<strong>SMERTENS BARN:</strong> At vaskekluten er en bakteriespreder, og at man trygt kan spise mat som ikke har ligget mer enn fem sekunder på gulvet, er to av mange kjøkkenmyter som skal undersøkes av europeiske forskere. Foto: Shutterstock
SMERTENS BARN: At vaskekluten er en bakteriespreder, og at man trygt kan spise mat som ikke har ligget mer enn fem sekunder på gulvet, er to av mange kjøkkenmyter som skal undersøkes av europeiske forskere. Foto: Shutterstock Vis mer

Forskere avslører nordmenns kjøkken- og mattabber:

Professor: - Uvaner på kjøkkenet gjør nordmenn syke

Et forskningsprosjekt skal kartlegge hvordan nordmenns kjøkkenvaner og -uvaner gjør oss syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trodde du at skjærebrettet i tre var bakteriedrepende, og at det er bra for magen med en daglig liten feriedram? At alle bakterier i maten dør når du fryser den, og at norsk mat er tryggere enn utenlandsk?

Da er du ikke alene. Dette er bare noen av «matmytene», eller kjerringrådene, som forskere i Norge og i 13 andre land i disse dager jobber for å samle inn, vurdere - og deretter eventuelt ta livet av.

Temaet for det internasjonale forskningsprosjektet er sammenhengen mellom dårlig kjøkkenhygiene - og sykdom og død. Nesten 40 prosent av alle typer matforgiftning, eller det helsemyndighetene kaller «matbåren sykdom» i Norge, skyldes forhold som du og jeg råder over i eget kjøkken.

<strong>MYTEKNUSER:</strong> Nina Veflen, professor ved Handelshøyskolen BI skal finne ut hvilke kjøkkenvaner som gjør nordmenn syke. Foto: BI
MYTEKNUSER: Nina Veflen, professor ved Handelshøyskolen BI skal finne ut hvilke kjøkkenvaner som gjør nordmenn syke. Foto: BI Vis mer

- Til nå har forskningen på dette temaet i stor grad dreid seg om hva matindustrien og dagligvarehandelen kan gjøre for å bedre mattryggheten, og slik forebygge matbåren sykdom i befolkningen. Nå vil vi konsentrere oppmerksomheten om det som skjer når maten blir med hjem, og vi skal tilberede den i eget kjøkken, opplyser professor ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, Nina Veflen. Veflen er også tilknyttet matforskningsinstituttet Nofima, som koordinerer det internasjonale forskningsprosjektet.

En knert for fordøyelsen

Hun har allerede samlet inn en god del norske kjøkkenmyter. De aller fleste har hun og kollegene umiddelbart kunne sette på listen over «usanne», men noen forestillinger er det mer hold i:

- Ikke alle myter er enten sanne eller usanne. Noen myter vil alltid ha en viss grad av sannhetsgehalt i seg. Problemstillingen er ofte litt mer kompleks, sier Veflen.

VIL HA DINE KJØKKENMYTER

Har du noen kjerringråd, vaner eller rutiner fra egen hverdag, som har med kjøkken, mat og matlaging å gjøre? Da vil professor Nina Veflen gjerne høre om dem. Klikk her!

Hvis egget flyter i et glass med vann, for eksempel, er dette et tegn på at egget er dårlig. Samtidig betyr ikke dette at et egg som ikke flyter er 100 prosent sikkert å spise.

Et annet eksempel er det hun kaller «nordmenns favorittmyte» når de er på reisefot.

- Mange tar seg en feriedram fordi det skal være bra for magen, og forebygge matforgiftning. Her er mikrobiologene tilbøyelige til å være enig i at dette til en viss grad stemmer. En liten, skarp en kan nemlig senke ph-verdien i magen, og dette vil igjen bidra til å drepe noen bakterier.

Myten om at det er greit å spise mat som har ligget på gulvet i mindre enn fem sekunder, tar hun derimot livet av.

- Selv om man kysser maten etter at man har plukket den opp, slik man gjør i Hellas, skal man ikke spise den, hvis den har ligget på gulvet. I hvert fall ikke hvis man vil være helt sikker på å ikke bli syk.

Norske kjøkkenmyter

Veflen og hennes kolleger er i full gang med å samle inn norske kjøkkenmyter, kjerringråd, vaner og forestillinger omkring mat, kjøkken og matlaging. Her er noen av mytene nordmenn tror på, som ifølge professoren ikke stemmer overens med virkeligheten:

 • Alle bakterier drepes når maten fryses.
 • Vi har så ren bakterieflora i Norge at vi blir lettere matforgiftet.
 • Manglende eksponering av bakterier fører til allergi.
 • Økologisk er tryggere enn konvensjonell dyrket mat.
 • Bestrålt mat skal ikke spises.
 • Vi kan lukte og smake om maten er dårlig.
 • Det er ikke forskjell på holdbar til og best før.
 • Å spise kjøtt er farligere enn fisk.
 • Fersk mat er alltid bedre enn frossen mat.
 • Sitron/ lime/ chili dreper bakterier.
 • Skjærebrett i tre er bakteriedrepende.
 • E-stoffer bør alltid unngås.
 • Hjemmelaget mat er tryggere enn industrimat.
 • Å aldri spise salt er det beste.

Skal bli lettere å gjøre ting riktig

Veflen og hennes forskerkolleger skal studere hva som faktisk er de rådende mytene og matlagingsvanene til folk over hele Europa. Og når vanene ikke samsvarer med myndighetenes råd, vil de finne ut av hvorfor. Oppgaven til det tverrfaglige forskerteamet av naturvitere, teknologer, mikrobiologer, sosiologer, arkitekter og designere, er deretter å gjøre det enklere for folk å gjøre ting riktig.

For selv om folk vet hva som er riktig, er det likevel ikke alltid like lett å følge opp alt i praksis. Også Veflen kan ha problemer med dette av og til, medgir hun:

OPS! - I Hellas kysser man mat som har falt på gulvet, og som er plukket opp innen fem sekunder, forteller professor Veflen. Foto: Shutterstock
OPS! - I Hellas kysser man mat som har falt på gulvet, og som er plukket opp innen fem sekunder, forteller professor Veflen. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg har nok bedt barna mine om å blåse på brødskiva som falt på gulvet, og om deretter å spise den. Og selv om jeg vet at kjøtt helst skal ligge nederst i kjøleskapet, er det ikke alltid det ser slik ut i mitt kjøleskap, innrømmer professoren.

Veflen ser det som svært sannsynlig at vi har kjøkkenvaner som gjør at vi kan bli eksponert for sykdomsframkallende bakterier, virus eller parasitter.

VIL HA DINE KJØKKENMYTER

Har du noen kjerringråd, vaner eller rutiner fra egen hverdag, som har med kjøkken, mat og matlaging å gjøre? Da vil professor Nina Veflen gjerne høre om dem. Klikk her!

- Mange tenker kanskje at alt jo har gått bra hittil. Jeg har aldri blitt matforgiftet, så det jeg gjør må jo være riktig. Men ikke alle tenker over at den urolige magen kanskje skyldes dårlige vaner på kjøkkenet.

Noen glemmer også at tidene skifter, og at det som var trygt å spise før, ikke er like trygt i dag.

- Man gjør det man gjorde i barndommen. Spiser sukkerertene rå, for eksempel. Men i dag importeres ofte sukkerertene fra fjerntliggende land, som har helt andre bakteriekulturer enn våre egne. Derfor anbefaler myndighetene i dag å varmebehandle sukkerertene, noe mange ikke er klar over.

FORSKNINGSPROSJEKTET

 • Nesten 40 prosent av matbårne sykdomsutbrudd/matforgiftning i Norge skyldes forhold som du og jeg råder over i eget kjøkken. Dårlig hygiene og utilstrekkelig varmebehandling er hovedårsakene til at vi blir eksponert for sykdomsfremkallende bakterier, virus eller parasitter.
 • Fem sykdomsfremkallende mikroorganismer står for 70 prosent av alle matbårne sykdommer i Europa: Salmonella, Campylobacter, Norovirus, Listeria og Toxoplasma.
 • 31 forskningspartnere i 14 land skal over fem år forske på temaet, og bidra til redusert helsefare fra matbårne sykdommer. Det europeiske forskningsprosjektet «SafeconsumE» koordineres av Nofima.
 • Målet for det tverrfaglige forskningsteamet er å identifisere de enkelte landenes matlagingsvaner. Der vanene ikke stemmer overens med myndighetenes anbefalinger, skal forskerne finne ut av hva dette skyldes, og hvordan vanene kan endres. I Norge deltar blant annet Høyskolen i Oslo og Akershus, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Designit, Keep-it og Ikea. Andre aktører, som Nortura, Mattilsynet og Matvett bidrar også til det EU-finansierte prosjektet, som koordineres av Nofima.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer