GRØNT: Potetstappe er godt følge til pølsemiddagen! Nå kan du farge den grønn med erter og vårløk. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Oppskrift på sunn potetstappe

Poteter i selskap med hvitløk, erter og vårløk gir en himmelsk god stappe

Alle liker potetstappe. Ved å tilsette både, hvitløk, erter og vårløk blir den delikat grønn på fargen og supergod å spise.

Pølser og potetstappe liker de aller fleste og en hjemmelaget potetstappe er å foretrekke. Posepotetstappen blir aldri den samme igjen når du har laget din egen. Potetstappe er faktisk noe av det enkleste du kan lage selv.

En "fluffy" potetstappe med grønt er perfekt følge til grillmaten. Foto: Per Ervland
En "fluffy" potetstappe med grønt er perfekt følge til grillmaten. Foto: Per Ervland Vis mer

Utvalget av pølser har aldri vært større og det er ingen tvil om at vi elsker pølser her i landet. Nå skal vi grille og kose oss i sommer - og da er det også godt å kunne variere tilbehøret. Derfor foreslår vi å lage en potetstappe med en vakker grønn farge med erter og vårløk. Det er jo «vinn-vinn» å både få poteter og grønnsaker i samme rett.

Potetstappe, potetmos og potetpuré er i realiteten samme rett, men en stappe er grovere enn mos og puré. Velg selv hvor finmost du ønsker stappa.

En kjent rett med potetmos heter "Brennende kjærlighet", der en god potetmos serveres med topping av stekt bacon eller pølse, stekt løk og gjerne epler.

Brandade er en luftig, fransk potetmos med hvitløk rørt sammen med klippfisk og olivenolje.

Restemat

Kast aldri kokte poteter du har til overs. Har du potetrester, er det flott å kunne bruk dem til en potetstappe. Skrell potetene og varm dem opp i litt melk før de stappes til mos og smakes til med salt, pepper og gjerne litt smør.

Melne poteter til potetstappe

Det finnes mange forskjellige typer poteter. Noen er melne og noen er kokefaste. Alle til hvert sitt bruk. Legg merke til at noen trekker til seg mer væske enn andre. Velge melne poteter når du skal lage potetmos. Disse trekker til seg mye mer væske enn de kokefaste. Siden ulike potete trekker til seg forskjellig mengde med væske, kan det være greit å spe litt av gangen til du selv er fornøyd med konsistensen på mosen eller stappa.

Les på emballasjen for å sjekke om potetene er melne og egnet for stappe.

Varier potetstappen

Du kan variere potetstappe på mange måter. Bland potetene med søtpotet, selleri, brokkoli, blomkål, rødbeter eller gulrøtter og du får gode smaker som også gir fin farge. Vanlig er det å tilsette klippet gressløk eller persille i potetstappa.

I gamle oppskrifter på potetstappe ble det alltid brukt hvit pepper, for da ble ikke pepperkornene synlig og stappen delikat og hvit.

Les også:

Dagblad-kokkens beste tilbehør til pølser

Gjør som franskmennene, unn deg litt potetkrem

Se hvilken potet du bør bruke når