Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Avslørte hjemmebakt smugling:

Polsk turist skulle ta med åtte brød til Oslo. Men tolleren svelget heldigvis ikke forklaringen

Oppfinnsomme smuglere bruker mat på stadig nye måter.

FYLTE BRØD MED AMFETAMIN: Tollerne på Svinesund fant åtte brød fulle av narkotika. (Foto: Tolletaten)
FYLTE BRØD MED AMFETAMIN: Tollerne på Svinesund fant åtte brød fulle av narkotika. (Foto: Tolletaten) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da tollerne på Svinesund tollstasjon stoppet en polsk minibuss, gjorde de et spesielt funn:

- Under kontrollen fant vi åtte brød stappet fulle av amfetamin. Til sammen seks kilo, sier Per Kristian Grandahl, kontorsjef ved Svinesund tollkontor.

Minibussen, som hadde seks passasjerer, ble stoppet i rød sone. Når man passerer rød sone, erklærer man at man har med seg varer som det skal betales toll og avgifter for, og/eller som det kreves spesielle tillatelser å innføre.

Tollerne foretok en samtale og kontroll av samtlige passasjerer i bussen. Èn person ble anmeldt og overtatt av politiet for dette.

- Brødbeslaget viser spesielt godt at det kun er fantasien som setter grenser for hvordan narkotika og andre ting smugles. Vi ser så mange kreative gjemmesteder at vi omtrent ikke blir overrasket når vi gjør slike beslag, sier Grandahl.

TUNGE BRØD: Tolleren som stoppet minibussen reagerte på tyngden til de åtte brødene. (Foto: Tolletaten)
TUNGE BRØD: Tolleren som stoppet minibussen reagerte på tyngden til de åtte brødene. (Foto: Tolletaten) Vis mer

Rekordmange narkotikabeslag: - Bekymret

Tolletaten har aldri tidligere gjort så mange beslag som i 2017, og det ble gjort hele 37 500 beslag, hvorav nesten 4 400 narkotikabeslag.

- Vi har dessverre satt ny rekord i antall narkotikabeslag i 2017. Internett har gjort det lett å bestille narkotika, legemidler og dopingmidler. Vi gjør daglig flere beslag av narkotika og legemidler i postforsendelser. De siste årene har det også vært en kraftig økning i beslag av beroligende stoffer, sier tolldirektør Øystein Børmer.

De såkalte nye syntetiske narkotiske stoffene kan være 50 til 10 000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. De kan være umiddelbart dødelige, selv i små mengder.

Tollbetjent Per Kristian Grandahl forteller om arbeidet Tollvesenet gjør for å forhindre smugling, og viser oss flere store beslag. V... Vis mer Vis mer

- Jeg er bekymret over at folk leker med sin egen helse for å oppnå rus, sier Børmer, som også er bekymret for tollernes sikkerhet.

Han legger til at som følge av nye og farlige typer narkotika, må Tolletaten nå ta helt andre forholdsregler enn tidligere for å ivareta sikkerheten til tollerne.

ØKER: Narkotikabeslag fra 2012 til 2017. (Figur: Tolletaten)
ØKER: Narkotikabeslag fra 2012 til 2017. (Figur: Tolletaten) Vis mer

Amfetamin

- Amfetamin er et syntetisk sentralstimulerende stoff, med effekter som gir brukeren økt våkenhet og selvfølelse, uro og rastløshet samt nedsatt appetitt. Høyere puls og blodtrykk, raskere pust og økt kroppstemperatur er også vanlig, sier Sturla K. Naas Johansen, seksjonsleder i Rustelefonen.

Kronisk bruk kan føre til søvnforstyrrelser og diverse psykiske plager. I tillegg kan underernæring og kroppslige plager spesielt knyttet til hud og tenner være et problem.

- Bruk er dessuten forbundet med utagerende adferd og vold. Psykotiske reaksjoner forekommer, spesielt ved intens bruk over tid. Tilstanden kan ligne akutt paranoid schizofreni. Selv om tilstanden vanligvis er forbigående og kortvarig, ses også langvarige psykoser som ikke lar seg skille fra psykoser uten rusmiddelbruk som utløsende årsak, sier Johansen.

Presentasjonsfremmende

- I illegal sammenheng brukes amfetamin ofte som prestasjonsfremmende, både i idrettssammenheng og for å bedre konsentrasjonen i stressende situasjoner som for eksempel under eksamen, sier forsker Einar Eftestøl ved Universitet i Oslo.

Økt konsentrasjon, våkenhet, puls, blodtrykk, selvfølelse og kritikkløshet kan ofte føre til dårlige avgjørelser som kan få fatale følger, ifølge Eftestøl.

- Konsekvenser av at amfetamin blir innført på det illegale markedet, vil kunne føre til store helseskader, som små skader i nervesystemet i hjernen, hjerneblødning, hjertearytmi, hypertermi (overoppheting), og i verste fall død, sier han.

Et stort problem med slik illegal innføring er ifølge Eftestøl at man ikke kjenner renheten og dermed hvor potent stoffet er.

- Det ender med at man må prøve seg frem med dosering, og for store doseringer vil kunne føre til konsekvensene jeg nevner over, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!