Bruk aluminiumsfolien riktig

Professor: - Ikke gjør dette!

Ikke gi barnet ditt mat med sitron som er tilberedt i aluminiumsfolie.

VENT MED SITRONEN: Vent med å tilsette sitron eller hvitvin på laksen til den er ferdig stekt, når du bruker aluminiumsfolie eller aluminiumsformer. Foto: Shutterstock/NTB SCANPIX
VENT MED SITRONEN: Vent med å tilsette sitron eller hvitvin på laksen til den er ferdig stekt, når du bruker aluminiumsfolie eller aluminiumsformer. Foto: Shutterstock/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aluminiumsfolie er kjekt å ha i skuffen og folie finnes i de fleste norske kjøkken. Nå advarer professor ved Senter for mattrygghet Per Einar Granum mot å bruke aluminiumsfolie sammen med sitron.

- Nyere forsking viser at ganske små mengder syre sammen med aluminiumsfolie og mat er uheldig, sier Granum og referer til en amerikansk studie.

EKSPERT PÅ HOLDBARHET: Professor Per Einar Granum, startet Senter for mattrygghet, NMBU, Veterinærhøgskolen.
EKSPERT PÅ HOLDBARHET: Professor Per Einar Granum, startet Senter for mattrygghet, NMBU, Veterinærhøgskolen. Vis mer

Favorittmiddag

Den nye studien kommer nok overraskende på mange som både bruker aluminiumsfolie til å ovnsbake laks og under sommerens grilling.

Veldig mange oppskrifter inkluderer både sitron og hvitvin, men det er nettopp disse syrene som skaper problemer, ifølge studien.

- Syren gjør at aluminium trekker inn i maten, forteller Granum.

- Det er først i de seineste åra vi har kunnet lese en advarsel på foliepakken at salt og syre ikke er heldig sammen med mat i folie. Dette er det mange som ikke vet, sier professoren.

Samtidig understreker Granum at bruk av aluminiumsfolie er helt ufarlig når man ikke tilsetter sure eller salte produkter.

Det er små mengder aluminium i mat

Aluminium er en av de mest vanlige metaller på jorda. I sin naturlige tilstand er det bundet til andre elementer som fosfat og sulfat i jord, bergarter og leire. Det finnes imidlertid også i små mengder i luften, vannet og i maten. Aluminium finnes dessuten naturlig i de fleste matvarer inkludert frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, korn og meieriprodukter.

- Vårt råd er å alltid følge bruksanvisningen på produktene. Hvis det ikke står annet i bruksanvisningen, er et generelt råd å unngå bruk av aluminiumholdig materiale i direkte kontakt med sure og salte næringsmidler, sier Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver, seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

Det er viktig at å lese bruksanvisning på innpakningen. Julie Tesdal Håland, Mattilsynet

Bruksbegrensninger

Det har kanskje gått mange hus forbi, men på foliepakkene er det en liten veiledning.

Her advares det mot bruk av sterkt saltede matvarer og sure produkter.

Sure matvarer, som syltede rødbeter og agurker, kan oppløse aluminiumen. Da kan metallet overføres til maten. Dette gjelder også saft av sitrusfrukter, vin og eddik.

LITEN SKRIFT: Les bruksanvisningen på aluminiumspakken, for den inneholder viktig informasjon om bruksbegrensinger. Foto: Aase Dotterud
LITEN SKRIFT: Les bruksanvisningen på aluminiumspakken, for den inneholder viktig informasjon om bruksbegrensinger. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Aluminiumsformer

Når vi griller bruker vi ofte aluminiumsformer. Dette er svært vanlig både for kjøtt og fisk.

Det gjelder ikke bare folie vi kjøper, men ofte kommer ferdigmat i ferdige aluminiumsformer. De er gjerne krydret og marinert og klar for tilberedning.

Dette er både praktisk og gir godt stekeresultat. Men det skjer det samme med aluminiumsformene som med folien når syre tilsettes.

Velg riktig emballasje:

  • Du kan ta forholdsregler for å unngå helse- og miljøskadelige stoffer i matemballasje.
  • Bruk emballasjen til det den er beregnet for som oppvarming eller frysing.
  • Bruk emballasje som er egnet for å komme i kontakt med mat.
  • Se etter glass- og gaffelsymbolet eller tekst som sier at det er egnet for mat.

Kilde: Mattilsynet

Små barn

I studien går det fram at det er særlig viktig at små barn ikke spiser mat som er laget i aluminiumsfolie eller aluminiumsformer hvor maten er tilsatt for eksempel sitronsaft.

Så lite som 10 ml sitronsaft på en porsjon fisk på 200 g avgir aluminium til maten. Blir slik mat servert ofte kan det være uheldig for barn.

Derfor er professor Granums beste råd å først tilberede maten og når den er ferdig, fjerne den fra aluminiumsfolien eller formen. Drypp så på syre som for eksempel, sitronsaft, eddik eller hvitvin.

Granum forteller også at når matvarene varmebehandles går prosessen fortere.

- Når vi griller blir det gjerne høye temperaturer og da vil syrereaksjonen med aluminium gå enda fortere og overføres til maten.

Du kan pakke mat med sitron inn i bakepapir og så inn i aluminiumsfolie. Da unngår du at maten får kontak med folien. Foto: Dagbladet
Du kan pakke mat med sitron inn i bakepapir og så inn i aluminiumsfolie. Da unngår du at maten får kontak med folien. Foto: Dagbladet Vis mer

Er aluminium farlig?

Aluminiumsfolie anses ikke for farlig, men det kan øke aluminiuminnholdet i dietten med en liten mengde. Det er umulig å fjerne aluminium helt fra kostholdet, men man kan minimere bruken.

- Det er gjort dyreforsøk som viser at i høye doser langvarig inntak av aluminium gir skader, men negative effekter på forsøksdyr kan ikke overføres direkte til mennesker. Det er likevel en indikasjon på at for store doser av aluminium kan være skadelig, sier Håland i Mattilsynet.

Tilsett syrlige smaker når maten er ferdig Professor Per Einar Granum

Da du sannsynligvis spiser langt under mengden aluminium som anses som trygt, bør det ikke være nødvendig å fjerne aluminiumsfolie fra matlagingen.

Alluminiumsfolie er ufarlig:

Bruker du aluminiumsfolie uten å tilsette sure eller salte produkter, er det ufarlig å bruke folien.

Kilde: Helsenorge.no

Den daglige eksponeringen for aluminium som du har gjennom mat og matlaging, anses som trygt. Dette skyldes at friske mennesker effektivt kan skille ut små mengder aluminium som kroppen absorberer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og Food and Drug Administration (FDA) har avtalt at nivåer under to milligram per kilo kroppsvekt per uke sannsynligvis ikke forårsaker helseproblemer. Det antas at de fleste forbrukere får i seg mye mindre enn dette.

Symbolet glass og gaffel betyr at emballasjen er egnet for matvarer.
Symbolet glass og gaffel betyr at emballasjen er egnet for matvarer. Vis mer

Les også:

Hvilken side av folien skal inn mot maten?

De fleste av oss kaster glasset feil sted

Slik blir du grillmester

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer