Julen er høytid for allergiplager

Pollenallergi? - Her er julematen du bør styre unna

Juletre. Klementiner. Nøtter. En million nordmenn sliter med pollenallergi - og bør være obs på kryssallergier i jula.

SNUFS: Mens de aller fleste med glede kan hilse det grønne glitrende treet god dag, kan grønn julepynt og tradisjonelt julegodteri utløse ubehagelige, allergiske reaksjoner for mange pollenallergikere. Foto: NTB Scanpix
SNUFS: Mens de aller fleste med glede kan hilse det grønne glitrende treet god dag, kan grønn julepynt og tradisjonelt julegodteri utløse ubehagelige, allergiske reaksjoner for mange pollenallergikere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du pollenallergiker? Hold deg langt unna juletreet!

Nøtter og klementiner på bordet og et stivpyntet, stemningsfullt juletre i stua er faste innslag i norske hjem i jula. Men for noen kan denne julekosen være kilden til ubehagelige, allergiske reaksjoner.

- Mange pollenallergikere kan oppleve allergiske kryssreaksjoner når de spiser typisk julemat som nøtter og klementiner. Jeg er ikke sikker på om alle er oppmerksomme på denne sammenhengen, sier seniorforsker Ellen Namork ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Hun understreker at det ikke er pollen fra selve grantreet som kan utløse plagsomme reaksjoner, men pollen fra andre vekster, som har fulgt med treet og juledekorasjonene inn i stua.

Kløe og utslett

Kløe i hals og munn, utslett og rennende øyne er typiske allergiske reaksjoner i ukene framover, ifølge forskeren.

- Mange pollenallergikere får disse symptomene når de spiser nøtter. Mandler, som det er mye av i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker, og som hører med til juleknasket, kan også gi allergiske reaksjoner, opplyser Namork.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer