Vil fjerne scampi fra sushi-brettet

Professor vil ha umiddelbar stans i salget av scampi i Norge: - Byr på store problemer

Mattilsynet har stoppet flere giftige forsendelser. - Selv den du kjøper i butikken byr på problemer, sier professor Ian Bryceson ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

SKEPTISK TIL SCAMPI: Professor Ian Bryceson advarer norske forbrukere mot konsekvensene ved å kjøpe kjempereker i butikken. Foto: NTB SCANPIX og BMBU
SKEPTISK TIL SCAMPI: Professor Ian Bryceson advarer norske forbrukere mot konsekvensene ved å kjøpe kjempereker i butikken. Foto: NTB SCANPIX og BMBU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I begynnelsen av juni ble det for første gang påvist E.-coli-bakterier som er resistente mot antibiotikumet kolistin i Norge. Bakteriene ble funnet i scampi importert fra Bangladesh.

Dagbladet er kjent med at flere forsendelser med store fryste reker (scampi) fra India og Vietnam er stoppet fra salg på det norske markedet, grunnet funn av Vibrio cholarea, bakterien som forårsaker kolera.

Vibrio ble påvist både i rå, skrellede reker og ferdigkokte reker. Tre av varepartiene ble prøvetatt ved grensekontroll og ble nektet tatt inn i landet. To av varepartiene var allerede på markedet og ble trukket, og et parti sushireker var sendt videre til Spania fra Norge.

Vibrio cholerae har sitt naturlige reservoar i vann, særlig i salt- og brakkvann i tempererte og tropiske strøk, hvor den er knyttet til spesielle alger og zooplankton. Trolig er det blitt brukt forurenset vann under skrelling eller etter koking.

Fagdirektør Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet opplyser i forbindelse med deres konkrete funn at bakteriene dør med god kjøkkenhygiene og vanlig varmebehandling. Spiser man scampi hvor resistensgenene ble påvist, er man også like frisk som før:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer