Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vi er en pølsespisende nasjon

Pølsemakeren oppgitt over folks pølsesteking: - Bør stekes i 30 minutter

Lær deg kunsten å steke pølser riktig

Aldri har utvalget av pølser vært større og for den som er er glad i pølser er det en lykke å bli servert nystekte og smakfull pølser! Foto: Synøve Dreyer
Aldri har utvalget av pølser vært større og for den som er er glad i pølser er det en lykke å bli servert nystekte og smakfull pølser! Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lammepølse, baconpølse, ostepølse, chorizo, bratwurst, medister og vossakorv – utvalget av pølser er variert og spennende.

Vi er en pølsespisende nasjon og hver nordmann spiser mellom 9 og 10 kg pølser i året i følge tall fra matprat.no

Diplompølsemakermester Bjørn Tore Teigen fra Matprat liker best smaken av tyske tradisjonspølser og velger aller helst en urøkt bratwurst med god smak av karve. Foto: Knut Falch/Scanpix
Diplompølsemakermester Bjørn Tore Teigen fra Matprat liker best smaken av tyske tradisjonspølser og velger aller helst en urøkt bratwurst med god smak av karve. Foto: Knut Falch/Scanpix Vis mer

- Det er så mange som steker pølser feil og dermed ikke får så gode pølser som man fortjener. Det skylles at vi har det for travelt og steker på for høy varme i for kort tid, sier pølsemakermester Bjørn Tore Teigen i Matprat. Han har i mange år jobbet i kjøttbransjen og er imponert over kvaliteten og variasjonen på pølseutvalget.

Svak varme - lang tid

- Pølser bør stekes langsomt på lav varme i litt smør i en stekepanne. Ikke stikk hull på skinnet, for da mister du mye av saftigheten og smaken i pølsene. Pølser som stekes på denne måten vil ikke sprekke og beholder derfor den gode smaken og saftigheten, forteller Teigen.

Lange, tykke eller tynne; pølseutvalget i norske dagligvarebutikker er variert og det er noe for en hver smak. Foto: Synøve Dreyer
Lange, tykke eller tynne; pølseutvalget i norske dagligvarebutikker er variert og det er noe for en hver smak. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Pølsemakeren forklarer at ved å steke i lang tid ved svak varme, får du godt gjennomstekte og varme pølser. Det får fettet til å karamellisere, som gir den gode smaken. Du må være tålmodig og passe godt på. Det tar opptil 30 minutter før pølsene er ferdig.

Pølser er «fast food»

- Pølser er noe vi steker for at det skal gå fort og de færreste vil nok bruke 30 minutter på å steke pølser. Derfor vil jeg da anbefale å skjære noen små snitt eller stikke små hull i pølsen slik at den ikke sprekker. Det er bedre å gjøre det slik, enn at hele pølsen «revner» og slipper mye mer smak ved for sterk oppvarming, sier pølsemaker Teigen.

«Pølser trenger ikke høy varme for å bli gyldne og fine. Bruk middels varme og stek i lite fett. Snu pølsene ofte så varmen får fordelt seg inn.» Pølsemakermester Bjørn Tore Teigen, Matprat

Teigen anbefaler å steke pølser på lav til middels varme og aldri på full styrke på komfyren. Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling over det hele, sier Teigen.

Det er heller ikke noe problem å steke pølser i ovnen, sier Teigen gir følgende tips:

Pensle pølsene i litt smør eller en smør- og oljeblanding og la de steke i en langpanne på 150 grader. Dette er en smart måte å steke på hvis du skal servere mange. Teigen anbefaler å steke pølsene litt først i stekepannen for å få den gode stekesmaken og så legge dem i ovnen i ca. 10 minutter til de er gjennomvarme.

Når du griller pølser er det ofte skikkelig varmt, så da må pølsene snittes eller stikkes hull i, slik at de ikke sprekker og alle gode smaker siver ut.

Flere butikker selger også rå pølser og de trenger selvfølgelig lenger steketid. Da er det ekstra viktig å bruk lav steketemperatur og bruke god tid. Snu ofte på pølsene slik at de blir jevnt stekt.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars O Gulbrandsen.P Abonner gjerne på Dagbladet Mat for oppskrifter, tester, reportasjer og et skikkelig prate... Vis mer

Smør bidrar til smaken. Du kan også smøre pølsene inn med smør og legg dem på pannen eller i ovnen. Bruk så lite som mulig. Pølser kan også stekes uten smør når du bruker lav varme og en panne med et godt «slippbelegg.» Ønsker du å steke i olje, så velg en nøytral olje.

Hva inneholder pølsene?

De fleste norske pølser inneholder 50 prosent rent kjøtt og skal ikke ha en høyere fettprosent enn 20 prosent. Pølsemaker Teigen er imponert over kvaliteten på pølser i alle norske matbutikker og selv i billigkjedene er det gode pølser å få kjøpt, mener han.

På alle pølser finner du kjøttprosenten skrevet på pakken. I tillegg kommer melk, salt, stivelse og krydder. Den store hemmeligheten i pølseproduksjonen er krydderet.

Pølsemaker Teigen anbefaler alle å lese på innholdsdeklarasjonen som står på alle pølsepakker så vet du nøyaktig hva type pølse du skal kjøpe.

Les også:

Trender 2018: Mer mormormat, gatemat og så skal det endelig bli gøy å spise sunt

Slik berøres du når Norge skal halvere matsvinnet: - Dette er verdens mest ambisiøse avtale

Vi testet burgere på veien: - Denne er så søt, at den kunne vært dessert

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!