Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grensehandel:

Priskutt på «Systemet»: Vil minske grensehandelen

De billigste polølene vil ha en makspris på 6,90 svenske kroner.

PÅ BILLIGSALG: Systembolaget ønsker å tilby minst to ulike lyse øl til under sju kroner i 2020. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke
PÅ BILLIGSALG: Systembolaget ønsker å tilby minst to ulike lyse øl til under sju kroner i 2020. Illustrasjonsfoto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det er billig å handle alkohol over grensa, og billigere kan det bli. Systembolaget planlegger å senke minsteprisen på sterkøl til 6,90 fra 8,40 til svenske kroner, melder svenske Beernews.

BILLIGST: I dag får du denne 0,33-litersboksen med Fem komma tvåan (5,2 vol %) til 8,40 svenske kroner (8 nok) Foto: Produsenten
BILLIGST: I dag får du denne 0,33-litersboksen med Fem komma tvåan (5,2 vol %) til 8,40 svenske kroner (8 nok) Foto: Produsenten Vis mer

Med dagens kronekurs tilsvarer dette 6,58 norske kroner for det billigste sterkølet.

I et brev Systembolaget har sendt ut til bryggerier og leverandører i forbindelse med lanseringsplanene for neste år, framgår det at en av årsakene til den lave prisen er svenskenes grensehandel i Danmark og Tyskland.

- Våre kunder er noe mindre fornøyde med øl enn med våre andre varegrupper, og spesielt for lys lager er prisen en viktig faktor for kundetilfredsheten, sier Systembolagets pressesjef Lennart Agén til Beernews.

- Interessante og gode produkter

Ifølge Halvor Bing Lorentzen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet er utvalg og kvalitet minst like viktig som pris.

- Vinmonopolet er opptatt av å finne god kvalitet til en bra pris når vi forespør nye produkter i sortimentet vårt. Dette gjelder generelt, om det er øl, vin eller brennevin vi kjøper inn, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- I så måte skjeler vi ikke til grensehandel spesielt, men er opptatt av å finne interessante og gode produkter til kundene våre.

Bing Lorentzen viser også til forskjellene mellom øl på polet og systemet; i Norge er maksgrensa for øl som selges i butikk 4,7 prosent, mens den i Sverige er 3,5 prosent.

- Nordmenn handler i stor grad sitt øl i dagligvarebutikkene, og ikke på Polet. I Sverige er det litt annerledes, hvor svenskene flest handler sitt øl på Systemet, da de selger alt øl over 3,5 prosent. Systembolaget selger omtrent hundre ganger så mye øl som det Vinmonopolet gjør, sier han til Dagbladet.

I dag er det 19 stärkøl til under ti kroner på Systembolaget. Den billigste av dem er Åbros Fem komma tvåan, som, ikke overraskende, har en alkoholprosent på 5,2. Det rimeligste ølet på Vinmonopolet koster 28,10 kroner.

Det store avgiftsgapet

Svenske politikere gjør også sitt for å dempe grensehandelen, og gapet mellom alkoholavgiftene i Norge og våre naboland bare øker, viser en fersk undersøkelse fra bladet ProBeer.

INGEN KUTT: Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (FrP) tror ikke vil vil få noen endring i avgiftene med det første. Foto: Rune Kongsro
INGEN KUTT: Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (FrP) tror ikke vil vil få noen endring i avgiftene med det første. Foto: Rune Kongsro Vis mer

Mens den svenske avgiftene bare er oppjustert med få øre de siste ti åra, har den norske regjeringa uten unntak økt, eller som de selv sier, «prisjustert», alkoholavgiftene.

Statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje (Frp) sier seg enig i at de norske avgiftene på alkohol er for høye:

Han sier seg likevel enig i at avgiftene er for høye.

- Fremskrittspartiet ønsker å redusere alkoholavgiftene, både fordi de er høye og av hensyn til grensehandel, men det står vi alene om i norsk politikk, sier Næsje til Dagbladet.

Han tror ikke det vil bli noen endring i avgiftene i løpet av denne regjeringsperioden.

- Vi må også huske på at grensehandel er en hyggelig opplevelse og en tur som mange har glede av. Den turen synes jeg folk skal fortsette å ta med god samvittighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media