Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye regler for å redusere kreftfremkallende stoff

Potetgull skaper kreftalarm på grensa: Mattilsynet hyller de norske produsentene

En test av svensk chips avdekket høye doser av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. I Norge har man allerede tatt aktivt grep for å sikre folkets favorittsnacks.

POTETGULL: Fra midten av april innfører EU nye krav - som også vil innlemmes i EØS-avtalen og gjelde Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POTETGULL: Fra midten av april innfører EU nye krav - som også vil innlemmes i EØS-avtalen og gjelde Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I helgen fikk milllioner av svensker helgesnackset i vrangstrupen, da undersøkelser avdekket at høye doser av det kreftfremkallende middelet akrylamid i produktene fra storprodusenten OLW. Ifølge SVT - som fikk Testfakta til å analysere åtte ulike sorter - innholder potetgullet fra denne ene produsenten ti ganger mer akrylamlid enn flere av konkurrentene.

Til tross for at bransjen opererer med et maksnivå på 750 mikogram akrylamid per kilo, inneholder OLW:s originalchips mer enn dobbelt så mye, 1 7 00 mikogram. Dette potetgullet har i lang tid vært tilgjengelig på de store butikkene ved grensa.

Ifølge Sara Malmström, kvalitets- og miljøansvarlig hos produsenten bak OLW:, har de benyttet potet-typen Saturna til produksjonen - og denne vil nå bli byttet ut med en potetsort som avgir mindre akrylamid.

- De høyere nivåene kommer ikke til å bli akseptert når de nye reglene trer i kraft, sier Petra Foghelberg ved Livsmedelverket til Testfakta.

Seniorrådgiver An-Katrin Eikefjord i Mattilsynet bekrefter at Norge vil innlemmes i EUs nye regelverk rundt akrylamid, med nye krav allerede fra april.

- Rent formelt må dette punktet innlemmes i EØS-avtalen før det får virkning her hjemme, men her er prosessene i gang. Det nye regelverket vil bli sendt ut på høring med det aller første, sier Eikefjord til Dagbladet.

Tar fem år å avle frem ny potettype

- I stedet for pisk bruker EU gulrot?

- Ja, det kan du gjerne si. Det blir ikke laget noe bøtesystem eller innført grenseverdier. I stedet er hele poenget med å innføre referanseverdier at man skal forsøke å holde akrylamid-nivåene så lave som mulig, og stadig klare å komme ytterligere ned. Vi opplever at produsentene her hjemme har jobbet aktivt med dette for øye lenge allerede. Eksempelvis tar det tid å utvikle nye typer potetsorter til chips- og pommes frites-industrien, sier Eikefjord.

Velkjente Kims og Maarud ligger begge godt innenfor EUs nye krav til grenseverdier. Det samme gjelder også Sørlandschips.

- Helt siden 2002 har vi jobbet veldig hardt med å få ned nivåene av akrylamid. Våre daglige målinger gjennom 2017 viste et nivå på 350 mikrogram per kilo; altså halvparten av grenseverdien, forteller administrerende direktør Chris Samways i Maarud A/S.

- Hvordan har dere fått til det?

SNACKS: For mange nordmenn er chips en del av helgekosen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
SNACKS: For mange nordmenn er chips en del av helgekosen. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer

- Denne problemstillingen må det jobbes helhetlig med, fra potet til ferdgpakket produkt. Før hadde vi en hovedpotet som het Saturna. Den ble for flere år siden byttet ut med Lady Clair som har andre egenskaper; blant annet mindre sukkerinnhold mens smaken bare er blitt bedre. Det tar fem år å avle frem en ny potettype - og jeg er opptatt at hele bransjen jobber godt sammen om dette, for det handler om matsikkerhet. Vi har brukt mange millioner på utstyr og patenterte prosesser for å skape produkter forbrukerne kan stole på, fremholder Samways.

Akrylamid dannes naturlig ved steking, grilling eller baking, enten det foregår hjemme på kjøkkenbenken eller i matindustrien. Kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla sier at Kims er godt kjent med de nye reglene som gjelder fra 11. april i år.

FORNØYD: Robert Rønning i Orkla bekrefter at alle Kims produkter er under EUs nye indikative verdikrav.
FORNØYD: Robert Rønning i Orkla bekrefter at alle Kims produkter er under EUs nye indikative verdikrav. Vis mer

- Vi vil fortsette det gode arbeidet som er gjort og startet allerede i fjor vår arbeidet med sikre at våre produkter er innenfor den nye indikative verdien, fremholder Rønning overfor Dagbladet.

Han bekrefter også at alle Kims produkter er under EUs nye indikative verdi på 750 ppm.

Sårbare i Norden

- Vi har historisk gode resultater å vise til. I mange år har vi jobbet systematisk med å finne råvarer, utvikle resepter og produsere chips slik at produktene skal inneholder minst mulig akrylamid. Dette er et kontinuerlig forbedringsarbeid som vi tar meget alvorlig for å sikre trygge produkter. I Norden er vi noe mer sårbare for at det utvikles akrylamid i poteter ved oppvarming på grunn av blant annet kortere vekstsesong og ujevn modning av potetene, sier kommunikasjonsdirektøren i Orkla.

KAFFETØRST: Mange får slukket tørsten en tidlig morgen på Shell på Ryen i Oslo. Men hva hadde de gjort uten morgenkaffen? For noen kan det være vanskelig å forestille seg. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet reagerte kraftig da en undersøkelse av fire pommes frites-produkter og to potetchips-produkter i 2014 viste høyt innhold av akrylamid.

FØLGER MED: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.
FØLGER MED: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet. Vis mer

- Gjentatte tester av akrylamid i mat i Norge og Europa ellers viser at nivåene fortsatt er høye for en rekke matvaregrupper. Det er viktig at Mattilsynet følger opp. Det finnes veiledende verdier som bransjen bør holde seg innenfor, sier Instefjord til Dagbladet.

- Hvordan opplever dere at matindustrien har fulgt opp kritikken?

- Matvareindustrien er i et nytt regelverk fra EU pålagt å iverksette tiltak for å minimere nivået av akrylamid og holde nivåene innenfor de veiledende verdier som er satt. Men det vil ikke i seg selv hindre at produkter med høye akrylamid-nivåer kommer ut på markedet. Vi opplever at Mattilsynet tar utfordringen på alvor. Forbrukerrådet vil også følge med videre.

NB! Akrylamid dannes ved oppvarming av karbohydratrike matvarer. Det er altså ikke et stoff som industrien bruker eller tilsetter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!