Bruk aluminiumsfolien riktig

Professor: - Ikke gjør dette!

Ikke gi barnet ditt mat med sitron som er tilberedt i aluminiumsfolie.

VENT MED SITRONEN: Vent med å tilsette sitron eller hvitvin på laksen til den er ferdig stekt, når du bruker aluminiumsfolie eller aluminiumsformer. Foto: Shutterstock/NTB SCANPIX
VENT MED SITRONEN: Vent med å tilsette sitron eller hvitvin på laksen til den er ferdig stekt, når du bruker aluminiumsfolie eller aluminiumsformer. Foto: Shutterstock/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aluminiumsfolie er kjekt å ha i skuffen og folie finnes i de fleste norske kjøkken. Nå advarer professor ved Senter for mattrygghet Per Einar Granum mot å bruke aluminiumsfolie sammen med sitron.

- Nyere forsking viser at ganske små mengder syre sammen med aluminiumsfolie og mat er uheldig, sier Granum og referer til en amerikansk studie.

Favorittmiddag

Den nye studien kommer nok overraskende på mange som både bruker aluminiumsfolie til å ovnsbake laks og under sommerens grilling.

Veldig mange oppskrifter inkluderer både sitron og hvitvin, men det er nettopp disse syrene som skaper problemer, ifølge studien.

- Syren gjør at aluminium trekker inn i maten, forteller Granum.

- Det er først i de seineste åra vi har kunnet lese en advarsel på foliepakken at salt og syre ikke er heldig sammen med mat i folie. Dette er det mange som ikke vet, sier professoren.

Samtidig understreker Granum at bruk av aluminiumsfolie er helt ufarlig når man ikke tilsetter sure eller salte produkter.

Det er små mengder aluminium i mat

Aluminium er en av de mest vanlige metaller på jorda. I sin naturlige tilstand er det bundet til andre elementer som fosfat og sulfat i jord, bergarter og leire. Det finnes imidlertid også i små mengder i luften, vannet og i maten. Aluminium finnes dessuten naturlig i de fleste matvarer inkludert frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, korn og meieriprodukter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer