Ti norske pizzaproffer gir deg sine beste tips til supersprø bunn og topp smak på lørdagspizzaen

Proffenes beste pizzatips

 Skal osten over eller under fyllet, og hvorfor er det lurt å dobbeltsteke pizzaen? Her får du kokkenes beste pizzatips!

SPRØ BUNN: Ti pizzaproffer avslører sine beste tips for sprø, saftig og velsmakende pizza. Du legger vel for eksempel ikke osten oppå fyllet? Foto: Lisbeth Michelsen
SPRØ BUNN: Ti pizzaproffer avslører sine beste tips for sprø, saftig og velsmakende pizza. Du legger vel for eksempel ikke osten oppå fyllet? Foto: Lisbeth Michelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sprø skorpe, gyllenstekt ost og herlig fyll på toppen. For veldig mange nordmenn er hjemmelaget pizza en obligatorisk og etterlengtet del av helgekosen.

Dagbladet har spurt ti av Norges beste pizzabakere om hvordan vi kan lage enda bedre pizza hjemme, og om hvor vi trår feil når den italienske klassikeren skal på bordet.

#1 Melet

Bruker du vanlig hvetemel i pizzadeigen? Prøv heller et spesialmel for pizza, anbefaler flere av kokkene vi har snakket med.

Melet, som også selges under navnet «Pizzamel», er et ekstra finmalt hvetemel som bruker mer av kornets innerste kjerne enn det vanlige hvetemelet gjør. Melet har evnen til å oppta mer fuktighet, og gjør slik at deigen og bunnen blir lettere, luftigere og sprøere.

UTRADISJONELL: Dette er en pizza med pære og gorgonzola. 
UTRADISJONELL: Dette er en pizza med pære og gorgonzola.  Vis mer

- Nordmenn bruker feil ingredienser i pizzaen. Riktig mel er veldig viktig for resultatet. Bruk italiensk spesialmel av typen Tipo 0 eller Tipo 00, anbefaler Fabio Pezzoli, som til daglig baker pizza på Villa Paradiso på Solli Plass i Oslo.

- Velg alltid Tipo 0-mel, for bare da får du pizza av topp kvalitet, istemmer Francesco De Palma, sous chef ved Pizza Crudo i Paleet i Oslo.

#2 Deigen

Pizzakokkene har mange triks i ermet for en vellykket deig. Først og fremst er det viktig å la deigen heve lenge nok. Her er noen av kokkenes tips:

BIFF OG BRIE: Pizza du ikke har smakt før? 
BIFF OG BRIE: Pizza du ikke har smakt før?  Vis mer

- Bruk romtemperert vann, og ikke ha i saltet samtidig med gjæren. Vent til du har blandet resten av ingrediensene til deigen, før du til slutt har i saltet, anbefaler Francesco De Palma fra Pizza Crudo i Oslo.

- Mange glemmer at deigen må heve en god stund. Hvis ikke, blir den tung og vanskelig å fordøye. Jeg elter dessuten deigen alltid for hånd, og ikke for lenge, sier Antonio Guarniera fra take away-stedet Little Italy på Vinderen i Oslo.

- Trill deigen til kuler og la den heve i kjøleskapet natten over, anbefaler årets norgesmester i amerikansk pizza, Bodil Hasselknippe, fra Pizzastua i Asker.

- Ikke bruk kjevle til å rulle ut deigen. Da klemmer du all luften ut av deigen, og får en flat og kjedelig bunn. Litt olivenolje i deigen gjør det dessuten lettere å få bunnen sprø, sier Daniele S. Sartori ved Sundbytunet på Jessheim.

- Ikke bruk for mye deig per pizza. Da smaker det mer som en sandwich med tomat, enn en pizza, synes Marcello Baroni ved Basil & Co i Stavanger.

HER ER EKSPERTENE

Fabio Pezzoli, Villa Paradiso Solli Plass, oslo

Francesco De Palma, Pizza Crudo, Paleet, Oslo

Antonio Guarniera, Little Italy, Vinderen, Oslo

Bodil Hasselknippe, Pizzastua, Asker

Daniele S. Sartori, Sundbytunet, Jessheim

Marcello Baroni, Basil & Co, Stavanger

Vintila Valeriu, Pir4, Sandefjord

Aleksander Johansen, Peloton, Oslo

Jan Henrik Syversen, Gladkokken.no

Jon Arne Bratland, Ikke Bare Brød, Porsgrunn.

#3 Osten

Hva slags ost du bruker på pizzaen kan være avgjørende for smaksmessig suksess eller fiasko. God mozzarella anbefales av flere av kokkene vi har vært i kontakt med. Noen av pizzakokkene vi snakket med, sverger også til å legge osten på pizzaen før resten av fyllet.

- Bruk oster med smak. Dropp den noske hvitosten, og legg for all del ikke osten på toppen av fyllet som et gratineringslag. Da koker ingrediensene under osten, og pizzaen minner mer om en pai, enn en klassisk napoletana, sier Aleksander Johansen, kjøkkensjef ved Peloton i Oslo.

- Ja, det er viktig å legge mozzarellaosten på sausen, og deretter resten av fyllet, samtykker pizzakokk Vintila Valeriu på Pir4 i Sandefjord.

FRANSK PIZZA: Dette er en klassiker med bacon og pisket crème fraîche. 
FRANSK PIZZA: Dette er en klassiker med bacon og pisket crème fraîche.  Vis mer

- Ikke legg på for mye ost, og varier bruken av ulike typer ost og garnityr, anbefaler bloggeren og pizzaelskeren Jan Henrik Syversen vi Gladkokken.no.

#4 Sausen

Ikke overdriv antall ingredienser i sausen, advarer pizzakokkene. Gå for en ren og enkel smak:

- En god italiensk saus skal smake enkelt og friskt av modne tomater. Mange har en tendens til å koke den for lenge og tilføre for mye urter, løk og hvitløk, synes Aleksander Johansen på Peloton i Oslo.

PIZZASAUS: Den kan lages av ferske tomater, hvitløk, oregano, litt tørket sopp og litt olivenolje. Men, alle kokker har sin måte å lage pizzasausen på. 
PIZZASAUS: Den kan lages av ferske tomater, hvitløk, oregano, litt tørket sopp og litt olivenolje. Men, alle kokker har sin måte å lage pizzasausen på.  Vis mer

- Nordmenn har alt for mye krydder i sausen. Den skal være enkel og ren i smaken, og du skal kjenne de enkelte nyansene. Bruk San Marzano-tomater på boks, mos dem litt og bland med olivenolje og salt. Basta, sier Fabio Pezzoli fra Villa Paradiso på Solli Plass i Oslo.

- Vær kreativ og prøv ut noen nye ingredienser når du lager pizza. Bytt ut tomatsausen med gode oljer eller crème fraîche, oppfordrer Bodil Hasselknippe fra Pizzastua i Asker.

#5 Fyllet

For mye fyll og fyll lagt på ved feil tidspunkt er noen av kokkenes ankepunkter når vi kommer så langt som til at pizzaen skal fylles:

- Jeg synes mange bruker for mye topping. Less is more. To til tre elementer holder i tillegg til saus og ost. Og husk at pizzaen ikke blir bedre enn råvarene du velger, sier Jon Arne Bratland i det økologiske bakeriet Ikke Bare Brød, i Porsgrunn.

GRØNN PIZZA: Pizza med rødbeter og chevre og grønn bunn. 
GRØNN PIZZA: Pizza med rødbeter og chevre og grønn bunn.  Vis mer

- Husk at du også kan legge gode ingredienser på pizzaen etter at bunnen er stekt, tipser Bodil Hasselknippe i Pizzastua.

#6 Stekingen

De færreste hjemmekokker har tilgang til vedfyrte ovner med mange hundre graders varme, slik ekspertene har. Det gjelder derfor å skru komfyren på full guffe, og det er også lurt å bruke en pizzastein når pizzaen skal stekes, skal vi tro de samme ekspertene:

TACOPIZZA: Gøy å teste taco på pizza. 
TACOPIZZA: Gøy å teste taco på pizza.  Vis mer

- Mange bruker for lav temperatur i ovnen. Mitt beste tips er å steke pizzaen i to omganger. Først bare bunnen med litt saus. Deretter med mer saus og fyll. Slik får du alltid sprø bunn, sier matblogger Jan Henrik Syversen i gladkokken.no.

- Kjøp en god pizzastein, forvarm den i ovnen og bruk maksimal varme. Stek bunnen med saus og ost, og ha på flest mulig av ingrediensene til fyllet etter at bunnen er ferdig stekt, sier Peloton-kokk Aleksander Johansen.

- Sett ovnen på maks temperatur og la pizzasteinen bli varm i en time før du steker pizzaen. Du vil aldri klare å lage en autentisk italiensk pizza uten en pizzastein, fastslår Daniele S. Sartori ved Sundbytunet på Jessheim.

LES OGSÅ:

Vegetar, dagligvarenyheter våren 2017

Smakspanelet: - Er det for mye forlangt at pizza skal smake mer enn salt og fett?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer