Det er en kunst å trekke wienerpølsene riktig slik at de ikke sprekker og oppnår den legendariske «knekken». Vi viser deg hvordan det skal gjøres. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Slik får du en vellykket pølsefest

Pølsemakerens supertriks: - Slik vet du at pølsene er ferdige

Pølsemaker Daniel Byskov avslører hvordan du enkelt kan se at wienerpølsa er klar til servering!

En perfekt varmet wienerpølse skal ha den berømmelige knekken! Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
En perfekt varmet wienerpølse skal ha den berømmelige knekken! Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Å koke pølser er det enkleste i verden vil de fleste si, men det viser seg at mange gjør feil og pølsene skal faktisk ikke koke ifølge pølseeksperten vi har snakket med.

Enten du skal servere en helt enkel pølse i brød eller lompe eller servere en middag med potetstappe, så må pølsene tilberedes riktig. Sprukne pølser er liksom ikke noe stas!

17. mai er høysesong

Ifølge tall fra Norgesgruppen spiser vi nordmenn på nasjonaldagen nær 2319 tonn, tilsvarende i snitt 0,5 kg pølse per person.

Grillpølsen er den ubestridte eneren, også på 17. mai, selv om wienerpølsa da er på sitt mest populære. Av det totale konsumet av pølser i Norge står wienerpølsen for 20 prosent.

Det er alltid anledning for en wiener! smiler pølsemaker Daniel Byskov Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Det er alltid anledning for en wiener! smiler pølsemaker Daniel Byskov Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Dagbladet har fått hjelp av pølsemaker Daniel Byskov, daglig leder på Annis pølsemakeri, til å avsløre sine beste råd. Byskov er en rekke ganger prisbelønt for sin genuine lidenskap til mat - og pølser i særdeleshet:

1. Hvordan skal wienerpølser tilberedes?

Wienerpølser er tynne i skinnet og sprekker lett. Det er derfor best med en forsiktig oppvarming ved å la dem trekke i vann eller en buljong.

2. Hva betyr det å «trekke» pølser?

Når du skal trekke pølser. så skal ikke vannet koke.

Du kan koke opp vannet og skru av varmen på platen før du legger pølsene i vannet. Temperaturen vil synke litt og blir perfekt for pølsetrekking. Skal du trekke mange pølser, kan platen stå på lav varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veldig mange vet ikke helt hvor lenge de skal ha pølsene i kokevannet. En gyllen regel er at de ferdig varmet, når de flyter til overflaten - det tar 4-5 minutter.

Fins det noe bedre en en perfekt varmet wienerpølse og hjemmelaget potetstappe. Foto: Synøve Dreyer
Fins det noe bedre en en perfekt varmet wienerpølse og hjemmelaget potetstappe. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

3. Hvor lenge kan pølsen ligge i det varme vannet?

Det kommer ann på temperatur, men etter 20 minutter så blir pølsene lett slappe. Er det for varmt så vil de sprekke.

4. Kan wienerpølser varmes på andre måter?

Å dampe pølser er den «proffe» måten å varme pølser på. Metoden brukes ofte i pølseboder, så pølsene kan holdes varme lenger uten at de vannes ut.

Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk.

Når vannet koker, så blir pølsene varmet opp av dampen.

5. Hva tenker du om de magre variantene av wienerpølser?

Jeg syns ikke noe særlig om dem, selvom de har blitt bedre. En pølse bør ha nok fett, og hvis du må unngå fett så bør du heller hoppe over en pølsedag, og spise gode pølser igjen neste dag.

6. Hva kjennetegner en god wiener?

Saftig, god knekk og spenst, balansert i krydderet, og uten forsøk på å krydre med for mange krydder.

Den skal selvfølgelig røykes på ekte flis, ikke røyk aroma, spyling eller tåkerøyk (som ikke behøver å deklareres!)

««Det er jo ikke noe poeng i å spise pølser som er middelmådige.»» Daniel Byskov

7. Hva er det beste tilbehøret?

Jeg tar en klassisk pølse med ketchup og sennep «any day». Er wieneren god, er det ofte godt nok.

Majones, sylteagurk og karse er også godt hvis jeg vil ha noe mer.

8. Når smaker en wienerpølse best?

Det er alltid anledning for en wiener!

Og om pølsa skulle sprekke er den like spiselig, så det er ikke krise. Sprukne pølser smaker også helt ok!

Les også:

Grillpølsetest: To av ti får juryen til å juble

PØLSETEST: De danske, røde pølsene kommer til Norge. Men smaker egentlig det norske folk forskjell? Video/klipp: Frida AndersenVis mer Vis mer Vis mer

Stor smakstest: - Vinner­pølsa har alt en wienerpølse skal ha

Nå kommer de røde pølsene til Norge: - Fargen kommer fra hvaforno', sa du?