PÅ OSLO-FESTIVAL: Onsdag i forrige uke ble Astrid Bjerkås tilbudt denne rosa hamburgeren under Over Oslo-festivalen. Foto: Privat
PÅ OSLO-FESTIVAL: Onsdag i forrige uke ble Astrid Bjerkås tilbudt denne rosa hamburgeren under Over Oslo-festivalen. Foto: PrivatVis mer

Utgjør stor risiko

Professor advarer mot hamburger-tabben mange gjør: - Det er stor gambling

Advarer mot E.coli-bakterien.

– «Over Oslo» er en kjempefin festival, men det er for dårlig at de serverer hamburgere som er rå inni. Jeg håper at de skjerper rutinene sine, slik at ingen blir syke, for maten du får kjøpt på denne festivalen er egentlig veldig god, sier Astrid Bjerkås (43).

PÅ FESTIVAL: Astrid Bjerkås ble servert hamburger som var rå inni. Foto: Ellen Bjerkås
PÅ FESTIVAL: Astrid Bjerkås ble servert hamburger som var rå inni. Foto: Ellen Bjerkås Vis mer

Bjerkås var på festivalen «Over i Oslo» på åpningsdagen, onsdag 20. juni. Der ble hun servert hamburger som var langt fra ferdigstekt.

– Musikkfestivaler serverer mat til tusenvis av mennesker. Det er et stort ansvar. Som festivalgjenger vil jeg være sikker på at arrangørene kan det som skal til for å sikre at gjestene får trygg mat. Jeg oppfordrer derfor alle som serverer mat på festivaler i sommer til å steke hamburgerne sine ordentlig. Sommer og festival er best uten magesjau, konstaterer Bjerkås som tidligere har jobbet i Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Hun er også medforfatter av boka Bra mat, der forskere forteller om hva som er sunt og trygt å spise – og hva man bør være oppmerksom på:

– Hos noen gir smitte med E. coli-bakterien en ukomplisert diaré. Andre kan få blodig diaré som kan utvikle seg til kronisk nyresvikt. Dette gjelder spesielt barn som er yngre enn 10 år, eldre over 70 år og de som har et immunsystem som ikke fungerer optimalt. Det er ikke for ingenting at denne E. coli-bakterien også kalles for hamburgerbakterien, og vi har hatt dødsfall også i Norge, forteller hun.

Les festivalledelsens svar lenger ned i artikkelen.

Professor Yngvild Wasteson ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet er en av Norges fremste ekspert på bakterier som oppstår i blant annet mat, og hun reagerer sterkt på hamburgeren Dagbladet har bilde av:

EKSPERT: Professor Yngvild Wasteson. Foto: NMBU
EKSPERT: Professor Yngvild Wasteson. Foto: NMBU Vis mer

– Det er en stor helserisiko å spise en hamburger som er stekt så lite, og i verste fall kan en rosa hamburger utvikle seg til en dødelig middag. Årsaken er nemlig E.-coli-bakteriene som bare forsvinner ved gjennomsteking.

Utfordrende med kjøttdeig

– Hvorfor går det greit å spise en biff som er rosa inni, men ikke en tilsvarende burger?

– Forklaringen er som følger: Den spesielt farlige varianten av E. coli-bakterien kan finnes i tarmen hos friske storfe. Når dyrene kommer på slakteriet, kan bakteriene overføres gjennom hele slakteprosessen. Så lenge biffen er tilstrekkelig stekt på utsida, blir den tilnærmet steril på innsida. Men når man lager kjøttdeig, blir bakteriene på overflaten av kjøttstykkene jevnt fordelt i hele produktet. Da hjelper det ikke at overflaten er stekt, hvis ikke temperaturen også har vært høy nok i midten, forklarer professoren.

Husk å varme steinen opp fra kald grill, eller så er sjansen stor for at den sprekker. Oppskriften finner du her: Vis mer Vis mer

Med festivalsommeren som står for døra, der det dukker opp en rekke sporadiske mattilbud, ønsker mattrygghets-eksperten å rope et ekstra varsko:

– E.-coli-bakteriene er kjempeskumle, for man trenger ikke å bli smittet av så mange for å bli alvorlig syk. Det er helt uforsvarlig – og unødvendig – å selge rosa hamburgere, uansett hvor trendy det måtte være. Det er ikke noe gourmetmåltid i verden som kompenserer for muligheten for å få i seg farlige bakterier, fastslår professor Yngvild Wasteson.

– Det er særlig barn og eldre som er i risikosonen for å bli syke?

Årsrapporten fra Folkehelseinstituttet viser at stadig flere blir rammet av E.-colibakterier i Norge, uten at man klarer å spore opp kildene til utbruddet. Så mitt svar er at alle kan bli syke, selv om du har rett i at gruppene du nevner er særlig utsatte. For et par år siden bidro E.-coli i spirer til at mange ble alvorlig syke i Tyskland, og da var det voksne kvinner som ble mest rammet.

– Hva er ditt råd til alle hamburgerglade nordmenn?

– Pass på at den er gjennomstekt. Blir du servert en som er rosa, så klag! oppfordrer Wasteson.

Ukjent med problemer

Daglig leder Jon Kloster i selskapet Grefsenkollen Drift A/S – som står bak «Over Oslo» – sier at selskapet ikke tidligere har opplevd klager på hamburgerne sine. Torsdag kveld var Mattilsynet på tilsyn, og fant intet klanderverdig. Det bekrefter også Mattilsynet overfor Dagbladet:

– Våre hamburgere skal serveres enten som medium eller well done. Dersom noen har fått en burger som er råere enn det, har det skjedd en feil, sier Kloster.

I løpet av festivalens to første dager ble det solgt over fem tusen hamburgere, basert på en egen oppskrift utviklet av kjøtthandler Strøm-Larsen.

– Kjøttdeigen har ikke vært frosset før den kommer hit, men i samarbeid med kjøkkensjefen gikk vi fredag gjennom rutinene med våre medarbeidere – slik at produktene stekes tilstrekkelig.

Etter hva Dagbladet kjenner til, vil Mattilsynet denne uka komme med oppdaterte råd rundt tilberedning av denne type mat.