Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagligvarenyheter drikke vår 2017:

Proteindrikker, spesialøl, Redbull-cola og iskaffe med Bailey's: Dette kan du drikke nå

Se alle de spennende drikkenyhetene!

DRIKKENYTT: Her er noe av alt det nye du kan drikke som er i butikk nå. 
DRIKKENYTT: Her er noe av alt det nye du kan drikke som er i butikk nå.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av mai ble flere hundre nye dagligvarer lansert. Nå kan du boltre deg i blant annet gourmetpølser, sauser, dressinger og annet herlig tilbehør til grillmaten.

Ferdigmatprodusentene er bitt av den grønne basillen og lanserte en rekke nye vegetariske og veganske ferdigretter.

Det er også mye spennende nytt snacks, sjokolade og godteri i butikken.

Men vi kan ikke bare spise, vi må drikke litt også - og her ser vi nærmere på den nye drikken som er i butikk nå.

Smaksatt vann

Grans taffelvann med kullsyre kommer nå med smak av fersken på 0,45- og 1,5-litersflasker. Det smaksatte vannet er uten søtning og salt, og kun med naturlige aromaer.

I tillegg lanseres Taffel eple nå på 0,45-litersflasker, denne har tidligere kun vært tilgjengelig i 1,5-liter. Taffel-vann er kun tilgjengelig hos Rema 1000.

HansaBorg kommer med en ny variant av Olden med smak av blåbær. Denne lanseres i samarbeid med Coop, og kommer på 1,5-litersflasker.

Søte drikker - store sukkerkutt

- Vi ser en klar overgang fra brus med sukker til sukkerfri brus, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, til Dagbladet.

Isteene fra Lipton er tilbake i butikk i juni etter et lite opphold fra markedet. 
Isteene fra Lipton er tilbake i butikk i juni etter et lite opphold fra markedet.  Vis mer

Han kan også fortelle at mens vannsalget har dabbet av noe, vinner nyere kategorier som vitaminvann og iste terreng.

Lipton er tilbake på det norske markedet med to nye smaker: fersken og grønn te. De er søtet med en blanding av sukker og stevia. Disse isteene er noe forsinket, men kommer i butikk i juni.

Grans iste med ferskensmak kommer nå også i en sukkerfri variant, Iste fersken X, uten tilsatt sukker. Denne kommer på 0,45 eller 1,5-litersflasker.

Fra Fun Light kommer det en iste-inspirert saft, med smak av mynte og lime, denne er helt uten sukker.

Pepsis brus Mountain Dew lanserer en sukkerfri versjon, Mountain Dew No Sugar, som kommer i en irrgrønn flaske.

Sports- og energidrikke

Sports- og energidrikker er et lite, men også økende tørstedrikksegment, ifølge Nome. Gatorade sportstdrikk kommer med bringebærsmak, noe som kanskje vil overraske, fordi den er blå - ikke bringebærrød - på farge. Denne har imidlertid ganske så mye sukker i seg.

Fikk du med deg da vi smakte på den blå vinen?

Tine lanserer en ny versjon av Noisy - en blanding av sprudlevann og juice. Noisy Sommer har smak av fersken i år.

RED BULL-COLA: Økologisk sukkerdrikke fra energidrikkeprodusenten. 
RED BULL-COLA: Økologisk sukkerdrikke fra energidrikkeprodusenten.  Vis mer

Fra Red Bull kommer ikke energidrikke - men en helt ny cola.

Simply Cola inneholder både sukker og sukkersirup - men det er økologisk. Colaen inneholder en cocktail av naturlige aromaer fra planteekstrakter; koffein fra kaffebønner, sitron, ingefær, lime, vanilje, lakris, galangal, kanel, kolanøtter, kakao, appelsin, kardemomme, mynte, furu, muskatblomme og nellik.

Juice og fruktdrikker

PÆREJUICE: Sommerens juice fra Smak Forskjellen. 
PÆREJUICE: Sommerens juice fra Smak Forskjellen.  Vis mer

Coop lanserer en presset pærejuice i sin egne premium-merkevare Smak forskjellen. Det er en cloudy pærejuice på 1 liters flaske, og er kun til salgs i sommer.

Sunniva lanserer limonade med sitron- og druejuice i to størrelser, 0,3 og 0,92 liter. Dette er den første norske limonaden uten tilsatt sukker, her er det brukt søtning fra druesaft. Rosafargen kommer fra hyllebærjuice.

Bama kommer med en ny juice i Cevita-serien av ananas.

I meierihylla

Tine og Nidar har sendt kuene sine på date, og resultatet er tre Stratos + Litago-produkter. To sjokolader, og én liten milkshake.

Skyr proteindrikk med bringebærsmak. 
Skyr proteindrikk med bringebærsmak.  Vis mer

Tine lanserer også en ny Biola Frukt + Grønt, med gulrot og appelsin.

Ulike proteinrike produkter gjorde for alvor sitt inntog i dagligvarebutikkene i februar og det kommer stadig flere nye tilskudd.

Svenske Arla lanserer en ny merkevare som de har valgt å kalle Protein, og herfra kommer en melkebasert proteindrikk med sjokoladesmak.

Fra Q-meieriene kommer Skyr Proteindrikk med bringebærsmak. Denne inneholder 18 gram protein, er uten tilsatt sukker, fettfri og laktoseredusert - og kommer på små kartonger à 300 gram.

Svenske Propud som kom på markedet tidligere i år, kommer med en ny milkshake med cappuccinosmak.

Kaffe og te

Fra kaffehuset i Bergen kommer en ny pulverkaffe: Friele Instant Gull. Denne er frysetørret, og vil i første omgang være å få kjøpt hos Coop og Rema. Fås i to størrelser, 200 grams glass og refillposer på 100 gram.

PULVERKAFFE: Nå også fra Friele. 
PULVERKAFFE: Nå også fra Friele.  Vis mer

De aller fleste kjenner den irske kremlikøren Bailey's, og mange liker å drikke den til kaffe - eller i kaffen.

Nå lanseres en egen iskaffe med smak av Bailey's; Bailey's Iced Coffee Latte i to-desilitersbokser. Kaffen er en blanding av arabica og robustabønner, blandet med fersk melk og Bailey's. Iskaffen har fire prosent alkohol, og vil koste cirka 35 kroner.

I følge analysebyrået Euromonitor 2016 forventes ferdigdrikkmarkedet for kaffe i Norge å vokse med 2,3% mellom 2015 og 2020.

MATCHA LATTE: Japansk tetradisjon møter europeisk kaffetradisjon. Dennee pulvermatchalatten inneholder kokosmelk, og du trenger bare tilsette varmt vann. 
MATCHA LATTE: Japansk tetradisjon møter europeisk kaffetradisjon. Dennee pulvermatchalatten inneholder kokosmelk, og du trenger bare tilsette varmt vann.  Vis mer

Tine lanserer en sukkerfri iskaffe, IsKaffe Cappuccino Zero i en 330ml-kartong. Denne er søtet med søtstoff, og har smak av kanel. Iskaffen er laktoseredusert, men ikke laktosefri.

Fra Supernature kommer en serie Instagramvennlige teer: ananas og ingefær, goji- og blåbær, mate og spirulina.

Supernature lanserer også en pulvermatchalatte - en blanding av japansk matcha, kokosmelk og søtningsmiddleet lucuma. Pulveret kan mikses med varmt vann eller melk, og kan serveres over is, for en sommerlig ismatchalatte. Tetypene fra Supernature selges i helsekostbutikker.

ISKAFFE: Glem rusbrus, nå er det ruskaffe som gjelder. 
ISKAFFE: Glem rusbrus, nå er det ruskaffe som gjelder.  Vis mer

Drikker mer, men svakere

Når det kommer til alkoholholdige drikker er trenden klar, ifølge Nome. Andelen brennevin synker, vinsalget flater ut, og ølsalget øker.

Pils står fortsatt for 90 prosent av markedet, men nordmenn har for alvor fått øynene opp for spesialøl. Dette markedet vokste med 15 prosent i 2016, ifølge Ann-Therese Samuelsen, merkevaresjef i Hansa Borg Bryggerier.

- Indian Pale Ale (IPA) og Pale Ale og hveteøl har slått igjennom mainstream, sier Nome.

De nye ølene

Tradisjonen tro er det mange bryggerier som henter frem sommerøl, men det er også mange spennende nyvinninger på markedet.

SPESIALØL: Flere bryggerier kommer med nye øltyper, her er Good Girls og Saison av Mack mikrobryggeri som selges hos Coop.
SPESIALØL: Flere bryggerier kommer med nye øltyper, her er Good Girls og Saison av Mack mikrobryggeri som selges hos Coop. Vis mer

Fra Borg kommer en ny fatøl, brygget på norsk korn, mens Hansa lanserer en limited-edition belgisk blonde øl, med smak av chili.

Aass er også med på spesialølbølgen, og lanserer to lett eksotiske varianter. Bryggerhuset tropical red ale er brygget på rød malt med smak av mandarin, melon, kokos, mango og pasjonsfrukt. Aas Ipa Premium er et overgjæret, bittert og lett øl som skal passe til sterk mat.

Kronenbourg 1664s hveteøl Blanc tok sommer-Norge med storm i fjor, og i år får de små, blå flaskene med hvit etikett selskap av en fruktigere variant; Blanc Fruits Rouges. Det er fortsatt et lett, ufiltrert hveteøl i bunn, med hint av bringebær.

Øl + Sitronbrus = Radler fra Clausthaler.
Øl + Sitronbrus = Radler fra Clausthaler. Vis mer

Mack lanserer også en belgisk blonde-øl, Mack Blonde, brygget på belgisk klostergjær. I tillegg har Mack Mikrobryggeri lansert to øl for Coop: en amerikansk pale ale - Good Girls og en Saison.

Shandy, clara, diesel, radler ... kjært barn har mange navn, disse er navn på ulike blandinger av øl og brus.

SOMMERSIDER: Grevens kommer med to nye smaker, den til venstre får du hos NorgesGruppen, den andre får du på Coop. 
SOMMERSIDER: Grevens kommer med to nye smaker, den til venstre får du hos NorgesGruppen, den andre får du på Coop.  Vis mer

Hansas alkoholfrie øl Clausthaler kommer nå med en radler-variant, Radler Lemon, som er en blanding av tre deler sitronbrus til to deler Clausthaler.

Sider

Salg av sider øker, anført av den engelske bitre og den søtere svenske, og dette er en trend vi har sett i flere år.

Grevens er et av de største merkenavnene innenfor den siste kategorien, og i sommer kommer to nye smaker i begrenset opplag: med smak av kiwi og kaktus eller tropiske frukter. Kiwi og kaktus-sideren er kun tilgjengelig i NorgesGruppens butikker, mens tropisk sider selges kun på Coop.