Meninger

Professor advarer mot halloween: - Få tenker på hvor vondt mange barn har det etterpå

- Det beste som kan skje med altfor mye godter i bøtta, er at barna kan bli kurert.

EKSPERT: Knut-Inge Klepp er direktør ved Folkehelseinstituttet og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo
EKSPERT: Knut-Inge Klepp er direktør ved Folkehelseinstituttet og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har lyst til å starte med to ting: Først si at jeg synes folk skal tenke på halloween onsdag som en finfin dag for å vektlegge det spennende og sosiale som mange barn forbinder med denne datoen. Så vil jeg advare mot halloween til alle som tenker på å lesse seigmenn, sjokolade og annet snop i bøttene på barna som ringer på døra. Få tenker på hvor vondt mange barn har det etterpå, enten de er hypre, har vondt i magen eller sliter med å sove grunnet sukkeroverdosen …

Som del av budsjettforliket sist høst, økte Stortinget avgiften på brus, sjokolade- og sukkervarer. Dette har ført til skarpe reaksjoner fra næringslivet. NHO Mat og drikke brøt samarbeidet med myndighetene om å redusere sukkerinntaket, og avgiftsøkningen er klaget inn for EØS-avtalens tilsynsorgan ESA. Hvorfor reageres det så sterkt, og hvorfor er prisvirkemiddelet et godt tiltak for å redusere sukkerinntaket spesielt blant barn og unge?

Sukkerforbruket

I Norge har forbruket av sukker gått ned fra om lag 43 til 27 kilo per innbygger per år siden år 2000. Innholdet av tilsatt sukker er redusert fra 17 til 12 energiprosent i samme periode, men fortsatt er sukkerinntaket høyere enn anbefalt. Helsedirektoratet anbefaler at maks 10 prosent av energien kommer fra tilsatt sukker. Ifølge WHO vil en reduksjon til under 5 prosent av totalt energiinntak fra tilsatt sukker gi ytterligere helsemessige fordeler. Barn og unge har spesielt høyt sukkerinntak, samtidig som de også er mest utsatt for de negative helsekonsekvensene ved å få i seg mye energi gjennom næringsfattig mat og drikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer