Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Potetgull beslaglagt i Italia

Pringles har trukket et av sine produkter som følge av at de etterforskes for brudd på italienske vinlover.

BESLAGLAGT: Flere bokser med Pringles er blitt beslaglagt i Italia som følge av mistanke om brudd på landets vinlover. Foto: NTB Scanpix
BESLAGLAGT: Flere bokser med Pringles er blitt beslaglagt i Italia som følge av mistanke om brudd på landets vinlover. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Italienske myndigheter har beslaglagt 250 Pringles-bokser som inneholder potetgull med smak av «prosecco og rosa pepperkorn». Beslaget ble gjort på en dagligvarebutikk i Veneto-regionen, hvor Prosecco-vinen kommer fra.

Italienske myndigheter mistenker potetgullgiganten for brudd på italienske vinlover, og har åpnet etterforskning.

DELTE MENINGER: Snart kommer to nye chipssmaker i hyllene, med julesmakene ribbe og pinnekjøtt. Dette mente folk i Oslos gater om nyhetene. Video: Malene Storrusten / Reporter og klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

Anklager

Årsaken er at navnet «Prosecco» ble gitt DOCG-status i 2009. Dette medfører at navnet bare kan brukes i sammenhenger hvor det er blitt gitt tillatelse fra Veneto-regionen, ifølge The Guardian.

Italias landbruksminister, Teresa Bellanova, anklager Pringles for identitetstyveri.

- Identitetstyveri kan ikke tillates, sier hun.

- Dette vitner om hvor forpliktet det italienske mattilsynet (IQORF) er til å sikre kvalitet og bekjempe matsvindel og misbruk av beskyttede navn.

Forbannet

I et innlegg på Facebook går leder i Veneto, Luca Zaia, hardt ut mot Pringles.

- Vi kan ikke lenger tolerere at beskyttede navn brukes uten tillatelse, skriver han.

Zaia har for vane å uttale seg høylytt mot alt som kan skade omdømmet til regionens berømte vin.

Zaia reagerer særlig på at en dagligvarekjede i Italia hadde kjøpt det beslaglagte potetgullet fra en leverandør i Nederland. Han hevder også at potetgullet var smakstilsatt med et uspesifisert «proseccopulver».

- Tenk dere det, skriver han.

- Detter er grunnen til at vi i flere år har insistert på at vi må beskytte vår stolthet fra svindel og misbruk. Dette skader våre ærlige og redelige produsenter som fremmer kvalitet og regionen vår.

ENKLERE BLIR DET IKKE: Potetgull er desidert best når det kommer fra en nyåpnet pose. Med dette Genialt!-trikset gjør du posen lufttett igjen slik at innholdet holder seg sprøtt. Video: ANDERS S. FOUGNER Vis mer Vis mer

Kan komme mer

Tilsynssjef Stefano Vaccari sier at det kan komme flere beslag.

- Etterforskningen stanser ikke her. På sikt kan vi finne tusenvis av bokser som følge av at andre bestillinger er på vei. Selskapet har godtatt å trekke produktet, sier han.

Pringles uttaler at de ikke vil produsere produktet i framtida.

- Potetgullvarianten ble produsert i en begrenset periode i 2018. Vi brukte prosecco som en ingrediens. Bruken av navnet var i henhold til retningslinjene i vinloven og europeiske reguleringer. Vi har ingen planer om å produsere dette produktet i framtida, uttaler de.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Lars Guldbrandsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media