Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

To butikker anmeldt av politiet

Politiet slo til mot matbutikker: To tatt på fersken med smuglerkjøtt

Ulovlig kjøtt, brus, sigaretter og tobakk ble oppdaget i to butikker på Sørlandet.

TATT: Varene fra de to butikkene ble inndratt av Mattilsynet og Tollvesenet. Foto: Politiet
TATT: Varene fra de to butikkene ble inndratt av Mattilsynet og Tollvesenet. Foto: Politiet Vis mer

(Dagbladet): I slutten av april aksjonerte A-krimsenteret i Kristiansand mot ulike matvarebutikker i Agder. Bakgrunnen for aksjonen var mistanke om at det ble solgt smuglede matvarer i butikkene.

Kontrollene foregikk i Mandal, Kristiansand og Arendal og A-krimsenteret fikk bistand fra Toll og Mattilsynet.

- Vi undersøkte bortimot 15 butikker. Flere steder fortalte innehaverne åpent at de var oppsøkt av personer som ønsket å tilby smuglerkjøtt med god fortjeneste. I to av butikkene viste det seg at man hadde latt smuglerne få innpass - og der ble det avdekket salg av ulovlige kjøttprodukter, brus, sigaretter og tobakk, sier politiførstebetjent Jan Kåre Eriksen, som også er talsperson for A-krimsenteret.

Varene ble inndratt av Mattilsynet og Tollvesenet.

- Vi fant over 100 kilo med frossent kjøtt i begge butikkene. Dette er ulovlig for butikkene, men også farlig for dem som kjøper fra varebilene som dukker opp - for man vet ingenting om bakterierisikoen eller innholdet på de ulovlige varene. Vår antakelse er at de er kommet hit via Sverige, men mye tyder på at produksjonlandet er et helt annet land i Europa, fremholder Eriksen.

UNDERSØKTE 15 BUTIKKER: I to av butikkene fant politiet smuglervarer, forteller politiførstebetjent Jan Kåre Eriksen. Foto: Politiet
UNDERSØKTE 15 BUTIKKER: I to av butikkene fant politiet smuglervarer, forteller politiførstebetjent Jan Kåre Eriksen. Foto: Politiet Vis mer

- Vet dere noe om hvem som står bak?

- Vi kjenner til enkelte navn, og at dette er organisert. Heldigvis er de aller fleste butikkeiere opptatt av å drive lovlydig, til beste for kundene sine, men noen lar seg altså lure av drømmen om rask profitt. Det er ingen hemmelighet at politiet kommer til å følge nøye med også i tiden fremover, understreker politiførstebetjenten.

Avdelingssjef Nina Merete Vehus i Mattilsynets avdeling i Agder bekrefter at det er sjelden man finner kjøttprodukter der butikken ikke kan gjøre rede for hvor varene kommer fra.

- Produkter som selges i Norge skal være merket på norsk eller skandinavisk stavemåte. Det er importøren og virksomhetens ansvar å sikre at produktene har riktig merking. Det trenger ikke være noen fare med å kjøpe utenlandske produkter, men de skal være importert og omsatt lovlig, sier hun til Dagbladet.

Kjøper man smuglede matvarer, mister Mattilsynet muligheten til å spore og til å tilbakekalle produkter hvis det er smitte eller forurensing på dem.

SKREKKGARASJE: I en garasje i Oslo fant Mattilsynet store mengder uspiselig kjøtt. Kjøttet kunne spores til en butikk i sentrum av Oslo. Marit Kolle, avdelingsleder i Mattilsynet, forteller hvordan de oppdaget svindelen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- I tillegg mister vi kontrollen på kjøle- og frysekjede. Manglende kjøling og gjentatt tining og frysing kan føre til at produktene er uegnet til konsum. Vi har ingen kontroll på restriksjoner som er gitt i det landet varen kommer fra, for eksempel omsetningsforbud på grunn av smittefare. Slike varer kan ofte være transportert i biler uten kjøl og frys, advarer avdelingssjefen i Mattilsynet.

Butikkene anmeldes av Tollvesenet. A-krimsenteret er et samarbeid mellom politiet, NAV Kontroll, Skatt sør, Arbeidstilsynet, kemneren i Kristiansandsregionen og Interkommunal arbeidsgiverkontroll i Agder.

Dagbladet har den siste tiden skrevet en rekke saker om hvordan organiserte bander stjeler kjøtt i dagligvareforretninger, og selger det videre til kjøttforretninger. Mattilsynets funn viser at mye av kjøttet er bedervet og helsefarlig.

- Det mest alvorlige ved denne typen kriminell virksomhet er at vi ikke vet noe om hvordan det stjålne kjøttet har vært oppbevart før det havner i disken hos useriøse kjøttforhandlere. Vi har funnet kjøtt både i garasjer og i stekende sol på verandaer, har seniorinspektør Håvard Johansen i Mattilsynet tidligere fortalt.

Johansen understreker at de fleste kjøttforhandlere driver seriøst, men at Mattilsynet stadig oftere slår ned på salg av kjøtt som butikkinnehaverne ikke kan dokumentere opprinnelsen til. Mye av kjøttet de kommer over er bedervet, og kan være farlig å spise.

Politiet ønsker tips

Seksjonssjef ved Oslo politidistrikt, Rune Skjold, bekrefter at politiet har et godt samarbeid med Mattilsynet på flere områder.

Et tett og godt samarbeid er viktig for å prioritere de viktigste sakene, og for å oppnå riktigst mulige sanksjoner i de enkelte sakene.

Skjold oppfordrer befolkningen til å være våkne når de kjøper kjøtt:

- Fra politiets side kan vi bare oppfordre befolkningen om å være bevisste i forhold til hva de velger og kjøpe, og hvor de velger å kjøpe kjøtt.

Skjold ønsker seg tips og informasjon fra alle som mistenker at noe ikke er helt som det skal:

- Alle som har opplysninger om omsetning av ulovlig importert kjøtt eller salg av stjålne matvarer kan ta kontakt med Mattilsynet, som igjen samhandler med oss i politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media