MAT FRA BUNNEN: Grefsen Stasjon barnehage, en del av Espira-kjeden, gir barna systematisk opplæring i å lage mat. Her er Elektra og Henrik, begge 4 1/2 år , i gang med å kutte blomkål til dagens lunsj, under veiledning av barnehagens egen kokk, Worachat Jurodram, bedre kjent som Ton.
MAT FRA BUNNEN: Grefsen Stasjon barnehage, en del av Espira-kjeden, gir barna systematisk opplæring i å lage mat. Her er Elektra og Henrik, begge 4 1/2 år , i gang med å kutte blomkål til dagens lunsj, under veiledning av barnehagens egen kokk, Worachat Jurodram, bedre kjent som Ton.Vis mer

Prisen er nesten lik, viser ny rapport:

Private barnehager har egen kokk - andre har ikke grønnsaker på bordet

Maten er i ferd med å bli et signal om hvor god barnehagen er.

Tre måltider daglig. Egen app med ukas meny og oversikt over alle ingredienser barna skal spise. Varm lunsj med mye grønnsaker, tilberedt av egen kokk, hver dag.

Kontrasten mellom Grefsen Stasjon barnehage, en del av Espirakjeden, og andre barnehager er stor. Hver fjerde norske barnehage serverer knapt grønnsaker.

REN LUKSUS: Gosha Szewczyk, mor til Elektra (4 1/2), har sagt farvel til matpakkene. Datteren er på sin side blitt mindre kresen. - I barnehagen har hun lært å like nye matvarer, sier moren.
REN LUKSUS: Gosha Szewczyk, mor til Elektra (4 1/2), har sagt farvel til matpakkene. Datteren er på sin side blitt mindre kresen. - I barnehagen har hun lært å like nye matvarer, sier moren. Vis mer

- Maten var utslagsgivende da vi valgte barnehage, sier Gosha Szewczyk, mor til Elektra (4 1/2) og Deborah (2) .

- Mer variert mat enn de får her klarer jeg ikke å lage hjemme. Ikke billigere heller.

Private barnehager scorer bedre

I en fersk undersøkelse scorer private barnehager over offentlige barnehager på matområdet.

- Best på frukt, best på grønnsaker. De private barnehagene er rett og slett best på mat. Du får et meget godt mattilbud, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet.

Ragnhild Gjelsvik, mor til en femåring, er også fornøyd med mattilbudet i den to år gamle private barnehagen Grefsen Stasjon.

- Appen med ukemeny er helt topp. Jeg ser hva barnet mitt får servert og velger andre retter til middag hjemme.

PRIVAT BEST: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet ber offentlige barnehager ta grep. Foto: Forbrukerrådet
PRIVAT BEST: Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet ber offentlige barnehager ta grep. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Foreldrene evaluerer barnehagen løpende. Er det noe å sette fingeren på, gjøres forbedringer.

- Holdningen er lyttende. Personalet bryr seg virkelig, og det er lite gjennomtrekk av folk. Maten lages av en profesjonell kokk. Det betyr at pedagogene konsentrerer seg om barna. Alt sammen betyr noe, sier hun.

Hvitløk og urter

Vi besøker barnehagen rundt klokka åtte om morgenen, midt i frokosten. Rundt halvparten av de 140 barna spiser dagens første måltid her. Fra spiserommet har barna innsyn til det åpne kjøkkenet hvor kokken Ton er i gang med grønnsakene til dagens lunsj, en kyllinggryte med poteter og fire typer grønnsaker i tomatsaus.

Han tilbereder daglig mat til nesten 200 mennesker. Hvitløken er kuttet, ovnen i gang. En egen gryte med mat som skal krydres litt mer til de voksne står klar på komfyren.

«Noen uker er menyen så fristende at jeg skulle ønske det var jeg som skulle spise den» Ragnhild Gjelsvik, mor
VASKE HENDER: Hygiene er viktig å lære. Henrik og Elektra gjør det automatisk før de skal lage mat.
VASKE HENDER: Hygiene er viktig å lære. Henrik og Elektra gjør det automatisk før de skal lage mat. Vis mer

- I tillegg har jeg alltid mat til dem med dokumenterte allergier, sier Ton, som tidligere var kokk på en anerkjent asiatisk restaurant.

Store utearealer, god beliggenhet og det at barnehagen var nybygd, avgjorde barnehagevalget for Ragnhild Gjelsvik for to år siden.

LITT MISUNNELIG: Noen uker er barnehagemenyen så fristende at Ragnild Gjelsvik skulle ønske hun også skulle spise den, ikke bare datteren.
LITT MISUNNELIG: Noen uker er barnehagemenyen så fristende at Ragnild Gjelsvik skulle ønske hun også skulle spise den, ikke bare datteren. Vis mer

- Først etterpå oppdaget jeg det fantastiske mattilbudet. Noen uker er menyen så fristende at jeg skulle ønske det var jeg som skulle spise den, sier hun.

«Å gå tilbake til matpakkesystem ville vært som å gå tilbake til fast arbeidstid med stemplingsur etter å ha prøvd fleksitid,» Ragnhild Gjelsvik, mor

I barnehagen prøver datteren hennes ut nye smaker sammen med andre barn

- Det gjør at hun liker mer. Det er bra at de spiser det samme, istedet for å brette ut hver sin matpakke. Maten kan virke sosialt utjevnende, sier hun.

En intern undersøkelse i barnehagen viser at mat er viktig for foreldrene.

- Det er den for oss også, sier Mari Fagerheim, ansvarlig for mattilbudet i Espira-kjeden

- Mat er både ernæring og helse, en pedagogisk arena og en ramme rundt samtaler og fellesskap. Her kan barna lære ting for livet.

Et dansk forskningsprosjekt gir henne rett. Barnehagen kan lære barn sunne kostvaner som de tar med seg videre i livet, lyder konklusjonen

Brokkoli

- Man må spise fisk og grønnsaker og ikke så mye sukker, sier Elektra (4 1/2) .

- Sukker er ikke så bra, men sjokolade er bra for kroppen, sier Henrik (4 1/2).

Men han spiser liker gjerne brokkoli, om han får smør på. Han er den eneste i barnehagen som spør om mer brokkoli.

De to barna har vasket hender og fått på bittesmå forklær. Med vått tørkepapir på undersiden ligger fjøla støtt. De kutter blomkål i små biter uten å skjære seg en eneste gang. De ramser opp alt de har likt kjempegodt i barnehagen. Pasta med pesto, fiskegrateng, pizza, taco og fiskefingre.

FISK: Elektra liker fisk, i alle varianter. - Det er sunt for kroppen, sier hun.
FISK: Elektra liker fisk, i alle varianter. - Det er sunt for kroppen, sier hun. Vis mer

Elektra elsker fisk. Henrik synes brokkoli er bedre.

Ikke privatsak

- Når barna fra tidlig alder tas vare på av andre omsorgspersoner store deler av dagen, er ikke kosthold lenger bare en privatsak og foreldrenes ansvar, sier Anne Kristin Vie. Hun mener det offentlige må ta grep.

- Barn tilbringer i tidlig alder store deler av dagen i barnehagen. De inntar rundt 50 prosent av måltidene sine der. Da er det viktig at de får en sunt og variert mattilbud slik de har krav på, sier Vie.

Hun mener samfunnsansvaret er åpenbart.

- Først når vi får et mer likeverdig tilbud som er i tråd med de nasjonale retningslinjene, har vi lykkes.

TAR GREP: Lars Magnus Ottersen og bydel St Hanshaugen i Oslo har løftet barnehagematen. Foto. Bydel St. hanshaugen
TAR GREP: Lars Magnus Ottersen og bydel St Hanshaugen i Oslo har løftet barnehagematen. Foto. Bydel St. hanshaugen Vis mer

I bydel St hanshaugen i Oslo har de offentlige barnehagene bedret mattilbudet betydelig.

- Gapet mellom private og offentlige barnehager var i ferd med å bli stort. Vi ville gjøre noe for å unngå å skape klasseskiller, sier ernæringsrådgiver Lars Magnus Ottersen.

Resultatet er flere måltider, mer grønnsaker, mer økologisk, godt planlagte innkjøp og bedre dialog med foreldrene for en femtilapp mer i måneden.

- Sunn mat er viktig og kan ha en reell helseeffekt. Mange foreldre etterspør flere varme måltider og færre matpakker, sier Ottersen.

Får mer ut av hver krone

Prisforskjellen mellom private kommunale barnehager er ikke stor. Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartement mener at de private barnehagene har vært gode til å organisere og lage sunn mat for de samme pengene.

Hun ser nå at flere offentlige barnehager fokuserer på mat

- Jeg tror vi vil se mer av dette fremover, fordi foreldre ønsker det, sier hun.

Fagdirektør Vie i Forbrukerrådet er enig.

- Med full barnehagedekning har foreldre et reelt valg. Maten vil bli stadig viktigere, sier hun.

Mari Fagerheim i Espira bekrefter at konkurransen er stor om å fylle barnehageplassene. Det handler først og fremst om barna, men også om å tilby det foreldrene vil ha.

Storinnkjøp

For 500 kroner i måneden får barna i Grefsen stasjon barnehage frokost, varm lunsj, frukt og brødskiver før de går hjem. Espira har gode innkjøpsavtaler og bra lagringskapasitet. Kokken Ton planlegger og kjøper stort. Det holder kostnadene nede.

MATANSVARLIG: Mari Fagerheim i Espira lytter til foreldrene. Foto: Espira
MATANSVARLIG: Mari Fagerheim i Espira lytter til foreldrene. Foto: Espira Vis mer

Ragnhild Gjelsvik er blitt ivrig tilhenger av fullkost. Kostprisen har nettopp økt med en hundrelapp. Det gjenstår å se om det blir reaksjoner. Ifølge Gjelsvik pleier ikke prisen å være tema på foreldremøter.

- Vi får valuta for pengene. Å gå tilbake til et matpakkesystem ville være som å gå tilbake til fast arbeidstid med stemplingsur etter å ha prøvd fleksitid, sier hun.

Må finne balansen

Avdelingsdirektør Erling Barlindhaug i kommunesektorens organisasjon KS minner om at det ikke er noen særlig anbefaling om varm mat i de nasjonale retningslinjene for måltider i barnehagen.

- Vi er kjent med at noen private barnehager har satt kostpengene svært høyt, noe som muliggjør høy standard på matserveringen. Kommunene, som barnehageeiere, er nok mer opptatt av sitt ansvar for inkludering og et likt tilbud for alle og ønsker ikke å sette for høy kostpris av hensyn til dette. Det er en balanse mellom flere ulike behov, skriver han i en epost til Dagbladet.

MATKOMPETANSE: Kokken Worachat Jurodram, bedre kjent som Ton, forlot en anerkjent asiatisk restaurant for å lage mat til 200 barn og voksne hver dag. - Å lære barna om mat er en stor glede, sier han.
MATKOMPETANSE: Kokken Worachat Jurodram, bedre kjent som Ton, forlot en anerkjent asiatisk restaurant for å lage mat til 200 barn og voksne hver dag. - Å lære barna om mat er en stor glede, sier han. Vis mer

Mindre matsvinn

Gosha Szewczyk leker med døtrene på «tomlerommet». Hun synes ikke 500 kroner måneden er for mye. Elektra er blitt mindre kresen, den yngste spiser alt. Hjemme kaster de nesten ikke mat lenger. Tørt brød er en saga blott. Matpakkestresset og kampen om å få i barna frokost er borte.

- Spiser ikke Elektra frokost hjemme, vet jeg at hun får mat i barnehagen.