Julen er høytid for allergiplager

Pollenallergi? - Her er julematen du bør styre unna

Juletre. Klementiner. Nøtter. En million nordmenn sliter med pollenallergi - og bør være obs på kryssallergier i jula.

SNUFS: Mens de aller fleste med glede kan hilse det grønne glitrende treet god dag, kan grønn julepynt og tradisjonelt julegodteri utløse ubehagelige, allergiske reaksjoner for mange pollenallergikere. Foto: NTB Scanpix
SNUFS: Mens de aller fleste med glede kan hilse det grønne glitrende treet god dag, kan grønn julepynt og tradisjonelt julegodteri utløse ubehagelige, allergiske reaksjoner for mange pollenallergikere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du pollenallergiker? Hold deg langt unna juletreet!

ALKOHOL: - Alkohol kan forsterke de allergiske reaksjonene, sier forsker Ellen Namork. Foto: FHI
ALKOHOL: - Alkohol kan forsterke de allergiske reaksjonene, sier forsker Ellen Namork. Foto: FHI Vis mer

Nøtter og klementiner på bordet og et stivpyntet, stemningsfullt juletre i stua er faste innslag i norske hjem i jula. Men for noen kan denne julekosen være kilden til ubehagelige, allergiske reaksjoner.

- Mange pollenallergikere kan oppleve allergiske kryssreaksjoner når de spiser typisk julemat som nøtter og klementiner. Jeg er ikke sikker på om alle er oppmerksomme på denne sammenhengen, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Hun understreker at det ikke er pollen fra selve grantreet som kan utløse plagsomme reaksjoner, men pollen fra andre vekster, som har fulgt med treet og juledekorasjonene inn i stua.

Kløe og utslett

Kløe i hals og munn, utslett og rennende øyne er typiske allergiske reaksjoner i ukene framover, ifølge forskeren.

- Mange pollenallergikere får disse symptomene når de spiser nøtter. Mandler, som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker, og som hører med til juleknasket, kan også gi allergiske reaksjoner, opplyser Namork.

KLØE OG UTSLETT: Mange pollenallergikere styrer unna nøtter i juletida for å unngå kryssallergiske reaksjoner. Foto: Shutterstock
KLØE OG UTSLETT: Mange pollenallergikere styrer unna nøtter i juletida for å unngå kryssallergiske reaksjoner. Foto: Shutterstock Vis mer

ALLERGIVARIASJONER

 • Ikke alle allergiske reaksjoner i jula skyldes kryssallergi.
 • Man kan ha reaksjoner på pollen uten at man reagerer på mat.
 • Man kan også ha matallergi mot nøtter, sitrusfrukter og annen julemat uten at det skyldes pollen. En matallergi kan være alvorligere enn en kryssallergi.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Også de som om våren og sommeren er allergiske mot gress, kan oppleve allergiske reaksjoner i jula. Særlig hvis de spiser sitrusfrukter, som appelsiner og klementiner. Typiske reaksjoner på sitrusfrukt er kløe og hevelse på lepper og i munnen og svelget.

KRYSSALLERGI

 • Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker.
 • Dette gjelder særlig bjørkepollenallergikere. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten.
 • For pollenallergikere forverres gjerne kryssallergien i løpet av pollensesongen, og en del må da helt unngå visse matvarer.
 • Det er ikke alle allergikere som har kryssallergi. Hvis du er en av dem, er det lurt å være oppmerksom når du kjøper ulike matvarer, ettersom spesielt ferdigmat kan inneholde skjulte allergener.
 • Ha gjerne allergitabletter tilgjengelig i tilfelle du får problemer, og vær ikke redd for å snakke med legen din hvis medisinen ikke hjelper. Det kan bety at du burde prøve noe annet.

Kilde: Allergiguiden.no

Noen kan oppleve de allergiske reaksjonene som svært ubehagelig og skremmende:

- Det kan selvsagt oppleves som svært alvorlig hvis halsen snører seg og man får problemer med å puste. Legemidler med antihistamin kan hjelpe. I verste fall må man kontakte legevakten, sier Namork.

Alkohol gjør det verre

Hun minner også om at økt bruk av alkohol i julehøytida kan føre til sterkere allergiske reaksjoner.

- Alkohol gjør folk mindre oppmerksomme på hva de spiser. Allergikere som vanligvis vet hva de må unngå, tar lettere sjansen på at det skal gå bra, og undersøker ikke så godt hva maten inneholder.

- Alkoholen kan også forsterke de allergiske reaksjonene slik at en person med moderat matallergi plutselig kan reagere sterkt på en liten mengde mat vedkommende ellers ville tålt.

SITRUS: Klementiner kan gi allergiske reaksjoner for pollenallergikere. Foto: Shutterstock
SITRUS: Klementiner kan gi allergiske reaksjoner for pollenallergikere. Foto: Shutterstock Vis mer

Ulike typer allergier

- Hva slags mat du kan reagere på i jula er avhengig av hvilken pollenallergi du har. Og det er heller ikke alle pollenallergikere som vil oppleve kryssreaksjoner med mat, sier Guro Waage, helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund.

Ifølge Waage kan de som de som er allergiske mot bjørkepollen ofte reagere på hasselnøtter, valnøtter og stenfrukter. De som reagerer på gresspollen kan oppleve reaksjoner mot ulike melsorter som hvete, rug og bygg.

BEVISSTHET: Mange er ikke klar over at pollen fra juletreet kan være med på å utløse allergiske reaksjoner, sier Guro Waage i Astma- og Allergiforbundet. Foto: NAAF
BEVISSTHET: Mange er ikke klar over at pollen fra juletreet kan være med på å utløse allergiske reaksjoner, sier Guro Waage i Astma- og Allergiforbundet. Foto: NAAF Vis mer

Waage opplever at det er store forskjeller på folks bevissthet omkring problemstillingen:

- Ikke alle er klar over at juletre og juledekorasjoner kan skape problemer for dem med pollenallergi. Mange vet heller ikke at dette kan utløse reaksjoner ovenfor mat. De som har pollenallergi selv er nok oppmerksomme på dette, men de kan oppleve at det er vanskelig å være på besøk der de eksponeres for allergener.

- Kan være ubehagelig

- Både kvister, kongler og mose brukt i juledekorasjon kan bringe med seg pollen fra andre vekster de har vært i kontakt med, noe mange ikke tenker på. Både juletre, juleplanter, røkelse, parfyme, støv og stekeos kan utløse eller forsterke allergiske reaksjoner, opplyser Waage.

MATALLERGI - 5 TIPS FØR JULESELSKAPET

Har du matallergi og kvier deg for å gå ut i jula? Skal du ha gjester med matallergi, og lurer på hva du skal servere dem? Her er noen tips.

 1. Mange matallergikere kvier seg for å spise borte, eller for å opplyse om sine utfordringer når de blir invitert bort. De kan føle seg til bry, eller være redde for å bli møtt med en negativ holdning. Å spørre gjestene om eventuelle allergier når du inviterer, kan gjør det lettere for dem å si i fra, og slik skape en hyggelig og inkluderende jul for alle.
 2. Synes du det er vanskelig å invitere matallergikere? Spør de allergiske gjestene om hva de kan spise, og om hvordan du skal imøtekomme deres behov. Kanskje gjesten har en oppskrift du kan bruke?
 3. Få nøtteallergikere reagerer så lenge nøttene ligger på fatet, men utfordringene kan komme hvis noen begynner å knekke dem. Inhalasjon av nøttestøv kan fremprovosere allergiske reaksjoner.
 4. De som har allergi mot sitrus kan få ubehagelige reaksjoner hvis noen skreller en appelsin eller klementin ved siden av dem.
 5. Vi i NAAF anbefaler at man spyler juletreet før man tar det inn i stuen. Ofte kan pollen fra omgivelsene følge med treet inn, og være kilde til ubehagelige kryssreaksjoner for allergikere. Les mer om dette i saken.

Kilde: Guro Waage, Norges Astma- og Allergiforbund

Svært alvorlige reaksjoner på kryssallergi er ikke veldig vanlig. Men symptomene kan være svært ubehagelig for den det gjelder.

- Vanlige plager er utslett, kløe i munn og svelg, tetthet, rennende nese og nysing. Alkohol kan også forsterke plagene.

Et tips er å varmebehandle maten. Mange kryssallergikere kan oppleve å få reaksjoner mot rå frukt og grønt, men tåler det ofte godt når maten er kokt, stekt eller hermetisert.

- Husk også at det ikke er noen grunn til å utelate andre matvarer enn de som faktisk gir ubehag. Ubehaget vil også ofte avta når eksponeringen for pollen avtar, sier Waage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer