunn av et slikt armbånd.

- Det kan være positivt å bruke et slikt armbånd for å kontrollere eget alkoholinntak og at promillen ikke blir farlig høy. Vi ser samtidig utfordringene i at det også kan gå et konkurranseelement i å kunne måle promillenivået opp mot hverandre. Særlig i ungdomsmiljøer der kunnskapen om fare ved høy promille er lav og risikoviljen er høy, er det grunn til å advare mot dette, sier hun.

Sturla K Naas Johansen, seksjonsleder ved RUStelefonen, mener at utfordringen med et slikt armbånd er at det kun gir tilbakemelding om faktisk promille, og ikke forventet promille:

- Det tar jo noe tid fra man inntar en enhet alkohol til det har utslag på promillen i blodet. Om man drikker sterk alkohol og mye på én gang, vil det altså ikke varsle i tide. En annen utfordring er trolig prisen, som medfører at dette ikke er et produkt for den vanlige mannen i gaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer