Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av hveteboller:

Problemet er ikke den éne bollen, men at de selges på billigsalg

Og jo flere du kjøper, jo billigere blir det. Se hvilke som er det sunneste valget.

ERNÆRINGSTEST: Rene hveteboller er aller sunnest, mens sjokoladebollene har flest kalorier. Foto: Erik Helgeneset / Bramat
ERNÆRINGSTEST: Rene hveteboller er aller sunnest, mens sjokoladebollene har flest kalorier. Foto: Erik Helgeneset / Bramat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat.no): Boller er noe de fleste liker, lett tilgjengelig, relativt billig, og enkel mat i farta. Men hvor sunt er egentlig boller?

En bolle en gang i blant er verken usunt eller farlig for vekt og helse.

Det største «problemet» med boller er at de ofte selges på billigsalg. Jo flere du kjøper jo billigere blir det.

Og kjøper du flere blir det også lettere å spise flere.

Fulle av raske karbohydrater

Sammenliknet med kake, sjokolade og andre søtsaker, er det lite kalorier og fett i boller.

Men de fleste boller - alle bollene i denne testen - er laget på finmalt mel, noe som gjør at de er fattige på fiber og rike på raske karbohydrater.

Boller kan derfor være greit påfyll av karbohydrater for deg som er slank og aktiv og trenger karbohydrater etter en treningsøkt.

Er du derimot en av dem som ønsker å gå ned i vekt eller sliter med å holde vekten, er mat full av raske karbohydrater noe du bør begrense inntaket av.

Er karbohydrater farlig?

Mest sukker i rosin-og sjokoladeboller

Sammenlikner vi næringsinnholdet i de ulike hvetebollene ser vi ikke uventet at sjokoladebollene inneholder mer kalorier, fett og sukker enn de vanlige hvetebollene.

Boller med rosiner har også mer sukker enn boller uten rosiner, noe som hovedsakelig skyldes at rosiner inneholder mye sukker.

Skal du spise en bolle en gang i blant, har det ingen betydning om du velger en vanlig hvetebolle, eller en bolle med sjokolade. Er du en storspiser av boller, kan det være lurt å gå for bollene uten sjokolade.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av bollene, har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett, sukker og salt. Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned. Det samme har innholdet av salt, men ettersom det ikke er spesielt mye salt i boller har vi bare latt dette telle halvparten så mye som de andre næringsstoffene.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.P

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:


Mer om boller

Fru Timians beste boller

Espabollen: Historien som var for god til å være sann?

VENT MED SMØR TIL SLUTT: Thomas Valand på det norske bakerlandslaget kommer med gode tips til bollebaksten. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hele Norges coronakart