Forskere avslører nordmenns kjøkken- og mattabber:

Professor: - Uvaner på kjøkkenet gjør nordmenn syke

Et forskningsprosjekt skal kartlegge hvordan nordmenns kjøkkenvaner og -uvaner gjør oss syke.

SMERTENS BARN: At vaskekluten er en bakteriespreder, og at man trygt kan spise mat som ikke har ligget mer enn fem sekunder på gulvet, er to av mange kjøkkenmyter som skal undersøkes av europeiske forskere. Foto: Shutterstock
SMERTENS BARN: At vaskekluten er en bakteriespreder, og at man trygt kan spise mat som ikke har ligget mer enn fem sekunder på gulvet, er to av mange kjøkkenmyter som skal undersøkes av europeiske forskere. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trodde du at skjærebrettet i tre var bakteriedrepende, og at det er bra for magen med en daglig liten feriedram? At alle bakterier i maten dør når du fryser den, og at norsk mat er tryggere enn utenlandsk?

Da er du ikke alene. Dette er bare noen av «matmytene», eller kjerringrådene, som forskere i Norge og i 13 andre land i disse dager jobber for å samle inn, vurdere - og deretter eventuelt ta livet av.

Temaet for det internasjonale forskningsprosjektet er sammenhengen mellom dårlig kjøkkenhygiene - og sykdom og død. Nesten 40 prosent av alle typer matforgiftning, eller det helsemyndighetene kaller «matbåren sykdom» i Norge, skyldes forhold som du og jeg råder over i eget kjøkken.

- Til nå har forskningen på dette temaet i stor grad dreid seg om hva matindustrien og dagligvarehandelen kan gjøre for å bedre mattryggheten, og slik forebygge matbåren sykdom i befolkningen. Nå vil vi konsentrere oppmerksomheten om det som skjer når maten blir med hjem, og vi skal tilberede den i eget kjøkken, opplyser professor ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI, Nina Veflen. Veflen er også tilknyttet matforskningsinstituttet Nofima, som koordinerer det internasjonale forskningsprosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer