Miljøgiftene i maten langt farligere enn antatt:

Professor bekymret over funn i fet fisk: - Ville tenkt meg nøye om

Alarmerende funn i ny EU-rapport kan endre norske kostråd.

LAKS: En ny EU-rapport konkluderer med at giftstoffene vi får i oss gjennom maten er mer helseskadelige enn tidligere antatt. Fet fisk er blant matvarene som inneholder mest miljøgifter. Foto: Shutterstock
LAKS: En ny EU-rapport konkluderer med at giftstoffene vi får i oss gjennom maten er mer helseskadelige enn tidligere antatt. Fet fisk er blant matvarene som inneholder mest miljøgifter. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra EUs mattrygghetsorgan, EFSA, konkluderer med at miljøgiftene vi får i oss gjennom maten er giftigere og mer helseskadelige enn tidligere antatt.

EFSA mener vi tåler mindre miljøgifter i maten enn vi hittil har trodd. Nå anbefaler EU-organet en dramatisk endring av grensene for tolerabelt inntak av miljøgiftene dioksiner og DL-PCB. EFSA mener at dagens grenseverdi er satt syv ganger for høyt.

De høyeste nivåene av dioksin og dioksinlignende PCB finner vi ifølge Folkehelseinstituttet i fet fisk, som laks, makrell, kveite og sild, samt fiskelever og brunmat i krabbe. Ost og husdyrkjøtt er også blant matvarene med høyere innhold av miljøgifter.

En viktig grunn til de nye anbefalingene er forskning som blant annet viser at miljøgifter påvirker menns sædkvalitet. Stoffene kan også gi lavere antall nyfødte gutter i forhold til jenter, påvirke utviklingen av tannemalje hos barn, svekke immunforsvaret og virke kreftframkallende, viser rapporten.

EFSAs rapport har satt tålegrensen for dioksiner så langt ned, først og fremst fordi studiene deres viser at gutter får vesentlig dårligere sædkvalitet seinere i livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer