Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjøpe brus og godteri fra Sverige på internett

Politikerne fortviler: Vi hamstrer godteri som aldri før

Sterk vekst i netthandelen fra Sverige etter at sukkeravgiften ble innført.

HANDLER MER: Noen drar til Sverige og fyller opp bilen. Mange har funnet ut at de kan sitte hjemme og handle billig brus og sjokolade på nettet fra Sverige. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
HANDLER MER: Noen drar til Sverige og fyller opp bilen. Mange har funnet ut at de kan sitte hjemme og handle billig brus og sjokolade på nettet fra Sverige. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi hadde ikke regnet med å få noe sånt i fanget da vi startet netthandel fra Sverige, sier Morten Hansson, administrerende direktør i nettgodteributikken Maxgodis.se.

FORNØYD: Administrerende direktør Morten Hansson i Maxgodis selger som aldri før etter at sukkeravgiften ble innført og prisene gikk opp i Norge. Foto: Maxgodis
FORNØYD: Administrerende direktør Morten Hansson i Maxgodis selger som aldri før etter at sukkeravgiften ble innført og prisene gikk opp i Norge. Foto: Maxgodis Vis mer

Han er ennå litt overveldet over gavepakken han har fått av norske politikere. Sukkeravgiften som ble innført fra nyttår, har gitt betydelig vekst i netthandelen av brus og sjokolade fra Sverige. Det betyr mer penger i kassa for Hansson.

Brus selger best

- Vi merker at avgiften har kommet, helt klart. Særlig har det gått unna med Pepsi Max uten sukker, forteller nordmannen, som startet Maxgodis.se i 2015.

NEDGANG: All brus er blitt dyrere i Norge, også den sukkerfrie, etter nyttår. Foto; NTB Scanpix
NEDGANG: All brus er blitt dyrere i Norge, også den sukkerfrie, etter nyttår. Foto; NTB Scanpix Vis mer

Statistikken bekrefter at sukkerfri brus er populært. Norge har verdens høyeste forbruk av sukkerfri brus, langt høyere enn resten av Norden. Nesten annenhver brusflaske eller brusboks vi kjøper er nå sukkerfri.

Dagbladet skrev før jul om lastebilsjåføren Henrik Gustafsson Bragde som kjører billig brus og godteri til Oslo. Han har en trygg jobb, takket være selskaper som Maxgodis, som hadde et rekordår i fjor. Det kan gå enda bedre i år. Folk er blitt vant til å handle på nettet og finner fram til aktørene med best pris.

Aller flest kunder har Hansson i områdene lengst fra svenskegrensa, i Hordaland og Rogaland. På tredjeplass ligger Oslo-området.

- Folk har skjønt at de ikke trenger å ta bilen for å handle til svenske priser, sier han.

AVGIFTSHOPP: Sjokolade og godteri har fått langt høyere priser etter nyttår. Foto: Morten Eik
AVGIFTSHOPP: Sjokolade og godteri har fått langt høyere priser etter nyttår. Foto: Morten Eik Vis mer

Maxgodis er størst, men har fått konkurrenter som godteributikk.com og yoolando.com. Ofte får du 72 bokser brus for 349 kroner. Prisen er ikke tilfeldig. Alle kjøp under 350 kroner er fritatt svensk moms og toll. Skulle du komme til å bestille for mer, forteller nettsiden deg at du må legge inn en ny ordre for å unngå skatter og avgifter.

Norske matpriser opp i januar

Høyre, Frp, Venstre og KrF ble ifjor enige om å øke sjokolade- og sukkervareavgiften med 83 prosent. Det har gitt et skikkelig prishopp.

En 200 grams sjokoladeplate fra Freia koster nå rundt femtilappen på Meny, mens 300 gram marsipan fra Hval har gjort et prishopp fra 59 kroner til 82 kroner med den nye avgiften.

DYRERE: Ikke kjøpt sjokolade på en stund? Belag deg på et prishopp i butikken. Foto: NTB Scanpix
DYRERE: Ikke kjøpt sjokolade på en stund? Belag deg på et prishopp i butikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen valgte å ikke skille mellom sukkerholdig og sukkerfri drikke. Brus uten sukker er dermed omfattet av sukkeravgiften fordi brusen inneholder kunstige søtningsstoffer.

- Vi ønsket ikke denne avgiften. Å innføre lik moms på sukkerholdige varer ville truffet bedre, slik vi foreslo i vårt alternative budsjett, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

FEILSLÅTT: Invill Størksen i Virke dagligvare mener avgiften gir konkurransefordeler til utenlandske aktører. Foto. Virke
FEILSLÅTT: Invill Størksen i Virke dagligvare mener avgiften gir konkurransefordeler til utenlandske aktører. Foto. Virke Vis mer

Økningen i avgifter på sjokolade og brus har gitt en langt større økning i matprisene enn vanlig i januar. Ingvill Størksen, direktør for bransjens egen organisasjon, Virke dagligvare, og mener at sukkeravgiften gir enda større konkurransefordeler til utenlandske aktører.

- Norsk dagligvarebransje har lagt mye innsats og ressurser i å få ned forbruket av sukker, salt og skadelig fett, og her ser vi at norske myndigheter sponser innførsel av de samme varene, sier hun til Dagbladet.

Hamstrer varer fra Sverige

En av fem nordmenn (21 prosent) planlegger å handle på nett fra Sverige i år, mot 16 prosent i fjor, viser en YouGov-undersøkelse utført for Bryggeri- og drikkevareforeningen i januar 2018.

BEKYMRET: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: NTB Scanpix
BEKYMRET: Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Når folk først handler fra Sverige, sitter hundrelappene løst.

- Vi antar at volumene er enorme, sier Petter Nome, direktør Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Fra desember 2016 til desember 2017 økte grensehandelen med 23 prosent til nesten 16 milliarder kroner, viser grensehandeltall fra SSB.

Analyser fra Menon Economics viser at dette tilsvarer hele 12 000 arbeidsplasser.

Kjøper så vi har lenge

Blant dem som selv drar på harryhandel oppgir en av tre at de kjøper inn mer enn vanlig på handleturen, viser Yougov-undersøkelsen. Nesten halvparten av de handlende (42 prosent) kjøper for å ha et lager hjemme.

MER HARRY: Mange nordmenn planlegger å handle brus og sjokolade fra Sverige. Det sparer de stort på. Foto: Ntb Scanpix
MER HARRY: Mange nordmenn planlegger å handle brus og sjokolade fra Sverige. Det sparer de stort på. Foto: Ntb Scanpix Vis mer

Ikke så rart. I Sverige, eller på nettet, koster en brusboks mindre enn det du betaler i avgift i Norge, om du treffer riktig tilbud.

De norske avgiftene består av brusavgift, emballasjeavgift og moms.

Daglig leder Rolf Rune Forsberg i Hval sjokoladefabrikk kaller avgiften «en meningsløs dusteavgift» og sa før jul at han frykter oppsigelser på grunn av avgiften. Nå sier han at han håper ESA vil forby avgiften og at fabrikken foreløpig går som normalt.

- Mye av det som selges nå, var bestilt før jul. Vi vil merke effekten av den nye avgiften for alvor etter påske, sier Forsberg.

NHO mat og drikke klaget før jul den økte sukkeravgiften inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA. Klagen vurderes nå.

For tidlig

Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius, stortingsrepresentant for KrF, mener det er for tidlig å si noe sikkert om effektene av avgiften. Hun viser til at KrF foreslo å fjerne regelen om at man avgiftsfritt kan innføre varer kjøpt i utenlandske nettbutikker med verdi under 350 kroner.

TRIST: Sukkeravgiften er en ren avgift, ikke noe helsepolitisk grep. Det som skjer er trist, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Stortinget
TRIST: Sukkeravgiften er en ren avgift, ikke noe helsepolitisk grep. Det som skjer er trist, sier Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Stortinget Vis mer

- Vårt forslag ville ha gitt likere konkurransevilkår for næringsmiddelindustrien og varehandelen i Norge sammenliknet med utlandet, og gjort det mindre attraktivt å kjøpe godteri og brus fra utenlandske nettbutikker, skriver hun til Dagbladet.

Motsatt effekt?

Bryggeri- og drikkevareforeningen frykter at forbruket av «usunne» produkter vil øke fordi folk hamstrer.

Regjeringen kan også risikere å få inn mindre penger enn beregnet. Ti prosent salgsnedgang i Norge betyr 500 millioner kroner mindre i statlige inntekter, viser beregninger foreningen har gjort.

SJOKOLADECHIPS: Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Vis mer Vis mer

- Hvis dette skjer, er det stikk i strid med regjeringens intensjon med avgiftsøkningen, sier Petter Nome.

- Dette høres dessverre sannsynlig ut. Dette var en ren avgift, ikke noe helsepolitisk grep. Alt fordi man trengte noen milliarder en sen kveld for å få budsjettforhandlingene til å gå opp. Jeg synes det er trist, sier Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!