Vil fjerne scampi fra sushi-brettet

Professor vil ha umiddelbar stans i salget av scampi i Norge: - Byr på store problemer

Mattilsynet har stoppet flere giftige forsendelser. - Selv den du kjøper i butikken byr på problemer, sier professor Ian Bryceson ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

SKEPTISK TIL SCAMPI: Professor Ian Bryceson advarer norske forbrukere mot konsekvensene ved å kjøpe kjempereker i butikken. Foto: NTB SCANPIX og BMBU
SKEPTISK TIL SCAMPI: Professor Ian Bryceson advarer norske forbrukere mot konsekvensene ved å kjøpe kjempereker i butikken. Foto: NTB SCANPIX og BMBU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I begynnelsen av juni ble det for første gang påvist E.-coli-bakterier som er resistente mot antibiotikumet kolistin i Norge. Bakteriene ble funnet i scampi importert fra Bangladesh.

Dagbladet er kjent med at flere forsendelser med store fryste reker (scampi) fra India og Vietnam er stoppet fra salg på det norske markedet, grunnet funn av Vibrio cholarea, bakterien som forårsaker kolera.

Professor vil ha umiddelbar stans i salget av scampi i Norge: - Byr på store problemer

Vibrio ble påvist både i rå, skrellede reker og ferdigkokte reker. Tre av varepartiene ble prøvetatt ved grensekontroll og ble nektet tatt inn i landet. To av varepartiene var allerede på markedet og ble trukket, og et parti sushireker var sendt videre til Spania fra Norge.

Vibrio cholerae har sitt naturlige reservoar i vann, særlig i salt- og brakkvann i tempererte og tropiske strøk, hvor den er knyttet til spesielle alger og zooplankton. Trolig er det blitt brukt forurenset vann under skrelling eller etter koking.

SCAMPI-EKSPERT: Professor Ian Bryceson er svært skeptisk til produksjonen av kjempereker. Her i mudderet utenfor Malaysias største scampi-oppdrettsanlegg. Foto: Privat
SCAMPI-EKSPERT: Professor Ian Bryceson er svært skeptisk til produksjonen av kjempereker. Her i mudderet utenfor Malaysias største scampi-oppdrettsanlegg. Foto: Privat Vis mer

Fagdirektør Karen Johanne Baalsrud i Mattilsynet opplyser i forbindelse med deres konkrete funn at bakteriene dør med god kjøkkenhygiene og vanlig varmebehandling. Spiser man scampi hvor resistensgenene ble påvist, er man også like frisk som før:

- Faren oppstår dersom du får en infeksjon i kroppen, for da kan den være vanskelig å behandle, sier hun.

Både i Norge og Sverige jobbes det nå aktivt for å få innført et forbud mot salg av alle typer scampi. Globalt har produksjonen mellom 1990 og 2012 blitt mer enn tidoblet. Mesteparten produseres i Kina, Thailand og Vietnam.

Uenighet om sertifisering

- I Norge har konsumet også økt kraftig, og mye tyder på at scampi er en art som ikke egner seg for oppdrett. Den er sart, utsatt for sykdommer noe som gjør at antibiotikabruken går ut av kontroll, sier Pia A Gaarder i Framtiden i våre hender.

Ifølge organisasjonen er en scampi-produksjon knyttet til særskilte miljømessige og sosiale utfordringer med nedhugging av mangrove-skog, sykdomsutbrudd og altså antiobiotikabruk.

En hovedkonflikt her hjemme er knyttet til om den såkalte ASC-sertifiseringen er god nok og stiller strenge nok krav til bærekraft. WWF mener at ASC-sertifiserte scampi er bærekraftig produsert, mens Framtiden i våre hender vender tommelen ned:

- Vi stiller oss dermed bak svenske Naturskyddsforeningens holdning om at scampi som art ikke egner seg til masseproduksjon og at heller ikke miljømerkede eller sertifiserte scampi er produsert på en tilfredsstillende måte. Av den grunn anbefaler vi forbrukere å heller benytte seg av mer bærekraftige og miljøvennlige alternativer, som for eksempel norske reker, oppfordrer Gaarder.

Sakens kjerne

  • I Norge selges scampi som er produsert på ASC-sertifiserte anlegg.
  • ASC står for Aquaculture Stewardship Council og er en uavhengig organisasjon som setter like krav til produksjon. Norske butikkjeder har full tillit til ASC.
  • WWF mener ASC-standarden er god nok, men Framtiden i våre hender er skeptiske og mener scampi ikke egner seg til oppdrett. Svenske Naturskyddsforeningen deler skepsisen.

Forsker Ian Bryceson ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er meget skeptisk til ASC-merkingen.

- Det er en agenda drevet av industrivennlige miljøorganisasjoner. Sertifisering kunne være en bra ting om det var drevet på en helt annen måte, men slik er ASC ikke, fremholder han overfor Dagbladet.

ASC-MERKET: Scampiene som blant annet er til salgs på REMA 1000 får støtte hos noen organisasjoner, mens andre er svært skeptiske.
ASC-MERKET: Scampiene som blant annet er til salgs på REMA 1000 får støtte hos noen organisasjoner, mens andre er svært skeptiske. Vis mer

Ian Bryceson har forsket på scampi-produksjon i over 25 år, og har publisert en rekke artikler i vitenskapelige tidsskrifter, samt deltatt i faglig debatt. Han støtter Naturskyddsforeningen som har oppfordret alle svensker til å droppe scampi for godt og helst nå!

- Byr på problemer

- Jeg er helt enig med Naturskyddforeningens råd. Norske forbrukere kan være sikre på at scampien man kjøper i butikken skaper mangfoldige økologiske og sosiale problemer, både lokalt i landene de produseres i - også globalt i forhold til mat-usikkerhet og havforurensning, sier Bryceson.

Han presiserer at det er «tropiske scampi »- og ikke norske reker - han henviser til.

- Store deler av scampien vi importerer til Norge, kommer fra Vietnam, India og Bangladesh. Hva vet du om produksjonen i disse landene?

SKIPPA SCAMPI: Naturskyddforeningen i Sverige har påvirket blant annet svenske Coop til å droppe salg av kjemperekene.
SKIPPA SCAMPI: Naturskyddforeningen i Sverige har påvirket blant annet svenske Coop til å droppe salg av kjemperekene. Vis mer

- Produksjon i disse tre landene har vært problematisk, omdiskutert og konfliktfullt i mange år. Den bringer høy profitt til rike folk og selskaper, samt utenlandsk valuta til landene, men skaper mangfoldige økologiske og sosiale problemer for folk flest.

WWF støtter sertifiseringen

Verdens naturfond (WWF) har imidlertid en annen holdning til ASC-sertifiseringen.

- Vi deler bekymringene knyttet til miljøutfordringene ved tradisjonelt oppdrett av scampi, og ikke-sertifisert villfanget scampi. Derfor står dette også på WWFs rødliste i Sjømatguiden, skriver Nina Jensen, leder av WWF i Norge i en e-post.

- Det er nettopp derfor vi mener miljøsertifisering er et viktig verktøy som har bidratt til betydelige framskritt for miljøet, fordi det gir forbrukerne og innkjøperne makt til å velge de produsentene som produserer på en riktig måte. Det stilles strenge krav til produksjonsform, sosiale forhold, kjemikaliebruk og utslipp, for å nevne noe, utdyper Jensen overfor Dagbladet.

STØTTER SERTIFISERINGEN: Leder i WWF, Nina Jensen støtter ASC-ordningen og mener norske scampi er miljømessig godt valg. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
STØTTER SERTIFISERINGEN: Leder i WWF, Nina Jensen støtter ASC-ordningen og mener norske scampi er miljømessig godt valg. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer

- WWF mener ASC- og MSC-sertifiserte scampi og tropiske reker i frysedisken er et miljømessig godt valg, og håper flere kjeder utelukkende vil velge dette fremover. Vi inviterer også gjerne Framtiden i våre hender og Ian Bryceson på besøk for å lære litt mer om de positive aspektene ved miljøsertifisering, utfordrer Jensen.

At Mattilsynet fant urovekkende verdier i flere forsendelser, overrasker meg overhodet ikke. Problemer med kjempe-reker som er infiserte med antibiotika-resistente bakterier har vært kjent i mange år. Sara Gräslund forsket problemet ned i detalj og skrev sin doktorgrad om dette i 2001 ved Stockholms Universitet, slik flere andre også har gjort, fremholder forskeren vedr NMBU.

- Ikke farlig å spise i Norge

I Sverige ser man nå tydelige resultater etter bevisst holdningsskapende arbeid. Deres «Dropp scampi»-kampanje har gjort at matkjedene Coop og Lidl har fjernet kjemperekene fra sortimentet, uavhengig av ASC-merking. Flere restauranter har også tatt bort scampi fra menyen.

PASS PÅ: - Scampi er ikke bærekraftig, mener Sara Fröcklin.
PASS PÅ: - Scampi er ikke bærekraftig, mener Sara Fröcklin. Vis mer

- Etter å ha jobbet med kjempereke-problematikken i snart 20 år, har Naturskyddsforeningen opparbeidet seg mye kunnskap - og mange andre aktører oppfatter at vi har stor troverdighet i dette spørsmålet. Vil du være trygg på at det du spiser er bærekraftig, så bør også nordmenn avstå fra oppdretts-scampi. Det pågår forsøk i Sverige om å produsere kjempereker i avgrensede anlegg, og det er er et prosjekt vi følger med spenning, sier Sara Fröcklin ved Naturskyddsforeningen hvor hun jobber spesielt med tropiske marinesystemer.

Norske kjeder vil foreløpig ikke droppe scampien

- Vi ser ikke på det som aktuelt å boikotte tropiske kongereker (scampi) generelt, men vil heller skape forbedringer sammen med våre leverandører, forteller Lise Mette Kjellberg, kommunikasjonssjef i Coop.

- Vi ønsker å selge sertifiserte produkter, og har ASC Scampi og MSC-sertifiserte villfangede argentinske kongereker, sier Kjellberg. MSC står for Marine Stewardship Council og er en annen uavhengig sertifiseringsorganiasjon for bærekraftig sjømat.

Rema 1000 har tilsvarende holdning:

- Bærekraftig produksjon og ansvarlig mat er viktig for REMA 1000, også når det gjelder sjømat. Vi samarbeider med WWF ved import av scampi. All scampi solgt hos REMA 1000 kommer fra ASC-sertifiserte anlegg fra Vietnam. ASC-sertifiseringen betyr at produsentene er underlagt strenge krav for hvordan oppdretten foregår - fra yngel til ferdig scampi, sjruver kvalitetssjef Martina Rabsch hos Rema 1000 i en e-post til Dagbladet.

- Vi følger tett opp våre leverandører for å sikre at de strenge retningslinjene blir fulgt, og besøkte selv anleggene senest i mai 2016. Dette for å kunne være trygge på at REMA 1000 kan tilby produkter av høy kvalitet som er solgt og produsert på en ansvarlig måte under hele verdikjeden, fortsetter Rabsch.

Norgesgruppen eier kjedene Meny, Kiwi, Spar og Joker. Også her støtter man seg på ASC-ordningen:

SERTIFISERT: Våre Scampi er sertifisert, sier Daniel Sellevoll hos Norgesgruppen. Foto (Norgesgruppen)
SERTIFISERT: Våre Scampi er sertifisert, sier Daniel Sellevoll hos Norgesgruppen. Foto (Norgesgruppen) Vis mer

- Alle våre varmtvannsreker er ASC-sertifiserte, understreker også Daniel Sellevoll, som er kommunikasjonsrådgiver ved Norgesgruppen og legger til:

- Varmtvannsrekene sperres i vårt varemottak og vi sender stikkprøver på alle batcher, blant annet på vibrio, til analyse hos Eurofins (et firma som gjør laboratorietester, red. anm.), sier Sellevoll og opplyser også om funn av høye bakterierverdier:

- Vi har også merket en økning av påvist vibrio og for høye kimtall i rå varmtvannsreker i en periode. Disse ble selvfølgelig ikke sendt ut på markedet. Vi jobber nå sammen med vår leverandør for å finne årsaken til dette. I de siste mottakene har alle analyseresultater vært bra.

- Vi ser det som lite realistisk at oppdrett og import av varmtvannsreker opphører og mener det er viktig å støtte opp under de standardene som jobber med å sikre at oppdretten er så bærekraftig som mulig. Vi har jevn dialog med MSC/ASC om standarden kvalitet.

Mattilsynet overvåker

Mattilsynet har helt siden 1999 kjørt overvåkingsprogrammer for dyrefôr, levende dyr og mat - nettopp for å unngå at vi skal ha slike resistente bakterier i miljøet vårt.

- Nå har vi for første gang påvist kolistinresistens i noen prøver av importerte varer, av en ekstra bekymringsfull sort. Den gode nyheten er jo at vi aldri har funnet slik antibiotikaresistens i norske prøver. Her er det jo heller ikke lov å bruke antibiotikumet kolistin. Det er dessverre ingen overraskelse at vi påviser slik resistens i varer fra land med helt andre typer produksjonsmiljøer, sier Baalsrud.

Mattilsynet-toppen ønsker å berolige forbrukere som ønsker å spise scampi til middag de kommende dagene:

- I utgangspunktet skal all mat som omsettes i Norge være trygg å spise, det gjelder også for scampi. Vanlig, god kjøkkenhygiene er alltid er viktig. Vask hender og redskaper etter håndtering av rått kjøtt og rå sjømat. Alle typer E.coli dør under vanlig varmebehandling, som for eksempel steking, beroliger Baalsrud.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer