Nye regler for å redusere kreftfremkallende stoff

Potetgull skaper kreftalarm på grensa: Mattilsynet hyller de norske produsentene

En test av svensk chips avdekket høye doser av det kreftfremkallende stoffet akrylamid. I Norge har man allerede tatt aktivt grep for å sikre folkets favorittsnacks.

POTETGULL: Fra midten av april innfører EU nye krav - som også vil innlemmes i EØS-avtalen og gjelde Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POTETGULL: Fra midten av april innfører EU nye krav - som også vil innlemmes i EØS-avtalen og gjelde Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) I helgen fikk milllioner av svensker helgesnackset i vrangstrupen, da undersøkelser avdekket at høye doser av det kreftfremkallende middelet akrylamid i produktene fra storprodusenten OLW. Ifølge SVT - som fikk Testfakta til å analysere åtte ulike sorter - innholder potetgullet fra denne ene produsenten ti ganger mer akrylamlid enn flere av konkurrentene.

Til tross for at bransjen opererer med et maksnivå på 750 mikogram akrylamid per kilo, inneholder OLW:s originalchips mer enn dobbelt så mye, 1 7 00 mikogram. Dette potetgullet har i lang tid vært tilgjengelig på de store butikkene ved grensa.

Ifølge Sara Malmström, kvalitets- og miljøansvarlig hos produsenten bak OLW:, har de benyttet potet-typen Saturna til produksjonen - og denne vil nå bli byttet ut med en potetsort som avgir mindre akrylamid.

- De høyere nivåene kommer ikke til å bli akseptert når de nye reglene trer i kraft, sier Petra Foghelberg ved Livsmedelverket til Testfakta.

Seniorrådgiver An-Katrin Eikefjord i Mattilsynet bekrefter at Norge vil innlemmes i EUs nye regelverk rundt akrylamid, med nye krav allerede fra april.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer