Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Får poteter til å vare ekstra lenge

Potetekspert: Eple-trikset som gjør at de ikke spirer i kjøleskapet

Poteter setter ekstra farge på middagen - bare unngå de grønne.

GODT Å VITE Poteter med lyst skall blir fortere grønne enn poteter med rødt skall.
GODT Å VITE Poteter med lyst skall blir fortere grønne enn poteter med rødt skall. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Poteter kan brukes til det meste, men ikke oppbevares hvor som helst. Før i tiden hadde folk potetkjellere, som var mørke, fuktige og kalde. Poteten ble oppbevart i papirsekker, de var uvasket og omgitt av jord. På denne måte ble poteten skånet for lys og varme.

Ferdig vaskede poteter

Det meste av poteter som selges i dagligvarehandelen i dag er vasket og forbrukerpakket. Vasket potet har kortere holdbarhet, og er derfor datomerket med best før-dato. Poteten kan imidlertid godt spises etter denne dato hvis den ikke er grønnfarget.

Potet i butikk skal behandles som en ferskvare. Som forbrukere ønsker vi å se potetene når vi kjøper dem, og derfor er potetposene ofte utstyrt med et «vindu» som gjør at potetene utsettes for mer lys.

Er det for mange grønne poteter i en pose, er rådet å levere dem tilbake til butikken og klage på varen.

EKSPERT: Borghild Glorvigen, fagkoordinator for potet i Norsk Landbruks- rådgivning, gir gode råd om oppbevaring av poteter. Foto: May Bente Brurberg.
EKSPERT: Borghild Glorvigen, fagkoordinator for potet i Norsk Landbruks- rådgivning, gir gode råd om oppbevaring av poteter. Foto: May Bente Brurberg. Vis mer

- Mange butikker eksponerer potetene for kraftig lys som gjør dem grønne og det er ganske ofte vi kan finne misfargede poteter. Dette er noe butikkjedene må gjøre noe med for å unngå svinn og sikre forbrukerne gode poteter, sider Borghild Glorvigen, fagkoordinator for potet i Norsk Landbruks- rådgivning.

Mageproblemer

Glorvigen anbefaler oss å oppbevare potetene på et kjølig og mørkt sted. Det er spesielt viktig at de ikke utsettes for lys og støt. Dersom dette skjer, kan de utvikle giftstoff.

- De giftige stoffene glykoalkaloider, solanin og chakonin kan gi mageproblemer. For store mengder av stoffet kan gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter, sier Glorvigen.

MED DETTE TRIKSET SLIPPER DU Å SKRELLE: Mesterkokken Bård Greni viser deg hvordan du koker poteten med skallet på. Etter koking drar du av skallet, og du slipper å skrelle på vanlig måte. Vis mer Vis mer

Glorvigen påpeker at du ikke trenger å bekymre deg for forgiftning hvis du oppbevarer potetene mørkt og kjølig.

POPULÆR: Hver nordmann spiser noe over 20 kilo årlig, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Foto: Allers
POPULÆR: Hver nordmann spiser noe over 20 kilo årlig, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Foto: Allers Vis mer

-Hvis poteten har vært utsatt for mye lys, vil giftstoffene kunne finnes i hele poteten, og det hjelper heller ikke å skjære bort de delene som er grønne. Kast alle grønne poteter, er Glorvigens råd.

For høy konsentrasjon av solanin gir dessuten poteten en besk og bitter smak.

Best lagring av potet er mellom 4 og 6 grader. Ved lagring under 4 grader går stivelsen i poteten over til sukker og poteten får en søt smak.

Riktig lagringstemperatur forsinker blant annet utviklingen av groer og gjør at poteten holder seg fast og fin lenger.

Blir poteter oppbevart for varmt, blir de myke og får groer.

Slik unngår du spire på potetene

Rødt skall beskytter potetene bedre mot lyseksponering, som er hovedårsaken til at potetene blir grønne og uspiselige.

Den røde fargen på skallet beskytter potetene mot at lyset trenger inn og dermed setter i gang klorofylldannelse, som gjør potetene grønne.

Røde poteter som utsettes for mye lys, får en mer blålig, mørk farge. Slike poteter skal ikke spises. (Den blålige grønnfargingen er forøvrig noe helt annet enn blåfarging i Mandel og rødfarging i Ringerikspotet. Denne fargingen kalles fysiologisk farging eller antocyanfarging, og er ikke farlig å spise).

Mattilsynets kontroller viser at det er lite forskjell mellom røde og gule sorter når potetene er oppbevart i butikken i under én uke. Når lagringstiden går ut over én uke, øker imidlertid andelen grønne poteter i de gule sortene sammenlignet med de røde.

LURT TRIKS: Epler og poteter kan oppbevares sammen og bidrar til at potetene ikke danner spirer. Kilde: matportalen.no
LURT TRIKS: Epler og poteter kan oppbevares sammen og bidrar til at potetene ikke danner spirer. Kilde: matportalen.no Vis mer

Et godt tips for å unngå at potetene spirer i kjøkkenskuffen er å legge noen epler ved siden av.

-Eplene skiller ut etylengass, som virker hemmende på utviklingen av spirer i poteten.

Unngå løk

Hold poteter og løk adskilt. Oppbevares de sammen så råtner både løk og poteter raskere. Fuktigheten i løk og særlig rødløk, gjør dem myke og etter hvert mugne når de ligger i kjøleskapet.

I Norge har de røde potetsortene Kerrs Pink, Beate, Pimpernel og Laila vært dominerende. Potetforedlingen her i landet laget tidligere nye sorter med utgangspunkt i Pimpernell fordi man mente at den norske forbrukeren ville ha røde potetsorter.

De siste årene har imidlertid bransjen tatt inn mange gule sorter fra utlandet for å prøve disse på det norske markedet. Flere av disse sortene har blitt godkjent. Norske forbrukere kjøper nå gule sorter på lik linje med røde.

- Kokker i restaurantbransjen foretrekker små poteter med lyst skall, kan Glorvigen fortelle. Men det er gledelig at vi her i landet kan produsere førsteklasses gourmetpoteter og at 80 % av poteter på markedet er norske.

De nye gule sortene er kvalitetsmessig fullt på høyde med de gamle røde sortene, bortsett fra at de blir lettere grønne hvis de blir utsatt for lys.

Les også:

Så enkelt lager du god mat med poteter

Trikset forbløffer: Søtpotet har aldri vært så sprøtt

Ikke putt dette i kjøleskapet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!