SUNT ELLER SYNDIG? Et nytt sjokoladepålegg med ekstra proteiner får treningsglade til å juble. Illustrasjonsfoto: Jiri Hera / Shutterstock / NTB scanpix
SUNT ELLER SYNDIG? Et nytt sjokoladepålegg med ekstra proteiner får treningsglade til å juble. Illustrasjonsfoto: Jiri Hera / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Proteiner og proteintilskudd i sjokoladepålegg:

Proteinella: Er det virkelig et smartere og sunnere alternativ til Nutella?

- Å si at dette er en sunn Nutella er en sannhet med relativt store modifikasjoner

«Det er visse ting man bare SKAL kjenne til. Sunt sjokoladepålegg er en av dem,» skriver den danske nettavisen BT.dk om Proteinella.

Ifølge Produsenten Bodylab er Proteinella fremstilt av belgisk sjokolade og ristete hasselnøtter. Det er uten tilsatt sukker, men har fått tilført protein fra myse.

IKKE OVERBEVIST: Karoline Lied Steenbuch i Grete Roede. Foto: Grete Roede
IKKE OVERBEVIST: Karoline Lied Steenbuch i Grete Roede. Foto: Grete Roede Vis mer

«Disse kraftige ernæringsforbedringene er med på å gjøre Proteinella til et helt unikt produkt, som er et smart og sunnere alternativ til det klassiske sjokoladepålegget.»

- Ja, det er et bedre alternativ enn klassisk Nutella når det kommer til innhold av sukker, men den inneholder mer fett enn både Nugatti og Nugatti zero. Klassisk Nutella kommer imidlertid verst ut her, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede AS, til Dagbladet.

Men sunnere er ikke det samme som sunn.

- Å si at dette er en «sunn» nutella er en sannhet med relativt store modifikasjoner.

- I tillegg inneholder den palmeolje og flere kunstige søtningsmidler. Kalorimessig kommer den nokså lik ut som de andre sjokoladepåleggene.

Nutella Proteinella Nugatti Nugatti Zero
Energi (kcal)546510522487
Fett (g)31,6402835
mettet fett (g)115,93,44,6
Karbohydrater (g)57,66,66327
Herav sukkerarter (g)56,81,66211
Protein (g)6214,17
Salt (g)0,1140,160,150,18
Kostfiber (g)1326

Sunnere alternativ

Morten Svane i danske Bodylab som produserer sjokoladepålegget presiserer at de aldri har presentert Proteinella som et sunt sjokoladepålegg, men som sunnere alternativ til klassisk sjokoladepålegg.

- Vi mener dermed at Proteinella er ernæringsforbedret i den forstand at vi har fjernet sukkeret og gjort det mere proteinrikt (som kan øke metthetsfornemmelsen) - og det derfor er et sundere alternativ til de klassiske normale og sukkerholdige smørepålegg, sier Svane til Dagbladet.

Proteinbølgen

Det er ikke lenger bare de ivrigste kroppsbyggerne som etterspør proteinrik mat og proteintilskudd.

Flere proteinpuddinger og proteindrikker har blitt lansert i dagligvarehandelen det siste året, både fra nisjeprodusenter og større produsenter som Q-meieriene. Det er nå like naturlig å finne en proteinbar i dagligvarehandelen som på treningssenteret.

- Det har blitt litt «inn» i flere miljøer å tenke at det er positivt med ekstra proteintilskudd, blant annet for å bygge muskler. For de aller aller fleste av oss holder det i massevis å spise et sunt og variert - og balansert kosthold. Dette vil dekke behovet for protein.

Så er det også dette segmentet Bodylab henvender seg til: De som trener mye styrke og har behov for produkter.

- Forskningen støtter et inntak av mellom 1,5-1,8 gram per kilo kroppsvekt for dem som styreketrener. Dette proteinet kan fint komme fra ganske vanlig mat, og vi oppfordrer også alltid til at man først og fremst sørger for å ha et vanlig kosthold, sier Svane.

For oss vanlige dødelige: Det at noe er proteinrikt, betyr ikke at det automatisk er hverken sunt eller slankende, og at du kan spise ubegrenset av det.

- Ekstra protein som inntas, vil på samme måte som et overskudd av karbohydrater, lagres som fett, formaner Steenbuch Lied.

- Man kan selvsagt nyte en brødskive med sjokoladepålegg en sjelden gang, men å bruke Protinella som en proteinkilde er ikke å anbefale. Da er det mye bedre og sunnere med naturlige proteinkilder som fisk, kjøtt og kylling samt meieriprodukter, egg, bønner og linser.

Morten Svane stemmer i: - Vi anbefaler ikke å bruke proteinella som proteinkilde, men som et alternativ som tradisjonelt smørepålegg, så det er jeg helt enig i.

Nugatti Zero

Proteinella er danskprodusert, men fås kjøpt i Norge gjennom produsentens norske nettbutikk.

Norske forbrukere med hang til både det søte og sunne har imidlertid hatt et sukkerfritt alternativ i et par år: Nugatti Zero.

Zero-merking av matvarer har fått kritikk for å bli brukt litt inkonsekvent. Noen ganger er det null sukker, andre ganger null tilsatt sukker. Det betyr aldri null kalorier.

Se også hva ernæringsfysologen mener om Nugatti Zero (kk.no)

Youtube-helsekokken CzechFlash har også lagt ut en oppskriftsvideo på hjemmelaget proteinella.

Lag sjokoladepålegget selv:

Det aller enkleste, om du ønsker å ha litt mer oversikt over hva du faktisk spiser, er å lage sjokoladepålegget selv. Eller nøttepålegget. Eller en kombinasjon.

De aller fleste nøtter inneholder så mye fett, at bare du kverner de lenge nok, skiller de ut nok fett til at nøtteblandingen blir smøremyk. Så kan du tilsette litt smak. Litt salt eller honning om du vil ha rene nøttepålegg - eller kakao eller smeltet sjokolade for en nugatti-variant.

Vi gjør oppmerksom på at Dagbladets eier Aller Media også har eierinteresser i Grete Roede.

Oppskrifter på hjemmelaget pålegg finner du her: