Må behandles med forsiktighet

Professor advarer: - Ikke varm opp pastaen fra i går

Få er klar over hvor farlig det er å spise pasta eller ris som først er kokt, og deretter blitt stående på kjøkkenbenken i romtemperatur.

PASS DEG FOR PASTA: Vær obs når du skal ta vare på rester av pastamiddagen. Foto: Synøve Dreyer
PASS DEG FOR PASTA: Vær obs når du skal ta vare på rester av pastamiddagen. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når vi lager middag, kan det være vanskelig å beregne hvor mye som blir spist. De fleste opplever å ha rester igjen, som må tas vare på. Både pasta og ris settes ofte på kjøkkenbenken og av og til glemmer vi å sette maten inn i kjøleskapet. Restene blir stående i romtemperatur natten over. Det er ikke bra ifølge forskerne.

Bakteriesporer

Dagbladet kontaktet professor Per Einar Granum ved NMBU veterinærhøgskolen og som jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi.

- Ris og pasta inneholder relativt store mengder bakteriesporer som overlever koking, sier Granum.

Han forklarer at alle aktive bakterier blir drept i kokeprosessen, men at sporene kan leve videre ved optimal temperatur som er fra 10-48 grader. Sporene utvikler seg altså i romtemperatur. Under vekst i pasta og ris danner enkelte sporedannende bakterier et varmestabilt giftstoff (toksin).

- De fleste tror kanskje at når en matvare er kokt så er den trygg, men mange forbrukere er ikke klar over at sporedannende bakterier kan overleve gjennom sporene, forteller Granum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer