Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prissjokk på ferske reker:

Prissjokk på ferske reker: Nærmer seg 300 kroner kiloen

Lavere kvote, finvær og skogbrannfare gir prishopp.

RETT FRA FJORDEN: Rekefisker Geir Solhaug selger dagsferske reker fisket i Bastøydypet på Rådhuskaia i Oslo fredag. Foto: Tine Faltin
RETT FRA FJORDEN: Rekefisker Geir Solhaug selger dagsferske reker fisket i Bastøydypet på Rådhuskaia i Oslo fredag. Foto: Tine Faltin Vis mer

Det er ikke bare pølser som selger i finværet. Nordmenn vil også ha reker. Det koster. Opp mot 350 kroner kiloen, melder Aftenposten.no.

På Rådhuskaia står rekefisker Geir Solhaug på M/S Luna fredag ettermiddag og selger reker fra fiskebåten. Rekene er fisket i Bastøydypet kvelden før, og koster 120 kroner per liter. Det tilsvarer en kilopris på 235 kroner.

- Helt ferske - smak, sier han og skreller smaksprøver til folk på kaia.

To av dem som kjøper med reker hjem denne varme junikvelden, er Marianne og Per Düring fra Sverige. De pleier å stikke innom Rådhuskaia for å se om det ligger en båt inne for å kjøpe reker eller fersk fisk. De synes ikke kiloprisen er for høy.

FASTE KUNDER: Marianne og Per Düring er ofte innom Rådhuskaia for å kjøpe ferske reker. - Det er utrolig sjarmerende å kunne handle rett fra fiskeren, sier de til Dagbladet. Foto: Tine Faltin
FASTE KUNDER: Marianne og Per Düring er ofte innom Rådhuskaia for å kjøpe ferske reker. - Det er utrolig sjarmerende å kunne handle rett fra fiskeren, sier de til Dagbladet. Foto: Tine Faltin Vis mer

- Smertegrensen ligger langt over denne prisen, sier de.

Nå skal de hjem på balkongen, trekke opp en god flaske hvitvin, og spise reker.

Litt lenger bort på kaia, hos Pipervika fiskeutsalg og restaurant, er prisen 298 kroner kiloen for ferske reker fredag ettermiddag.

- IKKE KJØP HOS MEG: Dennsi Korspuy på Pipervika fiskeutsalg råder kundene til å kjøpe reker på fiskebåtene. Foto: Tine Faltin
- IKKE KJØP HOS MEG: Dennsi Korspuy på Pipervika fiskeutsalg råder kundene til å kjøpe reker på fiskebåtene. Foto: Tine Faltin Vis mer

- Men ikke kjøp rekene hos meg, kjøp dem på båten, sier fiskehandler Dennis Korspuy.

Men prisen skremmer ikke kundene, forteller Korspuy. Rekene selger godt i sommervarmen.

Ferskt fra 219 kroner

Hos O. Fjellberg Fisk & Vilt i Bygdøy allé koster også ferske reker 298 kroner fredag 1. juni. Dette får vi opplyst er det høyeste prisen har vært hos dem i vår.

Kiloprisen kan variere fra dag til dag, men som oftest ligger den på rundt 268 kroner hos Fjellberg. Det er imidlertid mulig å få litt rimeligere reker.

På Meny.no koster ferske reker 219 kroner per kilo.

På Kolonial.no får du ferske sørlandsreker i halvkilosspann til 109,50; altså 219 kroner kiloen, fra tirsdag til lørdag, mens ferske reker fra Fiskecentralen selges kilovis til 189 kroner kiloen.

Frossenreker er for øvrig langt rimeligere, selv om de er fisket på vinteren - den tiden rekene er på sitt beste. Vi har sett dem med i drøye 50 kroner per kilo.

Tips: Strekk rekene litt lenger, med denne freshe sommerpizzaen med reker. Er det trygt å grille der du er, kan du gjerne lage pizzaen på grillen.

Rekemangel og finvær

Det er flere årsaker til at prisene øker. Hvor mye reker som kan fanges, reguleres av kvoter for å forhindre overfiske, forteller Guldborg Søvik, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Havforskningsinstituttet samarbeider med ICES, det internasjonale havforskningsinstituttet, for å sette forslag til kvoter, som så blir fastsatt etter samarbeid med EU.

- De følger stort sett våre råd, men i år satt de kvoten litt høyere, sier Søvik.

Årets kvote er på 8 900 tonn, ned fra 10 316 tonn i fjor. ICES' forslag var på 8571 tonn.

HØY BETALINGSVILJE: Annechen Bahr Bugge tror nordmenn er villig til å betale mye for å få ferske reker.
HØY BETALINGSVILJE: Annechen Bahr Bugge tror nordmenn er villig til å betale mye for å få ferske reker. Vis mer

Kvoten er for Norge, Sverige og Danmark, og Norge har omtrent 60 prosent av denne kvoten.

Rekeforbruket hører også gjerne sammen med finværet, til tross for at rekene egentlig er på sitt beste om vinteren.

Ifølge matsosiolog og forbruksforsker Annechen Bahr Bugge er nordmenn utrolig glad i å spise ute, og tar med seg maten ut så ofte været tillater det.

Da er det mange som velger reker.

- Når det nå også er skogbrannfare og grillforbud flere steder i landet er reker et naturlig alternativ.

Dette er med på å påvirke både etterspørsel og betalingsvilje.

- Reker mer populært

Bahr Bugge har også gjort et større prosjekt på nordmenns forhold til fisk og sjømat, og pilene peker stort sett nedover.

- Resultatet var jo egentlig nedslående. Det er en nedgang på alt - med unntak av reker. Der øker forbruket, sier Bahr Bugge til Dagbladet.

Kombinert med at nordmenn har en høy betalingsvilje for god mat, er det ikke usannsynlig at prisene kan økes mer. Nøyaktig hvor høy betalingsviljen vår er, er vanskelig å si, men hun tror nordmenn vil strekke seg langt for å spise gode, ferske reker.

- Vi bruker cirka tolv prosent av det vi tjener på mat. Og selv om pris betyr noe, er det stadig færre som mener at pris er viktigst.

En annen trend er at vi har fått et mer ekstravagant spisemønster, og spiser festmat hele uka. Vi spiser gjerne fileter eller sjømat på en tirsdag, der dette før var forbeholdt helg eller spesielle anledninger.

Selger mest ferskt om vinteren

Selv om mange strekker seg langt etter ferske reker nå, er det på vinteren rekene er best. Det kalde vannet gjør rekene fastere i kjøttet, og de feter seg opp for å gyte til våren. Dette gir en søtlig og samtidig salt skalldyrsmak, ifølge Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny.

- I vintermåneden, når det ferske rekene er på sitt beste, selger vi mest ferske reker. Det skyldes selvfølgelig også fordi tilgangen om sommeren synker.

Likevel har salget av ferske reker økt i vår. Meny solgte 11 prosent flere ferske reker i mai i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Totalt solgte Meny 150 tonn reker i mai, både ferske og frosne.

- Vi trodde kanskje at nordmenn spiste mest ferske reker om sommeren, men sannheten er at nordmenn spiser mest av store frosne 60/80-reker, sier Horn Hynne.

Hos Coop er salgstallene på ferske reker stabile fra i fjor.

- Det handler om tilgang, og at vi på denne tiden i fjor hadde en stor kampanje som selvsagt ga utslag i gode salgstall. Derfor ser vi ikke en stor økning i tallene, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Prisen på ferske reker hos Coop ligger fredag på 219 kroner, men dette kan variere etter tilgangen på ferske reker. Og om ferske reker er litt vanskelig å få tak i, så går nordmenn villig i frossendisken. Coop solgte frosne reker for over 11 millioner kroner i mai, en økning på 175 prosent fra samme periode i fjor.

Også hos Rema 1000 selger reker godt i sommervarmen.

- Salget av reker, både ferske og fryste, har hatt en enorm vekst hos oss spesielt nå i mai. I handlekurven får rekene ofte følge av majones, sitron og dill, forteller informasjonsansvarlig Ann-Kristin Pettersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media