Vegansk kosthold skaper debatt:

Professor reagerer på Gunhild-farsotten: - Vi er ikke skapt for å leve slik

Gunhild Stordalen får mer energi av plantebasert mat. Professor Birger Svihus fronter viktigheten av kjøtt, melk og egg.

KRITISERER VEGANSK KOSTHOLD: - For 100 år siden hadde du blitt syk og sannsynligvis dødd på grunn av mangelsykdommer om du over lang tid hadde latt være å spise kjøtt, egg, sjømat og melk, sier professor Birger Svihus. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISERER VEGANSK KOSTHOLD: - For 100 år siden hadde du blitt syk og sannsynligvis dødd på grunn av mangelsykdommer om du over lang tid hadde latt være å spise kjøtt, egg, sjømat og melk, sier professor Birger Svihus. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten om hvorvidt et vegansk kosthold er sunt for helse, miljø og dyrevelferd er i vinden som aldri før. Samtidig blir de kjøttfrie produktene stadig mer synlig i butikkhyllene, og fredagstacoen med kvernet karbonadedeig blir i mange hjem erstattet med linsetaco.

Det er mange som er opptatt av å redusere kjøttforbruket, og noen velger også å bli veganere. Et vegansk kosthold betyr at man verken spiser kjøtt, egg, melk eller fisk - mat av animalsk opprinnelse.

Professor ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet, Birger Svihus, er derimot klar i sin tale:

- Vi er ikke lagd for å ha et vegansk kosthold. For 100 år siden hadde du blitt syk og sannsynligvis dødd på grunn av mangelsykdommer om du over lang tid hadde latt være å spise kjøtt, egg, sjømat og melk, sier han til Dagbladet.

Å spise grønnsaker er sunt spesielt fordi de inneholder en rekke viktige stoffer, samtidig som de inneholder lite energi i form av karbohydrater eller fett. Men også animalske matvarer inneholder mange viktige stoffer, mener Svihus.

- Fisk, melk og egg gir oss for eksempel viktige stoffer som det finnes lite av, eller ingenting av, i grønnsaker, som vitamin D, B12, jod og langkjedede omega-3-fettsyrene, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer