Næringsetaten trakk tilbake serverings- og skjenkebevilling:

Poppis-restaurant stengte etter drikkebråk: - Et forferdelig overgrep

Næringsetaten satte curryen i halsen da de oppdaget at den indiske restauranten på Majorstua ikke fulgte serveringsforbudet.

UVISS FRAMTID: Restauranten Curry and Ketchup på Majorstua er i hardt vær etter at Næringsetaten trakk tilbake bevillingene.
UVISS FRAMTID: Restauranten Curry and Ketchup på Majorstua er i hardt vær etter at Næringsetaten trakk tilbake bevillingene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Restauranten er midlertidig stengt. Vi håper vi er tilbake igjen veldig snart!» skriver Oslo-restauranten Curry and Ketchup på sin hjemmeside. Den indiske restauranten et par steinkast fra hovedkrysset på Majorstua er i hardt vær etter at Oslo Kemnerkontor flere ganger har avdekket uregelmessigheter med papirene.

Spisestedet er bygget over to etasjer, innredet i bohemsk stil, og har i over 20 år hatt en visjon om at gjestene skal føle seg hjemme hos dem. I midten av februar valgte imidlertid Næringsetaten i Oslo kommune å tilbakekalle både serverings- og skjenkebevillingen til Curry and Ketchup.

«Iverksettelsen av tilbakekallet og inndragningen finner sted umiddelbart, » heter det i avgjørelsen som Dagbladet har fått tilgang til.

SLÅR TILBAKE: - Vi har en spesielt god sak, mener advokat Christian Aubert som representerer eieren av den indiske restauranten.
SLÅR TILBAKE: - Vi har en spesielt god sak, mener advokat Christian Aubert som representerer eieren av den indiske restauranten. Vis mer

Da kontrollører fra etaten i begynnelsen av mars spaserte ned Kirkeveien, kunne de fra utsida av restauranten observere at det befant seg spisende gjester i lokalet som ikke lenger hadde bevilling til å servere verken mat eller drikke.

Ifølge rapporten observerte de flere gjester som drakk øl, andre mineralvann.

Etter å ha legitimert seg overfor daglig leder på spisestedet og informert om bakgrunnen for besøket, ba kontrollørene ham igjen om å stenge Curry and Ketchup. Under samtalen kom to nye spisegjester inn i restauranten og ble vist til et bord av stedfortreder. Kontrollørene ga beskjed om at nye gjester ikke kunne motta skjenk eller servering på stedet, og gjestene ble vist ut.

Kritisk advokat

Daglig leder forsikret om at det ikke ville bli servert eller skjenket flere gjester på stedet og at de skulle stenge. Av kontrollørenes rapport framgår det at lederen ved den indiske restauranten stilte seg uforstående til at stedet var bestemt stengt av Næringsetaten, og at Skatt Øst skulle hadde sendt brev.

- At noen av mine kunder har ringt dere i Dagbladet for å fortelle at restauranten min er stengt, er jeg ikke overrasket over. Veldig mange er støttende og mener at dette ikke var fortjent. Etter 26 år i restaurantbransjen vet alle at jeg er en ordentlig og arbeidsom mann, sier daglig leder og styreleder Hamid Chizari.

Advokat Christian J Aubert - som representerer Chizari - er svært kritisk til Næringsetatens framgangsmåte i denne saken, og mener at det går på rettssikkerheten løs:

- Hamid Chizari opplevde at hans bedrift plutselig er nedlagt uten at han visste at det fantes en sak i det hele tatt. Når han ikke har vært inne og åpnet noe brev i Altinn, er loven tydelig på at etaten også skulle ha sendt brev om inndragelsene av serverings- og skjenkebevilling. Det har ikke skjedd – og derfor var også Hamid oppriktig forbauset da kontrollørene kom på besøk og lurte på hvorfor ikke restauranten allerede var stengt, framholder han overfor Dagbladet.

Aubert har stor tro på at et rettsmøte ved Oslo byfogdembete fredag vil ende med at inndragelsene settes til side.

- Vi har bedt om midlertidig forføyning, slik at min klient kan gjenåpne sin restaurant så raskt som mulig, sier advokaten.

Ufullstendige lister

Kontroller gjennomført av Oslo Kemnerkontor har avdekket at restauranten ved tre anledninger har brutt reglene knyttet til føring og oppbevaring av personallister. To ganger har dette resultert i overtredelsegebyr.

- Ja, la gå at han kan ha brutt noen forskrifter med ufullstendige lister, men hvor alvorlig er egentlig dette? Det er verken snakk om straffeskatt eller økonomisk juks. Det Hamid ikke har vært nøye nok på, er å føre inn sitt fødsels- og personnummeret hver gang han går inn og ut av spisestedet sitt. Når han er ute en tur ti ganger om dagen, forstår jeg at noe slikt er krevende å følge opp hele tiden. At en slik glipp skal medføre at mannen nå nektes å servere både mat og drikke, hører ingen sted hjemme, mener advokat Aubert.

Ketchup and Curry har en årlig omsetning på ti millioner, og går med ti prosent i overskudd.

- Å stenge restauranten på denne måten, er et forferdelig overgrep mot en bedrift. Næringsetaten er skyggedomstol, de etterforsker, de dømmer og de henretter. Etaten har plikt til å foreta en vurdering av konsekvensene av slike drastiske avgjørelser, noe som ikke er gjort grundig nok i denne saken, mener han.

Ifølge Skatteetaten har bedriften blant annet levert mva-oppgaven forsinket for 23 terminer i perioden 2014-2018. Tre ganger har Oslo kemnerkontor hatt oppfølgingskontroller av personallisten i restauranten, og hver gang har man oppdaget flere mangler.

I forbindelse med inndragningen av serverings- og skjenkebevillingen, skriver Næringsetaten blant annet følgende:

I løpet av en periode på to år og fire måneder er det ved tre anledninger avdekket brudd på bokføringsloven § 3a og bokføringsforskriften § 8-5-6. Det ses særlig alvorlig på at det under to av kontrollene, den 06.04.2016 og 01.03.2018, ble påtruffet personer i arbeid på stedet som ikke var oppført i personallisten.

Under den første kontrollen 26.11.2015 ble en ansatt påtruffet i arbeid uten gyldig legitimasjon. Disse overtredelsene åpner i stor grad for svart arbeid eller bruk av ulovlig arbeidskraft. Ved to av kontrollene er det daglig leder som ikke har ført seg inn i personallisten. Dette vurderes som grovt, da han har ansvaret for den daglige ledelsen av selskapets virksomhet, og er ansvarlig for at ansatte fører seg inn og ut av personallisten på korrekt måte. Til tross for flere kontroller har selskapet utvist manglende vilje til å innrette driften på en måte som hindrer videre brudd.

Taus inntil rettsavklaring

Næringsetaten ser alvorlig på de dokumenterte manglene knyttet til brudd på regelverket om oppbevaring og føring av personalliste, og vurderer at disse får avgjørende betydning for selskapets vandel.

Direktør Gunnhild Haugen i Næringsetaten ønsker ikke å kommentere advokat Christian Auberts synspunkter - som også er forelagt henne - og forholder seg til at Curry and Ketchup har bedt Oslo byfogdembete om å vurdere saken. Hun bekrefter at etaten ikke har foretatt ytterligere kontroller, og at de antar at restauranten er stengt.

- Hva er vanlig reaksjon fra dere når dere oppdager at et skjenkeforbud ikke blir overholdt?

- Vi opplever stort sett at vedtakene våre respekteres. Når vi er ute på kontroller, viser våre medarbeidere til vedtaket og anmoder om at det blir overholdt. Vi har ikke adgang til å stenge, det er det politiet som har, bekrefter direktøren i Næringsetaten.

I 2016 fikk den indiske restauranten fornyet skjenkebevillingen fram til 30. september 2020. Skjenkebevillingen er inndratt ut denne perioden fordi de ikke lenger har uklanderlig vandel, noe som kreves for å ha både skjenke- og serveringsbevilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer