Professor om nylanseringen

Professor: - Freia tar en høy risiko med det nye påskeegget

Det er over en måned til påske - men allerede koker det rundt årets sjokolade-påskeegg.

ALLEREDE PÅ PLASS: Det nye Oreo-egget fra Freia er allerede på plass i en rekke butikker. Foto: Lars O Gulbrandsen
ALLEREDE PÅ PLASS: Det nye Oreo-egget fra Freia er allerede på plass i en rekke butikker. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For tre år siden gikk professor Tor Andreassen ved NHH ut og fortalte om hvordan stadig flere selskaper kutter ut palmeolje etter press fra forbrukerne. Den høyt respekterte eksperten er forundret over at Freia fortsatt bruker palmeolje i sitt originale påskeegg.

Også i det splitter nye Oreo-egget inngår ingrediensen som konkurrenten Nidar i fjor faset ut fra sin oppskrift.

- Freia tar en høy risiko med det nye påskeegget, framholder Andreassen overfor Dagbladet.

EKSPERT: Professor Tor Andreassen ved NHH
EKSPERT: Professor Tor Andreassen ved NHH Vis mer

Talspersonen for produsenten av Freia-sjokoladene svarer at palmeolje er viktig for å lage den unike, kremede konsistensen på innholdet i påskeeggene:

- Klar over bekymringer

- Dette vil være vanskelig å få til med andre, alternative oljer. Palmeolje er også fri for transfett som betyr at den er mer effektiv og et sunnere alternativ enn andre oljer, bedyrer Karin Senning i Mondelez International, produsenten bak Freia.

Freia mener at den beste måten å takle problemene i forbindelse med palmeolje er å fokusere på å gjøre produksjonen av oljen bærekraftig.

Noen matvarer som er blitt palmeoljefrie i 2017 og 2018

  1. Cookies fra Café Bakeriet – alle varianter (palmeoljefri i 2018)
  2. Nidar favoritter påske (ble palmeoljefri i 2017)
  3. Hobby (ble palmeoljefri i 2017)
  4. Krembanan (ble palmeoljefri i 2017)
  5. Mr. Lee nudler (palmeoljefri i 2017)
  6. Kjeks: Kaptein, Cremekjeks sitron, Sætres beste, Frokost og Pepita (palmeoljefri i 2017)

Kilde: Regnskogfondet

- Vi er fullstendig klar over forbrukernes bekymringer for bærekraftighet og helse. Vi engasjerer leverandører til å drive denne endringen sammen. Det er viktig å poengtere at alternativene til palmeolje ofte er mer helseskadelige (mer mettet fett), eller krever større landareal for produksjon, understreker Senning i Mondelez International.

Professor Tor Andreassen mener fortsatt at Freia står igjen med en risiko rundt merkenavnet i form av et tillitsbrudd ved at de ikke vil kundenes beste:

- For om de ville det, ville ha valgt en annen olje.

- Hva synes du om Freias forklaring?

- Den er interessant i den forstand at de prøver å vri det over på sensoriske ting ved produktet og økologi (arealeffektiv plante). De fleste konsumenter som husker saken fra 2015, vil nok bare høre lavere kostnader i produksjon og høyere margin for å tjene mer penger og at disse argumentene ikke endrer deres negative assosiasjoner til palmeolje, mener professoren.

Daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet reagerer kraftig på Freias påskeegg anno 2018. Ifølge hans organisasjon er etableringen av palmeoljeplantasjer i dag den største trusselen mot regnskogen i Sørøst-Asia, spesielt i Indonesia og Malaysia. Disse to landene dominerer det internasjonale markedet for palmeolje, og står for 85-90 prosent av palmeoljeproduksjonen globalt.

AVSKOGING: Palmeoljeplantasjene i Malaysia (bildet) og Indonesia utgjør en stor trussel mot regnskogen. Foto: Regnskogfondet
AVSKOGING: Palmeoljeplantasjene i Malaysia (bildet) og Indonesia utgjør en stor trussel mot regnskogen. Foto: Regnskogfondet Vis mer

- Freia nekter å høre på forbrukerpresset og tviholder på palmeoljen i påskeeggene. Samtidig fører de forbrukerne bak lyset med påstander om at de kan garantere at påskeeggene ikke bidrar til å ødelegge regnskogen. Det har de ikke noe grunnlag for å hevde. Forbrukerne bør få vite at påskeeggene til Freia kan være et lite stykke ødelagt regnskog. For oss er det blitt en påsketradisjon at vi går ut og kritiserer Freia for dette. Vi skulle gjerne vært den tradisjonen for uten, men vi kommer aldri til å gi oss, sier Løvold.

Mye bedre i Norge

GIR SEG IKKE: Lars Løvold i Regnskogfondet mener det har blitt en påsketradisjon å kritisere Freia for å bruke palmeolje. Foto: Regnskogfondet
GIR SEG IKKE: Lars Løvold i Regnskogfondet mener det har blitt en påsketradisjon å kritisere Freia for å bruke palmeolje. Foto: Regnskogfondet Vis mer

Ifølge palmeoljeguiden er bruken av palmeolje i norsk mat redusert med over to tredjedeler. Norgesgruppen, Rema 1000 og Orkla er blant de norske bedriftene som har gjort mest for å redusere bruken av palmeolje og som deltar aktivt i kampen mot regnskog-ødeleggelse. I 2015 fikk fondet, etter flere års press, Freia til å fjerne palmeolje fra Kvikklunsj.

- Palmeoljeproduksjon er hovedårsaken til at regnskogen i Indonesia og Malaysia ødelegges. Da vi lanserte palmeoljeguiden i 2012 var det palmeolje i svært mange matvarer på det norske markedet. Noen inneholdt så mye som 30-80 prosent palmeolje. De verste produktkategoriene var margarin, sjokolade, kjeks, taco og nudler. I dag har nesten alle matprodusentene tatt ansvar, sier Lars Løvold.

Mondelez framholder at deres standpunkt hele tiden har vært å bruke palmeolje i enkelte av produktene, så lenge produksjonen skjer på en bærekraftig måte, og at oljen er 100 prosent RSPO-sertifisert.

VERDENS NATURFOND: Ingrid Lomelde i WWF (Foto: WWW Verdens naturfond/Ivan Tostrup)
VERDENS NATURFOND: Ingrid Lomelde i WWF (Foto: WWW Verdens naturfond/Ivan Tostrup) Vis mer

- Premierer bærekraft

Mondelez er en av verdens største sjokoladeprodusenter og kjøper en høy andel av kakaoen som produseres i verden. Gjennom programmet Cocoa-Life endrer selskapet verdikjeden av kakao ved å gi kakaobøndene muligheter til å skape et samfunn i vekst. Innen 2022 er planen å investere 400 millioner dollar i seks utvalgte land. Les mer på www.cocoalife.org

- Dette betyr at vi tar avskogingen på høyeste alvor, og vi mener, i likhet med organisasjoner som Greenpeace og WWF, at boikott ikke er løsningen, sier Karin Senning i Mondelez International.

For og mot

Miljøpolitiske leder Ingrid Lomelde i WWF Verdens naturfond bekrefter at en rapport deres tyske søsterorganisasjon har laget, påpeker at det ikke bare rett fram er å erstatte palmeolje med andre typer olje - dette fordi førstnevnte produksjon gir betydelig større utbytte per arealenhet sammenliknet med soya, raps, solsikke og kokos.

- Samtidig er en stor utfordring ved palmeoljeproduksjonen i blant annet Indonesia at det er manglende reguleringer og manglende implementering av lovverk i kombinasjon med korrupsjon, noe som medfører at hensyn til natur, klima og lokalsamfunn i mange tilfeller blir kraftig redusert. Om større andel av produksjonen blir sertifisert og at selskap implementerer skikkelige, bærekraftige prosedyrer, vil det kunne bedre situasjonen noe, sier Lomelde til Dagbladet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer